Tuesday, October 27, 2009

Weekend wit Che Em

Last week Che Em balik lg, rindu sesangat la kat Airiel tu. Actually she planned for The Carnival @ Sg Petani but my hubby keja la on Saturday (biasa la construction line mana blh cuti seminggu 2 hari). So I suggest we olz pegi fun fair kat Alor Setar Mall aje. Lama rasanya x gi funfair2 ni sehinggakan token 1=RM2.00 terasa mahal sgt bagi kitaorg. Dah la tu..game yg extreme sikit kena guna 3 token. My baby yg belum cukup 1 year pun kena gak guna token..Hmm...everything is about money now.


Udah lama x merasa naik keta api jalan slow2 ni


Memang x sharp pic ni..Menggambarkan betapa lajunya apa benda ntah yang I dgn Che Em naik ni


And we had landed safely..


Another game yang menyebabkan I terasa melayang di udara. But tis pic describe nothing coz ini gambar captured while waiting for the others to be seated. Entah kenapa tetiba masa tgh flying terasa besi berbunyi2. Che Em tanya adakah keberatan badan dia menyebabkan besi itu berbunyi???

A "tradition" for fun fair so we went for Mary Go Round before going back and it suits for the acrophobia type person like the man below...

Bilakah lelaki ini mau trim rambutnya.. Oh pls...I x minat patern rambut Akim AF7.

Ya...malam masih muda

The best pic that I managed to capture using my handphone Sony C902 during at night. Che Em's family in the Mary Go Round. We were not allowed to be in the same gondola for safety reason.

Ini juga from my Sony C902. View from Mary Go Round

Finally, about 11.00 mlm lebih kitaorg stopped our fun after perut masing2 terasa lapar. Mujur la malam ni Uno Cafe closed business at 11.45pm. So sempat lagi la kitaorg mengisi perut.

Susah betul nak captured still pic for these two kiddies..If sorang OK...sorang lagi pic mcm keliwon...Adoiii...


One happy family and our bestest friend among the bestest...Che Em bila hang nak bagi adik kat Airiel? Cian Airiel, malam tu dia terjatuh masa nak dekat balik bila dia lari2 nak datang kat Auntie Eza and secara x sengaja dia terlanggar wire cable. He got a lil scratch at his elbow. Hope dia dah OK sekarang.




Tuesday, October 20, 2009

My Baby Lost Appetite

Oh yes! Baru kali ni dapat posting semula after a long silence due to serangan virus @ my office pc. And also my slow and dumb bodban... Lama betul rasanya x melayari blog kawan2. Apa cerita diaorg agaknya. SueMuim dah bersalin belum. Sone apa cerita pasal Aisy or Daniya or Mr Papa. Shepah & Ieta apa cerita terbaru about their kiddo? Tengku Aida-dah publish belum entri2 yg dia tulis sebelum ni?
Kalau buka internet pun kejap je boleh and 10-15 mins after that, then padam dengan sendiri.. Today even internet slow, aku gigih lagi upload pic for tis entry. My daughter turn to 11 months today.. Oops..It's also my friend's birthday..Shafina Hasliza a.k.a. Shasha.. Lama betul x jumpa minah ni. I wanna make call to wish her B'day.. Be right back...

***On tele-conversation with Shasha***
HAPPY BIRTHDAY SHASHA

*** Iklan ditutup***

Ok. Back to the topic...susah hati la dgn budak Icha ni. She doesn't want to eat porridge.. Penat aku, berjam-jam masak moi kat dia tapi dia hanya makan 4-5 suap. After that, paksa la mcm mana pun..She will turn her head when I try to feed her.

She's more to sugary or sweet food (Sugary here means from original source like fruit. Irsa masih belum diajar makan makanan bergaram & bergula until she turns to 18 months). Susah hati betul la aku. She like apple & banana cereal, oatmeal cereal, rusk, Nestum dia pun aku bagi yg honey & wheat cereal. Most of Nestum Product yang lain akan mix with full skim milk. Oh ouh...My lil Irsa is allergy with the cow milk product. So, kalau nak beli makanan dia memang kena baca label betul2..Jgn ada susu lembu. Tapi x kan dia asyik makan cereal dgn minum susu je?

Antara fav food Irsa

Now aku dah x bagi dia makan honey & wheat cereal, nak train dia makan beras kosong balik supaya dia mau makan moi. Tis was her 1st solid food dulu.

The-so-fussy-lil-girl

2-3 hari lepas Irsa demam but temp not too high. Just 37.5 - 38 deg. Demam dia kejap ok..kejap x... Luckily I have paracetamol orange flavor in spare. So, just bagi dia makan ubat tu and jelum dia sikit2. Tengah2 jelum dia blh bangun and main sorang2...Mcm x demam je tengok.



And tis is our recent pic which snapped on last two days. Time ni Irsa dah ngantuk coz baru lepas mkn ubat demam. But I insisted to take her out for lunch. Boring kat rumah coz only both of us time cuti2 cenggini. Daddy was not at home coz busy with reno of our new house. After dat bought toys for her. Kali ni bukan Fisher Price brand. Sekali sekala kena gak jimat kan. Berjam2 I belek2 toys dia if ada yg cat terkopek and so on. See, this pic looks I yg more teruja dari Irsa.

