Thursday, December 10, 2009

Saat Ku Idamkan

Hola....What a long stretch silence again. Bila dah start berbelog semula tajuk entri bukan main lagi mcm tajuk lagu Liza Hanim la pulak. Yours truly was damn busy for moving to new house, itupun pindah ala2 koboi..byk benda x settle2 lagi, broadband buat hal lagi..plus kesedihan yang melanda bila kehilangan arwah my beloved FIL Allahyarham Jamhari bin Mohamad on 22/11/2009, two days after celebrated my daughter's 1st b'day (entri bday Irsa pun x posting lagi...banyaknya utang).

Okay, back to the topic. This was what I long to do. It's so difficult when hubby working in construction line..need to look for schedule la, siapkan report la..etc. So hard to apply leave, itupun sumtime terpaksa amik MC. Finally we made it on our year end vacation to Pangkor Island even terpaksa suruh hubby getting MC on the 3rd day vacation coz his leave was approved only for 2 days.

Day 1 - Bertolak dari rumah lebih kurang 11 lebih and departed to Lumut about 3.30pm, rushed for the ferry. Luckily resort yg kitaorg stay tu mmg ade ferry direct ke sana, so x yah bersesak2 sgt, luggage pun nnti diaorg hantar terus ke depan pintu bilik..Wah senang banyak gitew.


The bus that catered us from the jetty to the resort


Sampai jer bilik terus order makan. Rupanya dari pagi cuma melantak Roti Gardenia. X sempat singgah makan coz R&R Bukit Merah was too crowded to have lunch there.


Sbg org yg bertanggungjawab menguruskan perihal kewangan company, dlm family masih x terlepas hal-hal kewangan sehingga memutuskan utk buffet dinner on the next day. Nasi goreng ptg tadi pun belum habis hadam.


Irsa lagi2 buat keliwon bila bergambar



The band singers. They sang welcome song to the guest who just arrived and entertained the guest at night together with the live band.



Day 2 - No interesting activities done. Morning, had a walk by the seashore...snap pic lebihkurang sambil bwk baby Irsa main2 air laut. Her 1st experience with the beach. After lunch, blk bilik lepak2 tgk TV then pusing2 kawasan resort. Ptg lak, bwk Irsa main pool and after that gian nak mandi pantai lagi sekali, x kisah lah sunburn or what. Dah lama x gi beach. After dinner, igt nak tgk live band tapi Irsa tido la pulak..Lama la pulak dia tido mentang2 la tilam sedap bangat...Aircond lak sejuk..Bosannya kitaorg...Terperuk dlm bilik lagi.

Sightseeing around the resort


Irsa's 1st attempt to the beach. Mudah-mudahan eczema Irsa akan sembuh setelah mandi air laut

Irsa's 1st attempt with pool.Maybe eczema dia akan bertambah bila kena air pool.
Susah betul bila x ada pelampung..Budak ni bukan reti duduk diam.

Hornbill...is the landmark for this resort and boleh nampak haiwan2 lain berkeliaran dlm resort ni..Jinak betul, x kacau org pun.
(Hanya sempat snap pic peacock and hornbill yang kebetulan bertenggek di koridor bilik)

Kalau duit banyak harus stay seminggu..Saya suka..korang suka x? Saya suka sbb beach dia hanya utk guest yg stay kat sini jer. So, x crowded and x kotor.



Day 3 - Lagi sekali jalan2 dlm resort. Kali ni mmg tawaf seluruh resort lah. But didnt take too long coz rasa nak check out early, nak rushed for the 12.30pm ferry. Dont want to be congested with the crowds.

Mujur kitaorg belum mandi lagi. Kalau x lepas jalan2 ni harus kena mandi lagi.


Terasa cuti ni hanya terbuang dgn jalan2 and mandi pantai ja... Actually nak sgt join the xtvt kat resort tu, snorkling ke, boat tour ke, forest trekking ke...but bila ada anak semuanya terhad. This resort mmg ada babysitting service with charges of RM15 per hour. Tapi nak ke kita harap org luar jaga anak kita? Taska jaga pun aku dah cerewet bagai inikan pulak strangers yg x familiar dgn perangai anak kita. Lain kali kena dtg dgn maktok and tokwan..So senang la me and hubby nak jalan2 suka2 hati.

