Tuesday, October 20, 2009

My Baby Lost Appetite

Oh yes! Baru kali ni dapat posting semula after a long silence due to serangan virus @ my office pc. And also my slow and dumb bodban... Lama betul rasanya x melayari blog kawan2. Apa cerita diaorg agaknya. SueMuim dah bersalin belum. Sone apa cerita pasal Aisy or Daniya or Mr Papa. Shepah & Ieta apa cerita terbaru about their kiddo? Tengku Aida-dah publish belum entri2 yg dia tulis sebelum ni?
Kalau buka internet pun kejap je boleh and 10-15 mins after that, then padam dengan sendiri.. Today even internet slow, aku gigih lagi upload pic for tis entry. My daughter turn to 11 months today.. Oops..It's also my friend's birthday..Shafina Hasliza a.k.a. Shasha.. Lama betul x jumpa minah ni. I wanna make call to wish her B'day.. Be right back...

***On tele-conversation with Shasha***
HAPPY BIRTHDAY SHASHA

*** Iklan ditutup***

Ok. Back to the topic...susah hati la dgn budak Icha ni. She doesn't want to eat porridge.. Penat aku, berjam-jam masak moi kat dia tapi dia hanya makan 4-5 suap. After that, paksa la mcm mana pun..She will turn her head when I try to feed her.

She's more to sugary or sweet food (Sugary here means from original source like fruit. Irsa masih belum diajar makan makanan bergaram & bergula until she turns to 18 months). Susah hati betul la aku. She like apple & banana cereal, oatmeal cereal, rusk, Nestum dia pun aku bagi yg honey & wheat cereal. Most of Nestum Product yang lain akan mix with full skim milk. Oh ouh...My lil Irsa is allergy with the cow milk product. So, kalau nak beli makanan dia memang kena baca label betul2..Jgn ada susu lembu. Tapi x kan dia asyik makan cereal dgn minum susu je?

Antara fav food Irsa

Now aku dah x bagi dia makan honey & wheat cereal, nak train dia makan beras kosong balik supaya dia mau makan moi. Tis was her 1st solid food dulu.

The-so-fussy-lil-girl

2-3 hari lepas Irsa demam but temp not too high. Just 37.5 - 38 deg. Demam dia kejap ok..kejap x... Luckily I have paracetamol orange flavor in spare. So, just bagi dia makan ubat tu and jelum dia sikit2. Tengah2 jelum dia blh bangun and main sorang2...Mcm x demam je tengok.



And tis is our recent pic which snapped on last two days. Time ni Irsa dah ngantuk coz baru lepas mkn ubat demam. But I insisted to take her out for lunch. Boring kat rumah coz only both of us time cuti2 cenggini. Daddy was not at home coz busy with reno of our new house. After dat bought toys for her. Kali ni bukan Fisher Price brand. Sekali sekala kena gak jimat kan. Berjam2 I belek2 toys dia if ada yg cat terkopek and so on. See, this pic looks I yg more teruja dari Irsa.

6 comments:

ietafakyra said...

hmm..me so lucky bila damia sgt suka mkn bubur! tk kisah la home made or mcD.. sume dia bedal. agak sukar ek kalo bebudak ada fussy appetite nih. even bila damia dah besar jadi tak lalu makan aku dah risau sbb kebiasaannya dia sgt suka makan! try bubur mix sayur n sup. may b aroma tu akan buat irsa nak makan. wangi sangat!

tengku aida said...

hemm tension lah my office dah tk de internet emmm tk lah makan gaji buta kan, wi-net punya pasal lah ni bankrupt la pulak, tu yang aku blh wat kerja dan membz kan diri aku, selain hari2 aku kacau zah ( nama panggilan tok nap tuk azalina ) zah tggu mth end anak raja nk p visit ur new house k

Naddiea said...

eza,awat comment aku x masuk dlm ni ek?/aku dh komen semalam

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

ieta: aku buat mcm2 dah nak bg dia mkn. mix dgn segala benda yg dia blh mkn..x tau la awat dia tu memilih sgt. ni umur dia 11 bulan berat x smpai 8kg..aku target umuq sethn berat dia 9kg or paling sikit pun 3 kali ganda berat dia lahir.semalam pi jumpa doc, doc bg vitamin. doc suh try juga and avoid sweet food..lama2 she got no choice sure dia mau makan.

shepah: ish..aku x tau la masalah dalaman pc hang.awat komen x masuk ke sini.

kak aida: anak raja nak mai ni nak kena hampaq carpet wona apa..hampaq tikaq getah umah nurun blh? haha

Mrs SM said...

mcm si syamim dlu x suka bubur... so ak mmg bg nestum kt dia... & favourite dia.. kentang lenyek KFC... so ak klu nk jalan2 x kisah sgt sbb KFC ada di merata2 tempat.... tp terbalik dgn la ni.. bila besaq dia suka moi sup @ bubur plak....

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

sue bila hang nak besalin ni? x sabaq lak nak tau perkembangan kwn2. aku la ni dok tgh train anak aku bg makan bubuq sikit2..aku dah stop benda manis2 sat la ni.

Post a Comment