Sunday, January 24, 2010

Bila semua nak buat last minute...

Oleh kerana dah janji dgn boss nak submit account by end of this month maka minggu ni saya terpaksa la bekerja lebih masa. Lagipun month end nak cuti seminggu (tp x bgtau boss lagi) nak pi vaca + celeb my bday so x mau la tinggalkan office dgn tugas2 terbengkalai. Account company saya ni x banyak transaction tp disebabkan payment system yg x sistematik..itu yg buat saya menyampah nak buat account ni... Ada cheque issued without payment voucher sbb boss suka2 hati issue cheque utk personal matter dia...Then nak contra kan dgn account dia la..cakap kat sini pun x guna...Hanya yang menghadapi yg tau betapa sukarnya buat account yg x sistematik ni. Sudahnya saya yg pening nak check balik bila dah tinggal lama...Nak checking balik tu yg ambil masa... Saya mmg buat account last minute sbb saya x suka dgn sistem dlm office ni.
Yesterday (Saturday) - hubby kerja, taska pun x buka so saya bawa Irsa ke office. Habis tilam bantal Irsa diangkut ke office. Nak hantar kat mak kat kg kesian la pulak...tambah Irsa sekarang dah x mcm dulu...skrg mak sgt susah nak handle dia almaklumlah si kecik ni dah cekap berjalan...asyik cewi ja...asyik nak jalan saja....


Before pegi office, kitaorg singgah supermarket dulu..nak beli Heinz Apple + Oatmeal cereal for Irsa...skrg ni mata Irsa cepat sgt tangkap apa2 toys or bear2, mesti dia jerit2 nak..so saya belikan dia bantal peluk ini...Once dah dpt dia asyik peluk saja...x sempat cashier nak scan price. Then we off to KFC, saya nak lunch dulu B4 nak buat kerja...

-Jangan kata apa...saya mmg selekeh lately-


Sampai kat office, Irsa main2 kejap..heran dia dgn surrounding yang lain dari lain...Berjalan keliling office...main itu ini....Rasa dia dah ngantuk so saya bancuh susu, dah habis sebotol tapi x nak tido pun. Kejap2 merengek nak tido..bagi pen & kertas dia conteng2...dia diam...x lama lps tu dia dah boring then bagi calculator pulak...diam kejap..then dia boring lagi and merengek...bagi botol losyen yg sy tinggal kat office....Tapi x lama tu dia merengek balik..Mmg dah ngantuk sgt la tu...asyik gosok2 mata tapi selagi x dpt BF selagi tu x nak tido..maka terpaksa la BF dia sambil buat keja sikit2...



When she fall asleep....Sempat la update account 2 bulan...


Kesian...umur 14 bulan dah ikut mummy ke office..



Meja saya sekarang...Kalau cari bapak gajah pun x akan jumpa dgn meja yg sebegini rupa....




Today I ke office juga...Tapi Irsa ditinggalkan kat si suami... B4 pegi office sempat la buat nasi goreng idea sendiri makan dgn sambal sotong yg lebih malam tadi kat encik suami. And masak rice porridge with salmon kat Irsa... Saya pulak..Bun Bilis Gardenia + Mineral Water. Ok..nak sambung buat kerja...Daaaaaa!!!!!!






Monday, January 11, 2010

Tension + Geram + Sukeeeee + Alamak...


Pertama
Tis Monday blue started with a tense from me early in the morning. Bateri keretaku kong..Keta x boleh start. Called hubby at work, he said he got meeting until 11.00 am..Arrghhh....Aku x kira, dia tgh attend meeting ke apa ke aku dok keep calling and sms him asking how I gonna go to office, finally he called one o workshop nearby my resident area and pomen to pun dtg tukar bateri. It's not about the battery is weak, it's the alternater yg rosak..bateri x blh charge dgn sempurna.. Ok...today I arrived to office @ 12.20 pm.