Kitaorg x minta tolong sesiapa pun snap our pic..tapi org yg offer to give their hand on it. Mmg semangat Satu Malaysia betul


Bila dia happy, kami pun happy...Bila dia tidur kami bosan tahap gaban x boleh nak mengisi percutian dgn penuh manfaat

Terima Kasih dan Jumpa Lagi Bila Ada Duit

Sempat singgah di Lumut sebelum bertolak pulang ke destinasi

Thursday, November 19, 2009

Good Luck To My Sista...QEE

Tis entry is just to wish my youngest sister Good Luck for SPM 2009 even I know she might read tis after she finished her last paper.

At least dia tau yg kakak dia yg paling cute ni concern for her
(Statement yg akan membuatkan Ainaa & Arifah akan memuncungkan mulut mereka..Yeah!)


QEE..may 9As will be written in your exam result slip when you get it next year ok!



And..as usual x sah if aku tulis entri kalau x diserikan dgn pics. Ini adalah sebagai kenang2an di saat2 menjelang SPM. Pada yg bosan x payah tgk.
Kenangan #1
Tis pic were taken when budak ini mengidam nak makan KFC..So kakak dia jugak la yg kena hantar and di tgh hari rembang kami melantak KFC di bawah pondok kawasan MRSM Kubang Pasu

Dan selepas makan KFC kami lepak2 kat dalam kelas dia sambil tgk dia fitting jubah 4 her convo..X sempat masuk U pun dah nak berkonvo2
Kenangan #2
Budak2 ni ajak aku ambil diaorg utk fly... Dan aku sebagai kakak dgn x bersalahnya masuk kaw MRSM menculik mereka2 ini yang sanggup duduk atas lantai kereta dan aku berdebar2 lalu depan Post Guard sambil purak2 cakap tepon.

Lagi 4 hari nak SPM pun nak fly. Org lain bz struggle apa suma budak ni masih ada hati outing dan kakaknya yang kebosanan menunggu di atas katilnya yg very the messy itew
Kwn dia study sampai tampal formula kat wall but budak ini..meja study nya? Aku pun x tau apa kategori nak letak.. All in One kot...
P/S: Qee, lps ni balik rumah jgn bagi alasan x mau buat keja rumah OK. Dah x dak apa nak study ya..



Thursday, November 5, 2009

When He Turn To 36

Happy B'day Dear! Ya he's 36 now..Tapi perangai masih lagi mcm remaja ye.. Si dia ni x dapat cuti on his b'day. Bengong punya MMC-Gamuda x nak approve kan annual leave utk dia. So he re-applied the leave, approved but not on his b'day. It's on the next day..Boleh la dari x dpt langsung kan. So no vacation for this year b'day. Vacation..Cehh mcm la pi obesea..Setakat bercuti dekat2 je pun nak riuh sekampung.

So..Yours truly ni terasa nak do something la for him.Sian b'day boy kena kerja..Oh nopp..It shud be b'day man la.. It's just candle lite dinner at home. It didn't run as I planned. Boleh la sikit2..



Table setting yang ala-ala kadar. Berhari-hari I aku cari tablecloth plain color tapi x jumpa2. Kalau ada pun utk round table or six seaters pya table. Sudahnya mcm ini saja jadinya.

The meals juga yang x seberapa. Actually plan nak masak tenderloin but yang ada sirloin and rib-eye. First time masak ribeye steak. Sama ja caranya. Tis time kuah black paper I guna brown sauce brand HP. It's more sour than brown sauce Knorr brand. After modified letak butter and ideal milk pun rasanya x sesedap brown sauce brand Knorr. For the desert, aku plan nak beli bread pudding kat Damiral's Jln Pegawai but yang ada hari tu blueberry cheese cake. Kan aku dah cakap x seperti yang di plan kan...


Aksi-aksi b'day man menikmati hidangan


Me also x lepas bergambar. Nasib baik la after finished main-course si kecik yang sedang leka bermain baru datang mengganggu..Sibuk je budak ni nak ratah brocolli..


When the time I said "I do.." I hope to serve you the best in my life. To take care of you and to love you with all my hearts. You mean so much dear!


And we have this little cute girl to complete our life

Sessi membuka hadiah..He's with his bday present Nikon D3000. Balik2 buka hadiah atas katil dalam bilik. Aku pun satu..pi letak hadiah atas katil kenapa? Next year tukar tempat lak ok.

