Sunday, February 7, 2010

Huggies not that bad

Hari ni saya suka nak bercakap tentang nak mix diaper yg Irsa pakai. Saya rasa dia sudah serasi utk tukar diaper baru after saya try bg dia pakai Huggies travel pack that I bought after realizing her bag was already put under aircraft luggage. So nak x nak terpaksa beli Huggies yang 4 pcs/pack tu in case dia poo poo dlm flight. Lagipun tgk kawan2 and my cousin semua pakat2 campur diaper utk anak2 diaorg so why not I try the same.

From birth until now memang Irsa cuma pakai Mamy Poko. Masa tu x tau sangat harga2 diaper di pasaran almaklumlah baru jadi mummy. Mmg time confinement sgt2 x tahan dgn penggunaan diaper sbb Irsa poo poo hampir 8-10 kali sehari. Sabar je la time tu tapi apa nak buat, coz dia BF so kerap la dia poo poo.. Tapi mujurlah saya x perlu beli FM utk dia.Umur dia 3-4 months saya rasa nak tukar Huggies as it is more commercially used by mommies out there. Saya siap beli yg 80++ punya packing...yang color merah tu..If I'm not mistaken Huggies Comfort Dry..Mana tau it didn't work for Irsa. She got lots of nappy rashes, kesian dia tergaru sana sini... Her skin turned reddish and I had to stop using Huggies and continue with Mamy Poko w'pun kdg2 tekanan bila Irsa poo poo 1-2 min after wearing the diaper.

I thought Irsa dah semakin besar and kulit semakin okay plus saya tgk dia pakai Huggies travel pack ok je pun...So last Friday pegi la Tesco yang sememangnya tengah ada sales, beli Huggies yg 80pcs saiz M (RM32.90) and Mamy Poko 66pcs saiz M (RM45.99) - Can't you see the price comparison among these two brand?

Sekali- dua- tiga pakai ok lagi but I rasa start hari ni Irsa dah mula tergaru sana sini kat area diaper dia..Aisey..X kan x ok kot..dah la saya beli yg pack besar..x kan nak kena discard kot. Baru guna 4-5 kpg je ni... Hari tu masa pakai yg travel pack ok je pun..Ni bila beli yg jumbo pack x semena2 x ok apesal pulak.... Org lain pakai okay je pun... Kalau dia serasi dgn diaper lain saya plan nak tukar mandian dia pulak... Paed says, bila Irsa semakin besar kulit dia akan semakin ok. Skrg sangat x tahan dgn maintenance Irsa but the good thing is Irsa x boleh pakai bedak due to sensitive skin..So saya boleh jimat duit di situ. Cuma losyen and moisturiser dia kena beli di clinic. Apapun I think Huggies not that bad la for me..Maybe kena tunggu sikit masa lagi utk Irsa tukar ke Huggies.

6 comments:

ietafakyra said...

mmg kulit irsa sensitif sgt la tu. as for irsaleena (ehehehheehee) mmg aku pernah try huggies yg biru...that one sucks! pehtu kalo yg merah tu dia ok... in fact dani pun guna yg merah tu. but my both kids ok jugak ngan drypers. so far aku ada choice la if salah satu tadak stock or tadak sale...hhhmmm bersyukur jugak la kan! wei, mami poko tk ka lembut sgt n aku rasa mcm sgt basah even baru ja pakai. ka anak aku yg sgt lawas nih? ahhahahaaa

aramis2177 said...

aza, kak farah sgt suka kannnnnn mamypoko....and sebab taksub ngan mamypoko...anak2 kak farah suka panggil mami depa ni "mamypoko" bila2 depa panggil kak farah xdgq....hampeh kan!
tp sini tarak mamypoko...so kak farah guna huggies....bygkan...ada 46kpg ja pun rege dia sr49!!!if guna brand lain...hampehh...bocoq sokmo!maybe kulit irsa too sensitive kot...xpa..tunggu dia besaq sket hopefully kulit dia dh mangli!
P/s: FYI sr1=rm0.87/0.88

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

ieta: aku rasa mamy poko gak yg sesuai dgn irsa. maybe sbb di train dr umur 2 hari kot noh..huggies cutting kecik sikit, mmg cantik bila irsa pakai dgn legging coz x kembung tp tu la mek sorg ni kulit x tahan. tp aku still nak try mix diaper2 utk irsa, aku nak jimat duit, nak simpan duit...nak guna utk benda yg lebih penting.

k farah: mahainya huggies kat sana, kat mesia ni murah maybe sbb made in thailand kot noh. tp mamy poko pun made in thailand gak awat yg mahai x mau2 x tau. eza pun rasa mamy poko the best la utk irsa, lain budak lain kulitnya..tp betul la, so far bila irsa pakai mamy poko, even dia poo poo byk mcm mana pun x penah lg bocoq. and if terlambat tukaq diaper pun x penah lagi dia jadi nappy rash.

d u r a said...

safiya kulit sgt sensitif. dulu aku bagi pakai mamypoko gaks.
nasib baik yg adik ni ok..aku hantam apa yg murah di pasaran. kadang2 drypers, huggies, petpet.
tak pon aku guna cloth diapers.
rashes tu sometimes jadi jugak. tp jarang la. aku apply cream. krim yg berkesan untuk emir - axel fungicort.

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

dura: after 3 days irsa pakai huggies tu habis celah2 pelipat2, bontot2 dia jadi merah2 suma...aku tunggu dia lega baru nak pakai huggies sekali sekala. maybe stock 80 pcs tu habis hujung thn ni kot..xkan nak buang cmtu ja kan.

ietafakyra said...

sian irsa... tk pa la eza, pakai ja mamy poko tu drpd dok tgk dia pedih2 kena ayaq. anak2 aku pakai mamy poko dlm pantang ja...bila dh besaq skit aku tukaq pelan2...alhamdulillah sorang pun tadak masalah. sep bajet! hihihii...

Post a Comment