Sunday, February 14, 2010

Hari Jadian di Sabah

I'm 30+1 = 31 years.. Ya 03/02/2010 genap lah saya melangkah satu tangga dlm era 30-an..
Kalau boleh nak setakat 25 tahun boleh x???? Apa pun saya bersyukur saya masih sihat walafiat dan masih bernafas hingga ke saat ini... Dan saya sekeluarga (ceh mcm ramai ja) sudah memang plan untuk celebrate birthday di Sabah sambil bercuti-cutian Malaysia. And this was our first vacation in 2010. Dari bulan May last year dah booking tiket flight, just RM400++ pergi-balik for the three of us by Air Asia. Murah kan. Tapi 5 bln lepas tu ada pulak promo RM16 sehala/seorang...Apa perasaan saya agaknya time tu ya bila tgk promo tu??? Saya memang pantang perihal profit/loss ni...

Safely landed at KK International Airport di tengah hari rembang, tambah dengan cuaca yg sgt panas sekarang ni, namun hati sgt teruja...sanggup berhenti tgh panas posing dulu!!!

Mendaki puncak...Menuju ke Kundasang...The bad thing is jalan kat KK ni kedekut sgt dgn signboard, nak dtg sini puas belek peta, dah half way baru ada signboard ke Ranau, Kundasang, Mount Kinabalu... Kitaorg naik bukit pakai Kancil je tau...


Baru sampai resort terus nak view Mount Kinabalu... Ala..awan tebal la...Sok kita tgk lain ye...


Rutin bermalam di hotel ialah bangun pagi x mandi turun breakfast. Pecah rahsia...Hahaha.. Muka selekeh maid x boleh blah. Betul la kata Fauziah Hanafi yg komen pic ni kat FB "Ni hang ka maid hang Eza"

Saya suggest kat hubby..."Nanti if pegi KK nak x kita tido area Kundasang satu hari, nak tgk Kinabalu and sunrise closely"... End up, saya tgk dlm mimpi. Hubby yang gigih bangun pagi2 view sorang2...Saya x tau la camera tu dia letak atas apa, kitaorg mana ada tripod.

Kinabalu Peak.View yg sejuk mata memandang. Puas fully zoom lense nak dptkan view ni. Resort kitaorg pun dah memang at top of the hill (Celyn Resort)...so senang bangat nak tgk Mount Kinabalu nih.My hubby mula2 x percaya yg ni Kinabalu Peak. Dia tya kenapa pic yg dia tgk before ni peak dia tajam, kenapa yg ni lebar? Adoi la...Itu masing2 pya photography technique la...Different angle.



At the Kinabalu Park...Singgah sekejap sebelum ke KK. X berani bawak Irsa lebih dlm...Takut la juga dia kan still baby, setakat bhgn luar Botanical Garden boleh la..


Experiencing the nature

At Manukan Island yg sgt saya chenta...


Tengok rambut pun tau dah yg bot tgh laju. Well my HP camera was not that bad... Pic x shaky pun kan. (Muka control senyum padahal cuak gila naik banana bot kecik merentasi South-China Sea ke Manukan Island)

Sumpah cantikkkkkk....I love the blue-turquoise tone color...

Saya jatuh cinta dgn air laut kat sini...


Malam ke-2 di KK, makan dekat Food Court, Seri Selera Kg Air. Only seafood yang dijual. Toke2 sini mostly Chinese and ada pekerja Muslim jugak. It is serve no pork place. Ade juga Muslim yang makan kat sini tapi x ramai. Perut still kenyang tapi saja nak ambik rasa.

Squid - Apa nama masakan pun saya x tau... Toke kedai yg suggest.

Prawn - Pun x tau nama masakan ni

Sea bass fish.. Masak sweet sour versi Sabah kot...

Order chicken dumpling a.k.a. my favorite dish - Tapi after makan minda mula terdetik, tmpt ni mmg serve no pork, ada staff muslim, ada juga muslim mai makan tapi ayam ni sapa dia pya supplier? Chinese ke Muslim? Sabah ni bkn leh kira sgt.. Apa pun, harap2 halalan toyyiba la...


Irsa very excited dgn lobby hotel ni,maybe sbb luas... Then byk surface yg reflect muka dia especially at the floor tile and the table, so dia suka..Everytime kitaorg nak keluar or balik hotel dia mesti tuju ke sini..Sambil jalan2 kat lobi ni sambil lambai2 kat front desk staff persis Miss World yg baru menang pertandigan..Ramah terlebih. Ini la tempat kami bermalam di KK selama 2 malam.Nama hotel ni The Palace Hotel.




Back from dinner, before naik ke bilik Irsa mesti nak singgah sini...

Kilatnya somi ku ini...



Having bday dinner @ Le Meridien Hotel.. Tell ya, I gave 10/10 marks for their services. Credit to the waiter and an old Australian lady who offered themselves to snap our pics above. Maybe diaorg kesian tgk kami dok bergilir2 snap pic so diaorg sendiri yg meng"offer"kan diri tlg kitaorg snap gambar.