The next day-as a remedy sebab x dapat nak go for vacation so kami pun berjalan2 la ke Bandar Sunway Penang. Entah kenapa..makan kat Victoria Station dah jadi tradisi kitaorg celebrate our special day. Tapi disebabkan hujan lebat, so takut anak kena hujan end up kitaorang parking kat Sunway Carnival Penang and just makan kat Manhattan Fish Market.


Seperti biasa sementara menunggu meals bergambar dulu


Meals for the day - Salmon steak, flamming platter and salmon chowder



The black & white family







Sunday, November 1, 2009

Lelaki Ini...


Suatu ketika dulu...
Lelaki ini sering muncul dalam mimpi saya.
Lelaki ini membuatkan saya sering tersenyum seorang diri.
Lelaki ini membuatkan saya tertunggu-tunggu panggilan telefon darinya setiap malam.
Lelaki ini adalah teman computer game saya sewaktu kami sama2 bekerja di Aima Cons dulu.
Lelaki ini juga telah "dating" dengan saya selama setahun lebih, lelaki ini juga membawa saya dinner for my bday and gave bday present to me but he never said "I like You" membuatkan saya tertanya2 status kami.
Lelaki ini telah menyedarkan saya bahawa cinta bukan berlandaskan belas kasihan semata2 dan membuatkan saya memberanikan diri minta break off dari bf saya pada usia 24 tahun sedangkan saya pun x pasti sama ada lelaki ini sukakan saya atau tidak.
Lelaki ini telah membuatkan ramai orang terkejut apabila saya kata saya telah suka lelaki ini dalam diam dan menggelarkannya "Harta Karun".
Seriously saya pun x tahu mengapa saya suka kepada lelaki ini.


Dan Kini...
Lelaki ini adalah suami saya dan ayah kepada anak saya.
Lelaki ini sangat understanding dan tidak pernah menunjukkan sikap marah.
Lelaki ini tidak cerewet soal makan, tidak kisah kalau rumah kami messy, tidak kisah jika saya bangun tidur pukul 11.00.
Lelaki ini akan menyambut hari lahirnya yang ke 36 pada 3/11/2009 dan sekejap lagi saya akan keluar dengan Irsa utk cari b'day present utk dia.
Lelaki ini adalah harta karun saya buat selama-lamanya.

Tuesday, October 27, 2009

Weekend wit Che Em

Last week Che Em balik lg, rindu sesangat la kat Airiel tu. Actually she planned for The Carnival @ Sg Petani but my hubby keja la on Saturday (biasa la construction line mana blh cuti seminggu 2 hari). So I suggest we olz pegi fun fair kat Alor Setar Mall aje. Lama rasanya x gi funfair2 ni sehinggakan token 1=RM2.00 terasa mahal sgt bagi kitaorg. Dah la tu..game yg extreme sikit kena guna 3 token. My baby yg belum cukup 1 year pun kena gak guna token..Hmm...everything is about money now.


Udah lama x merasa naik keta api jalan slow2 ni


Memang x sharp pic ni..Menggambarkan betapa lajunya apa benda ntah yang I dgn Che Em naik ni


And we had landed safely..


Another game yang menyebabkan I terasa melayang di udara. But tis pic describe nothing coz ini gambar captured while waiting for the others to be seated. Entah kenapa tetiba masa tgh flying terasa besi berbunyi2. Che Em tanya adakah keberatan badan dia menyebabkan besi itu berbunyi???

A "tradition" for fun fair so we went for Mary Go Round before going back and it suits for the acrophobia type person like the man below...

Bilakah lelaki ini mau trim rambutnya.. Oh pls...I x minat patern rambut Akim AF7.

Ya...malam masih muda

The best pic that I managed to capture using my handphone Sony C902 during at night. Che Em's family in the Mary Go Round. We were not allowed to be in the same gondola for safety reason.

Ini juga from my Sony C902. View from Mary Go Round

Finally, about 11.00 mlm lebih kitaorg stopped our fun after perut masing2 terasa lapar. Mujur la malam ni Uno Cafe closed business at 11.45pm. So sempat lagi la kitaorg mengisi perut.