Kedua
Geram w my boss. Selama ni geram kat dia x penah nak tulis dlm blog takut anak2 dia yg juga merangkap anak2 buah aku baca my entry. Tapi kali ni I geram sgt coz dia kata aku silap dgr arahan. Last Friday, he asked me to issue P.O. for raw material kat kilang... As he juz instructed via intercom so I jotted down la quantity yg dia suruh order...Today dia nak confirmkan psl order tu..and he was shocked sbb quantity order x sama dgn yg dia nak...Heloooo bos...I masih lg simpan note masa I cakap tepon dgn u, quantity sekian2 u suruh order. Even my colleague pun dgr I cakap dgn boss coz I keep saying the quantity sambil tulis note kat kertas kecik ni.



Ketiga
Ok....Ini story yg ala2 santai dan boleh releasekan tension+geram I utk hari ni. B4 pegi tapau utk lunch, I ada nampak keta skuad Perodua Era kat bwh opis I, so dah blh agak la kan diaorg akan tya soklan2 cepumas and aku pun ntah kenapa hari ni makan kat bwh opis kat kedai dobi sambil buat2 ramah borak dgn makcik dobi dgn harapan dpt join skuad Perodua Era... Nasib baik I dpt la juga hadiah w'pun sebenarnya I idamkan T-shirt dia. Hadiah2nya adalah berupa:

1-Bam utk otot Cap Lang (ini sesiapa yg lalu tepi kaki lima semua dpt)

2-Tiket ke The Carnival SP which o expire on 31/03/2010 utk seorang (Berangan la sekejap yg tiket tu adalah percutian ke Gold Coast...teheeee)

3-Facial kecantikan di Azie Butik Kecantikan Star Parade (Ini dia tya siapa dah kawin and aku pun angkat la tgn. Gila wa ckp lu....wa x penah pakai product2 sebegini dan yg sewaktu dgnnya di mana ala2 pengelupasan kulit berlaku)

4-Senaskhah majalah Yezz! yang aku sendiri x pasti akan kewujudan magazine ni di pasaran. Cover dia Remy and Tiz Zakiah keluaran January 2010. Balik harus khatam sampai habis.



Terasa diri amat hodoh dgn x mekap + x sikat rambut dtg opis sbb tension keta x leh start + tangan kiri pegang plastik air teh o ais limau mcm kanak2 hingusan. Anyway, suke jugak sbb My Ferio masuk sekali dlm pic ni even cuma nampak bonet blkg seciput-ciputnya and lampu sebelah kanan di bawah pohon nan rendang kat blkg tuh.

Keempat
Punya la happy..mms pic kat atas ni kat hubby (pya la x sempat nak tggu kat rmh ptg karang). Suddenly he called back and bagitau my mom in law maybe nak dtg rumah aku tis coming Wednesday together with my ipar duai and anak2 dia sekali sbb nak daftar masuk Politeknik Arau. Alamak...Mmg aku ade ajak mak dtg rumah but dont expect this fast. I thought maybe after dia abis edah...Ya...malam ni juga aku harus balik rumah selongkar lemari yg dah mmg serabut sbb x sempat kemas since pindah rumah and standby tudung 2-3 helai dan juga baju2 opis yg loose2 utk aku pi opis sepanjang MIL ada di rumah...

P/S : I nak wish Siti Nurhaliza "HEPI B'DAY" wpun sebenarnya dia x tau yg aku dan blog ku wujud dlm dunia cyber ini. And tomorrow is my BFF B'day Rahayu Jaafar. Ayu...aku rindu sayang kamu...lama kita x jumpa...HEPI B'DAY AYU...Hang dah 31 and aku bakal menyusul di blkg...huhu








Sunday, January 10, 2010

Rajin Adik Rajin...Rajin lah Belajar...

Adikku Arifah..kakakmu mengucapkan selamat berjuang 4 the next 2 years in your study. Apesal la hang sambung blajaq kat UiTM Shah Alam. Apesal la UiTM Arau x dak coz Bach Degree in Civil Eng. Aku rasa agak tertekan bila hang dah x duduk kat Utara lagi. Sapa nak balik every week tlg mak kemas kitchen setiap kali mak sudah masak w'pun kdg2 hang dah simpan perkakas yg mak nak guna time masak and mak mesti bising2 kata hang ni x nyempat2 nak kemas dapur. Sapa nak tlg aku cuci toilet kat kampung bila aku x balik and kita dua selalu bertelagah "aku basuh bilik air lagi bersih dari hang", sapa nak masak daging black pepper, sotong goreng tepung, mi hailam yang superb kat aku...huuaaaa....susahnya bila hang x dak Kak Pah ooiiiii....