Ini pic baru korek dari peti harta karun kurun ke-15...Hahaha...

Membeli dan membelah di Filipina Market...Frust menonggeng sbb masa yg terhad, byk org yg termiss utk souvenir termasuk my kawan karib. Banyak habiskan masa cari mutiara utk my mom and my auntie2... Saya mmg x berminat dgn perhiasan ala2 tok2 tin2 ni.. Saya cuma beli rantai silver dgn loket mutiara sebiji utk diri sendiri.

Flight back to Alor Setar, to where we belong after spending 4 days in Sabah...Cuba teka..Saya tidur betul2 ke tipu2???


This is the longest entry so far....Patut la smpai nak dekat sebulan baru nak update...More pics on my FB okay...Kalau nak tgk la..X paksa...

12 comments:

Anonymous said...

mm..yg prawn tu cm butter prawn jer..
yg tido2 tu..jawapan dia---> tido tipu!!

ietafakyra said...

waa....syiokkk! nnt kalo aku mau ke sabah nun aku mesti roger sama kamu mintak peturun ilmu sikit sebanyak yer. hihihihi...wei, comey giler pic tidoq ngan irsa tu, exclusive gitu. nmpk irsa debob betoi! hhmmm...hg tidoq betoi kot, ala2 terlelap. ya ka??

sue said...

best.. celebrate bday sampai ke sabah bah... hehehe so sweet.... happy belated bday dear fren...

Anonymous said...

erm..dpt gift ape this year..or nk aku present kan music box x?? or golf set..putter, pitching sand, wood 2, wood 1..mmbleh gi main kt kedah club..as a golfer yer//kehkehkeh..:P remember??

Anonymous said...

'nyway heppi beday sweet 31..

d u r a said...

eza, hepi belated birthday. umoq aku-->jejak 27 ja terus statik tak naik2 dah. series tak tipu, kalo org tanya aku kena kira dulu baru perasan cecah 31 dah hehe.

hai kawan2 aku ni asik cerita cuti2 malaysia ja kat belog masing2. tak larat dok jeles..tunggu la bulan 5 ni, aku plak nak pi cuti2 mesia.insyaalah..

aku pon suka gambaq hang ngan irda tidoq tu. nampak cam tipu. tapi taktau la kot hang mmg todiq vogue lagutu wakaka..

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

anonymous 1: butterprawn tu pun mcm btl jugak..sedap..yg tido tu mmg tipu2 pun..

ieta: roger ja aku..tp aku rasa hang ni kalau x dak petunjuk pun hang redah ja. aku tidoq tipu2 la..haha

sue: tq..celebrate + vaccay..bila lg nak pi pun x tau la

anonymous 2: aku mcm kenai ja org ini. nak hadiah golf set ye..blh2...tapi nnti takut caddy aku tu silap tunjuk bola..ingatkan bola golf rupa2nya kertas..igt lg x peristiwa ni?? weel, music box itew masih dlm simpanan aku...

anonymous 3: rasa mcm org yg sama nak hadiah golf set ni..n'way, thanks!

dura: xkan la aku tidoq blh maintain vogue gitu. mmg tipu pon...nnti bila hang pi cuti2 malaysia jgn lupa update blog tau. tapi jgn dok usung mesin jahit sekali pi bercuti pulak.

Anonymous said...

#1. ahakss..caddy lg pro daaaa..dr golfer..siap ajar cmner nk aim msk lubang..smbil baring ats green tuh..pin campak tepi bunker..wakakaka..:)
#2. music box tu wrap wiz the same wrapper yer..plzz..ekekeek
#3. wateve ang koi sexy tp cute laa..

Naddiea said...

eza,hang dok kempen baik punya pasal cuit2 mesia hang ni.dan dan aku rasa nk pi jalan2 KK.tp harus lepas bersalin n tggu baby besaq.mau taun depan baru aku leh jln cuti2 mesia.

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

ude: ha..kan dah terkeluaq nama..camna hang discover blog aku. hang ni menyepi sungguh la..cuba tonjolkan diri hang.aku selalu lalu kat rumah hang tau x.igt x dulu aku dgn zuepinat besa pi rmh hang nai bas lg. pastu kami terlajak turun tang mana x tau. jenuh jalan kaki pulak.

wei aku mana ada seksi sgt la ni. maklum la dah tua katakan..dulu dok kawan dgn geng2 cina kapiaq aku terpengaruh la sikit.maklum la culture shock. la ni kurang dah.

shepah: bkn aku ja dok kempen. hang tgk ieta tu lagi sakan bercuti. belum bersalin pun leh pi apa. kwn aku dulu preggy 7 bln pun pi sabah gak.

ietafakyra said...

uhuhuhu...eza! aku dah pencen cutiiiiiiiiii...kekekekee.

Anonymous said...

aku kan low profile eza..hehe..aku kan pemaluuu..aku cr ang kt FB..pic ang, zue, po aku tgk gk..ingt la masa ang mai umh aku ngn zue..lawak la plak..mak aku kan ala2 inspektor polis..tanya ang mcm2..heheh..eza LTC remember??

Post a Comment