Monday, October 12, 2009

Ade Sesiapa Kenal Mana2 Polis Trapik??


Tengah hari tadi kena saman...Cishh..Really not my day! Dekat dengan traffic light simpang nak ke Jalan Tun Razak..eh silap..Jalan Telok Wanjah la...Pendek kata traffic light kat sekolah Asma tue... I terlanggar lampu merah. Ye ke ter? (",)... Bila diberitahu kesalahan I angguk je (Padahal dlm hati harap2 dia lepas mcm 3-4 bulan yang lalu atas kesalahan yg sama). Maka dapat la surat cinta dari polis bermisai tu and I signed it without hesitation.. Kenapa ya mostly polis mesti bermisai mcm Dato' K. Nak nampak garang ke? Due date utk compound sampai 10/12/2009 ni.Kalau x kena naik court. Dulu penah ketegaq x mau bayar saman sampai naik court sebab kena time Ops Sikap, so polis x bagi pengurangan... Kali ni kalau boleh la merayu I nak merayu utk pengurangan... So, kalau ada sapa2 kenai org dalam..kot2 boleh tolong sila la roger2 kat sini..

HAVE A NICE DAY!!

Thursday, October 8, 2009

HOT CHAT PAGI - HOT FM AM CREW

Pagi ni while driving to work, aku dengar kat Hot FM AM Crew Topic - Perkara nakal masa sekolah. Ya.. Memang baaaaaaaanyak sangat perkara nakal masa zaman school. If nak story 1 by 1 mmg x boleh la, kena buat satu biography pasal Asma School mcm ni. Tis morning I teringat pasal Kelas Math Form 4....



KELAS MATEMATIK MODEN PUAN MAH

(Nama penuh x ingat. Teacher ni Chinese, petite type, pakai spek mata, rambut curly and suara dia blh dgr satu blok kalau dia cakap.)


Aku ni mmg jarang sgt buat homework. Oleh kerana teacher ni selalu check homework, so aku borrow Math exercise book from somebody yang sporting (Either budak Kelas 4K or 4N). Truly...I x ingat buku sapa I pinjam tu. One of my frenz, Shasha also did the same. But I was pretty smart than Shasha..Aku terpikir la kot2 teacher tu selak2 or detail check my exercise book yg dipinjam itew..so aku pun tukar wrapping siap2....Aku guna my wrapping kat buku dia and vice versa..


Teacher tu mmg selalu nak check my gang la agaknya..Kat my gang dia check mcm pulun sikit. Kat student lain dia check ala kadar.Start with Wahida-ok....Che Em-ok.... Saya-pun OK.Then Shasha..dia terkantoi sebab Puan Mah tu tanya dia soalan tapi dia x tau nak jwb. At the end Puan Mah tu angkat buku dia utk check how she derived the answer but unfortunately Puan Mah found that itu buku org lain..Habis kena leter and bising semua ada..Terus dia turn back kat aku and tanya,"You? Itu buku you ka??" As if dia x pecaya yang aku siap homework. Maka aku pun dengan senyuman yg penuh ketakutan angkat & tunjuk cover buku tu..Yes, memang la nama aku coz awal2 dah plan BAEKK PUNYA... So selamat la.. (Buatnya Puan Mah tu lagi pulun..dia nak buka wrapping..mampus)



To the book owner, TQ banyak2 coz selamatkan aku time tu.. And to Puan Mah, Pls forgive me for my bad attitude during your class..


Tuesday, October 6, 2009

Gimme Back The Spirit (Nak Cantik Mcm Norjuma)

Hari ni I dapat email from my cousin..Topic nya adalah "TAKE A BREAK - DATIN NORJUMA SEMAKIN MENAWAN". I gone through the email, scrolling the picture attached..Yes..She's absolutely beautiful and gorgeous. Mmg aku teringin nak jadi cantik mcm Datin Norjuma yang segala serbi cantik...I love her eyes, her smile...so enchanted. Bila letak myself dgn dia Ya Rabbi....Bagai langit dengan bumi...Myself and my life was so unmanageable lately ni. From A-Z, my outfit of course la..sarung aja apa yg sempat dipakai..My house? Hehe...Usah dicerita...Whenever jiran datang, my reason is "Hmm...nak pindah dah, tu yang semak, dok pack barang sikit2". Kerja di office lak tersangat la banyak coz bulan ni nak close account and so many things nak kena key-in..

Frankly speaking...I sangat-sangat TAK SUKA dengan this situation. Tiada alasan utk sentiasa nampak pleasantly dressed sebenarnya kan and I need a managed life as well...



Meja saya sangat messy. Kalau suruh org cari dokumen atas meja mmg x akan jumpa.


My lunch for today. Makan pun semakin x teratur


Yours truly without make up. Pagi tadi masa tengah beli breakfast..baru notice that I didn't comb my hair. Nasib baik rambut saya nipis saja so tak perasan sangat.


PLEASE...BERIKAN SAYA SEMANGAT UNTUK KEMBALI CERIA DAN SENTIASA BERPENAMPILAN KEMAS




Datin Norjuma yang menawan.. My inspiration