Susah betul nak captured still pic for these two kiddies..If sorang OK...sorang lagi pic mcm keliwon...Adoiii...


One happy family and our bestest friend among the bestest...Che Em bila hang nak bagi adik kat Airiel? Cian Airiel, malam tu dia terjatuh masa nak dekat balik bila dia lari2 nak datang kat Auntie Eza and secara x sengaja dia terlanggar wire cable. He got a lil scratch at his elbow. Hope dia dah OK sekarang.




Tuesday, October 20, 2009

My Baby Lost Appetite

Oh yes! Baru kali ni dapat posting semula after a long silence due to serangan virus @ my office pc. And also my slow and dumb bodban... Lama betul rasanya x melayari blog kawan2. Apa cerita diaorg agaknya. SueMuim dah bersalin belum. Sone apa cerita pasal Aisy or Daniya or Mr Papa. Shepah & Ieta apa cerita terbaru about their kiddo? Tengku Aida-dah publish belum entri2 yg dia tulis sebelum ni?
Kalau buka internet pun kejap je boleh and 10-15 mins after that, then padam dengan sendiri.. Today even internet slow, aku gigih lagi upload pic for tis entry. My daughter turn to 11 months today.. Oops..It's also my friend's birthday..Shafina Hasliza a.k.a. Shasha.. Lama betul x jumpa minah ni. I wanna make call to wish her B'day.. Be right back...

***On tele-conversation with Shasha***
HAPPY BIRTHDAY SHASHA

*** Iklan ditutup***

Ok. Back to the topic...susah hati la dgn budak Icha ni. She doesn't want to eat porridge.. Penat aku, berjam-jam masak moi kat dia tapi dia hanya makan 4-5 suap. After that, paksa la mcm mana pun..She will turn her head when I try to feed her.

She's more to sugary or sweet food (Sugary here means from original source like fruit. Irsa masih belum diajar makan makanan bergaram & bergula until she turns to 18 months). Susah hati betul la aku. She like apple & banana cereal, oatmeal cereal, rusk, Nestum dia pun aku bagi yg honey & wheat cereal. Most of Nestum Product yang lain akan mix with full skim milk. Oh ouh...My lil Irsa is allergy with the cow milk product. So, kalau nak beli makanan dia memang kena baca label betul2..Jgn ada susu lembu. Tapi x kan dia asyik makan cereal dgn minum susu je?

Antara fav food Irsa

Now aku dah x bagi dia makan honey & wheat cereal, nak train dia makan beras kosong balik supaya dia mau makan moi. Tis was her 1st solid food dulu.

The-so-fussy-lil-girl

2-3 hari lepas Irsa demam but temp not too high. Just 37.5 - 38 deg. Demam dia kejap ok..kejap x... Luckily I have paracetamol orange flavor in spare. So, just bagi dia makan ubat tu and jelum dia sikit2. Tengah2 jelum dia blh bangun and main sorang2...Mcm x demam je tengok.



And tis is our recent pic which snapped on last two days. Time ni Irsa dah ngantuk coz baru lepas mkn ubat demam. But I insisted to take her out for lunch. Boring kat rumah coz only both of us time cuti2 cenggini. Daddy was not at home coz busy with reno of our new house. After dat bought toys for her. Kali ni bukan Fisher Price brand. Sekali sekala kena gak jimat kan. Berjam2 I belek2 toys dia if ada yg cat terkopek and so on. See, this pic looks I yg more teruja dari Irsa.

Monday, October 12, 2009

Ade Sesiapa Kenal Mana2 Polis Trapik??


Tengah hari tadi kena saman...Cishh..Really not my day! Dekat dengan traffic light simpang nak ke Jalan Tun Razak..eh silap..Jalan Telok Wanjah la...Pendek kata traffic light kat sekolah Asma tue... I terlanggar lampu merah. Ye ke ter? (",)... Bila diberitahu kesalahan I angguk je (Padahal dlm hati harap2 dia lepas mcm 3-4 bulan yang lalu atas kesalahan yg sama). Maka dapat la surat cinta dari polis bermisai tu and I signed it without hesitation.. Kenapa ya mostly polis mesti bermisai mcm Dato' K. Nak nampak garang ke? Due date utk compound sampai 10/12/2009 ni.Kalau x kena naik court. Dulu penah ketegaq x mau bayar saman sampai naik court sebab kena time Ops Sikap, so polis x bagi pengurangan... Kali ni kalau boleh la merayu I nak merayu utk pengurangan... So, kalau ada sapa2 kenai org dalam..kot2 boleh tolong sila la roger2 kat sini..