Tapi....tapi....tapi....


At least aku dah x dengar sora mak tiri mengamuk kalau aku masuk bilik time hang tgh tidur, aku dah x dgr sora hang bising2 marah Aqeela and Madiah bila depa x basuh baju or x kemas bilik or x tarik cadar katil bagi cekang2... Kak Pah...hang x rindu ke kat kakak hang yang cumil ni??? Ni aku stay up semata2 nak update entry psl hang tau x.

Kak Pah w'pun aku tua dari hang 9 thn tapi aku panggil hang Kak Pah... Bukan nak perasan muda tp kwn2 hang a lil bit shock everytime u introduce me as ur sis..hahaha...Kak Pah belajar rajin2 tau..congrate for ur diploma final exam...even 3 semester (kalau x silap aku la) x dpt DL tapi at least final CGPA still DL. Aku bangga ada adik mcm hang even tiap2 kali hang gitau result aku mesti kata "Awat x bagi dpt 4.00" ...Hahaha. Yang sebenarnya aku saja x mau admit kata hang terer dari aku. Dulu result aku x elok sbb dok gatai berteater sgt. Kalau aku pulun mesti hang pun kalah...Muahaahaha... Kak Pah, bila sambung degree ni harap2 every semester dpt DL la kan. Itu yg hang gitau bila aku complain rumah sewa hang area x best langsung, hang kata x pe x mau duduk ramai2 nak study susah. Kalau aku la kan..tobat aku x duduk kawasan tu...(Seksyen 6)..Sabor jela hang ni...Kalau berkesempatan aku pi melawat hang kat sana kita jumpa la kat tempat lain ok... tidak pun aku tunggu dlm keta ja la... Kak Pah.. semester dpn tlg la cari rumah sewa lain yg aku selesa nak pi melawat.

Finally aku lega bila dah x jadi P.A. hang tlg pegang files suma and tercangak tunggu hang register.

Hang patut say thank u kat aku...for treating u olz stay kat Marriot ok semata2 nak hantar hang register UiTM...Baik x kakak hang yg sorg ni? Aku dulu pi daftar UiTM Manjung sebatang kara ja... Mak ayah duduk jauh nun di Kuching sana....Huhu... Beza mmg berbeza...Ini tidak adil!
(Tapi kenapa aku rasa begitu kerdil bila berada dgn adik2 ku?)

Jahat x aku, bagi bilik mak ayah duduk hillview and aku pilih pool view...Then bila dah masuk bilik buat2 tya ayah, "Ayah nak duduk bilik pool view x?" Sedangkan dah tau dia malas tukar bilik dah....Boleh x...

Bak kata photographer yang snap pic ni..Pose tepi swimming pool utk Majalah Mangga. Sorang Amyza Adnan, sorang Fasha Sandha and sorang lagi Shila Mambo... Hehehe... Siapakah yang berada di kedudukan Shila Mambo itew??? Yang pasti bukan aku.


Kak Pah...we gonna miss u!


Friday, January 1, 2010

New Year Comes Again

Happy New Year 2010.
I believe everybody has granted good wish for themselves. Lets this new year cherish us with all the good things in life. Forget the sorrows in 2009 and lets 2010 cheers everybody.

For 2010:

I WISH TO BE BETTER IN LIFE

I WISH TO BE A GOOD WIFE TO MY HUBBY, TO BE GOOD MOM TO MY KID AND TO BE A GOOD DAUGHTER TO MY PARENTS

I WISH I CUD FLY TO THE OTHER PART OF WORLD

I WISH TO BE A GOVERNMENT SERVANT

I WISH TO KEEP MY BLOG UP-TO-DATE, SO DOES WITH MY JOBS

I WISH TO HAVE JOYFUL LIFE, LONG LIVE AND
SUNSHINE IN ME

To all my loving friends..Thank you very much for all your supports, thanks for being there whenever I need you guyz. Peace!