Thursday, February 25, 2010

Kemalasan Yang Amat -Sigh-

This week I memang x beli lauk basah langsung. I masak simple2 je. Ahad, after dinner kat kg baru balik rumah sendiri. Menu dari Monday till Wednesday sgt2 nampak mcm org bujang yg masak. Alasannya banyak kerja nak buat, banyak baju nak kena lipat...Tapi once dah mengadap TV lain pulak ceritanya...

Senarai menu tidak seimbang saya minggu ini:
(Isnin - Nasi goreng + ayam goreng)
(Selasa - Sardin, telur dadar, ayam goreng halia n sosej)

And menu malam tadi (Rabu):
Sambal telur - Inspired by Pn Ieta after reading her blog yesterday... Sangat ringkas okay... Pinggan ni dpt hadiah beli sabun Daia.


The simplest menu in town. Ikan kering yang dibeli di Sabah. Ikan ni crispy mcm keropok.Ada la lagi sikit2 dlm simpanan. Ikan pun jadi liuk lentok ikut saiz kuali kecik gara2 malas tukar kuali.


Sardin lebihan hari sebelumnya. Still elok lagi tau. I simpan dlm fridge. W'pun x suka makan makanan perangat tapi sengaja dihidangkan untuk memeriahkan meja makan.

And for my little girl....

ABC's shape pasta and cheese with shedded spring onion - (Menu description yang panjang mengindahkan khabar dari rupa)


Yang ni habis licin la pulak Irsa makan..Time masak bubur tu puas la follow belakang bontot dia paksa dia makan...Itupun x habis and buat perangai tutup mulut rapat2 bila kita nak suap. If masak nasi dgn sup pulak...asyik nak hirup kuah sup. Nasi ada la semulut dua dia makan then dia buat2 nak luah. Adakah korang pernah melalui fasa ini????

Pity my hubby and my daughter dapat wife/ibu yang penyegan...Mujurlah hubby jenis x kisah. Itupun malam tadi dia kata nak beli luar je tapi I insisted to cook since nak habiskan stok makanan dlm fridge.

Malam ni confirm x masak coz we are going back to Selangor sempena 100 days kenduri arwah FIL and nak buat akikah Irsa. (Kesian tokwan Kedah, jenuh cari kambing nak buat akikah kat Kedah tapi x jumpa2 yang cukup umur, jenuh la cari sampai ke Baling tapi x dak). End up family mertua suggest buat akikah Irsa sekali dgn akikah anak sedara sebelah hubby. Moga2 connection broadband kat kg nnti okay supaya boleh main Cafe World & Farmville.

6 comments:

aramis2177 said...

Aza,sapa kata menu tuh xsedap......sangat mengiurkan aih..esp part ikan kering tuh!!!!! meleleh ayaq liuq tauuu!!!!
anyway..la ni raisha pun xmo makan...awat ntah...nak suap ja dia kemam mulut rapat2..geram betui...harap minum susu jaa...

ietafakyra said...

wah! sambal telurku menjadi poojaaan hatimu ropanya! ahakss! ok mari kita namakan "sambal telur lipat kain" sempena alasan yg kita buat utk memasak menu itu. kakakakaa... wei, sedap! seriously pasta ABC itu bg sejarah hitam utk dani...check my blog soon ok! huhuhuhu....

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

k farah:bkn x sedap tp x seimbang.x dak green vegie dlm menu. mai perangai malaih jadi lagu tu la. raisha x makan x pa lg..tgk dia semangat gak. irsa dari umur sethn smpai sthn 3 bln baru naik 0.1kg...kdg2 mlm bagi roti or pisang ja kat dia dah dia x mau mkn sgt.pening la kan pikiaq psl kids meal ni.x tau depa nak apa.

ieta: aku tgk tu paling senang masak tumpang cabai hat mesin tinggai sikit lg nak perabih. smpai ke saat ni kain masih x berlipat. mggu ni blk kg hubby lak..nxt coming week sahih bertimbun dgn kain lg.

apa kes wei psl pasta ABC tu. suspen haih

fham5579 said...

eza, psl kambing akikah tu aku dlu masa irfan penah gk cam hg..ayah aku pulun cari kambing rata x dpt..at last aku wat kenduri cukur jambul dia n berendoi ja without akikah terpaksa di postponed

Diamilikku said...

hahahahah..kira rajin la tuh eza..aku nih langsung tak masak...dah berkurun dapurku tak berasap...since both of us diet nasi kan...so aku suh hubby beli ja...lagi malas dari hang..terliyor aku tgk lauk2 hang..tapi apakan daya aku kena kuatkan semangat untuk kuruskan sket badan nih...hahahahahha

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

hanim: aku pun wakil ja kat family mertua tlg buat akikah..x proper pun majlis nya..janji ada buat cukup lak.

sone: FYI aku sethn lebih x masak tau. ni baru start masak, hari2 makan luaq pun boring gak. dok pikiaq nak beli apa, makan apa. janji kenyang cukup sudaaa...

Post a Comment