HAVE A NICE DAY!!

Thursday, October 8, 2009

HOT CHAT PAGI - HOT FM AM CREW

Pagi ni while driving to work, aku dengar kat Hot FM AM Crew Topic - Perkara nakal masa sekolah. Ya.. Memang baaaaaaaanyak sangat perkara nakal masa zaman school. If nak story 1 by 1 mmg x boleh la, kena buat satu biography pasal Asma School mcm ni. Tis morning I teringat pasal Kelas Math Form 4....



KELAS MATEMATIK MODEN PUAN MAH

(Nama penuh x ingat. Teacher ni Chinese, petite type, pakai spek mata, rambut curly and suara dia blh dgr satu blok kalau dia cakap.)


Aku ni mmg jarang sgt buat homework. Oleh kerana teacher ni selalu check homework, so aku borrow Math exercise book from somebody yang sporting (Either budak Kelas 4K or 4N). Truly...I x ingat buku sapa I pinjam tu. One of my frenz, Shasha also did the same. But I was pretty smart than Shasha..Aku terpikir la kot2 teacher tu selak2 or detail check my exercise book yg dipinjam itew..so aku pun tukar wrapping siap2....Aku guna my wrapping kat buku dia and vice versa..


Teacher tu mmg selalu nak check my gang la agaknya..Kat my gang dia check mcm pulun sikit. Kat student lain dia check ala kadar.Start with Wahida-ok....Che Em-ok.... Saya-pun OK.Then Shasha..dia terkantoi sebab Puan Mah tu tanya dia soalan tapi dia x tau nak jwb. At the end Puan Mah tu angkat buku dia utk check how she derived the answer but unfortunately Puan Mah found that itu buku org lain..Habis kena leter and bising semua ada..Terus dia turn back kat aku and tanya,"You? Itu buku you ka??" As if dia x pecaya yang aku siap homework. Maka aku pun dengan senyuman yg penuh ketakutan angkat & tunjuk cover buku tu..Yes, memang la nama aku coz awal2 dah plan BAEKK PUNYA... So selamat la.. (Buatnya Puan Mah tu lagi pulun..dia nak buka wrapping..mampus)



To the book owner, TQ banyak2 coz selamatkan aku time tu.. And to Puan Mah, Pls forgive me for my bad attitude during your class..


Tuesday, October 6, 2009

Gimme Back The Spirit (Nak Cantik Mcm Norjuma)

Hari ni I dapat email from my cousin..Topic nya adalah "TAKE A BREAK - DATIN NORJUMA SEMAKIN MENAWAN". I gone through the email, scrolling the picture attached..Yes..She's absolutely beautiful and gorgeous. Mmg aku teringin nak jadi cantik mcm Datin Norjuma yang segala serbi cantik...I love her eyes, her smile...so enchanted. Bila letak myself dgn dia Ya Rabbi....Bagai langit dengan bumi...Myself and my life was so unmanageable lately ni. From A-Z, my outfit of course la..sarung aja apa yg sempat dipakai..My house? Hehe...Usah dicerita...Whenever jiran datang, my reason is "Hmm...nak pindah dah, tu yang semak, dok pack barang sikit2". Kerja di office lak tersangat la banyak coz bulan ni nak close account and so many things nak kena key-in..

Frankly speaking...I sangat-sangat TAK SUKA dengan this situation. Tiada alasan utk sentiasa nampak pleasantly dressed sebenarnya kan and I need a managed life as well...



Meja saya sangat messy. Kalau suruh org cari dokumen atas meja mmg x akan jumpa.


My lunch for today. Makan pun semakin x teratur


Yours truly without make up. Pagi tadi masa tengah beli breakfast..baru notice that I didn't comb my hair. Nasib baik rambut saya nipis saja so tak perasan sangat.


PLEASE...BERIKAN SAYA SEMANGAT UNTUK KEMBALI CERIA DAN SENTIASA BERPENAMPILAN KEMAS




Datin Norjuma yang menawan.. My inspiration