Monday, March 29, 2010

Mission Aborted

Last Saturday, everybody was busy talking about the Earth Hour. Okay..switch off lampu selama satu jam started from 8.30pm to 9.30pm. Me too... initially flared up, dgn semangat yang berkobar-kobar nak tutup lampu konon. Tetapi terbabas tidur dari pukul 7 ptg smpai 8 mlm (ayahanda di desa tercinta.....jangan marah nooo cek tidoq time Maghrib) makanya saya terlewat utk prepare dinner. Pukul 8.15 mlm baru terhegeh2 nak start cook. Ringg!!! 8.30 mlm lampu kena padam tapi jenguk neighbour belakang selamba badak diaorg dok berpesta lampu. 8.33 mlm saya start off, tapi kan actually lilin x de kat rumah sbb x penah kena black out sejak pindah ke sini. And my sis yg kebetulan this week dtg bermalam di rumah saya cakap "Eh tadi aku nampak ada lilin kek Secret Recipe dlm meja Doremon"(coffee table rumah saya yg saya sumbat segalanya mcm poket Doraemon).

But...


Mission aborted after half way kitaorg bergelap sementelah lilin kek 4 batang hanya mampu
bertahan selama 5 min dan perut berkeroncong serta nak tgk Akademi Fantasia 8 yang masih belum terasa kehangatannya. I rasa AF8 is yet to unveil its marvellous showmanship among the student tambahan pula saya rasa pemilihan student AF8 (especially yg gegirl) lebih tertumpu kepada pelajar from Sabah/Sarawak for the sake of ASTRO sendiri. Nak up sales..nak duit from SMS, duit yg org dok undi2 tu..etc.. Hepp...terkeluar topik nampak....
Kesimpulannya pukul 9 mlm saya on lampu semula sbb lilin 4 batang saiz batang mancis dah habis dan x sanggup makan dlm gelap mana la tau tercekik tulang ataupun lizard poop jatuh dlm lauk...I managed to make the right climate deal for only half an hour. Okey tak? Sayangilah planet kita.




Jangan terpedaya dgn kecerahan flash camera. Mmg time ni tutup lampu tau. Masa ni mmg tgh control sbb tahu sedang di candid camera (",)

Thursday, March 25, 2010

Tak Sabar

Sape yang dok follow cerita Dyesebel kat Astro Prima (Isnin-Rabu 2.00pm-3.00pm ulangan pukul 12.30 tgh mlm) sure ada perasaan mcm saya. Skrg ni x sabar nak tunggu Isnin depan nak tgk sambungan dia. Hari ni baru Khamis, lagi 3 hari nak sampai Isnin depan...aduyaiiii!!!

Dyesebel (Lakonan Marian Rivera) ikan duyung yang jatuh cinta dgn manusia bernama Fredo (Lakonan Dingdong Dantes). Silalah Google utk dapatkan sinopsis sbb ini bukan entri cerita Dyesebel. Ini entri psl kegilaan saya terhadap cerita ni. Gila punya syiok tgk cerita ni sampaikan last week bila Astro Prima buat kesilapan teknikal dengan tidak menyiarkan subtitle saya naik gila telefon ASTRO 3 kali berturut2 complain psl benda ni. Kali ketiga saya call customer service tu dah cakap awal2 lagi (tanpa saya memperkenalkan diri) minta maaf psl kesilapan yg berlaku ke atas cerita Dyesebel yg masih x dapat nak di"solve"kan kesilapan teknikalnya. Nasib baik ASTRO x guna 3G utk tgk setiap muka bengang customer yg buat complain.

Saya x sabar nak tgk mcm mana Fredo naik kapal selam yang diberi nama Nautilus untuk pergi ke tempat duyung bermastautin iaitu tempat paling jauh di dasar lautan dinamakan Sirenea. Dyesebel merajuk membawa diri ke tempat asal bila dia fikirkan kehidupannya di darat membawa nasib malang kepada ramai orang. Go Fredo. Saya x suka Erebus tackle Dyesebel!!! Haish..Cepat la hari Isnin.

Dialah jejaka buat saya tidur lambat setiap hari dan bangun lambat ke ofis


Awat la hang gojes sangat???




Notes: Sapa nak hadiahkan VCD Dyesebel kat saya kecil tapak tangan nyiru saya tadahkan :)





Monday, March 22, 2010

Diari Mingguan Eza

Last Friday saya suruh suami terchenta tukar off day kerja sebabnya Pengusaha Taska kat tempat anak saya bercuti sempena kenduri arwah. Sebelah petang pulak hubby bawak Irsa jalan2 pegi main game...Then he called me while I was OTW home, saying that they gonna off to Menara Alor Setar, ada program apa ntah kat sana, saja bawak Icha tgk org dancing..Tapi once dah sampai sana terjumpa la pulak si Fauziah Hanafi and Hanif Fitriza my ex sch mate. Diaorg mmg kerja dgn Menara Alor Setar and kena attend event yg Menara buat. So apa lagi..Sudahnya saya suruh hubby yg entertain Irsa and balik rumah dulu (since kitaorg dtg kereta asing2) and saya berborak dgn Fauziah sampai pukul 8.00 mlm. :)

Hanif yang berdarah manis aauuwww!! and Fauziah yg masih pot pet pot pet mcm zaman sekolah dulu.


Saturday pulak...mulanya janji dgn Wahida nak pegi tgk anak Shasha yg sudah 40 hari lebih bersalin...But hari ni Irsa and me exhausted apa sgt ntah..kitaorg membuta dari pukul 2 smpai la nak dkt 5 ptg baru terbangun.. Finally..sms Wahida minta cancel appointment..Nasib baik dia okay2 jerrr... Then saya ke Tesco berdua dgn Irsa nak beli susu dia... Bila nak pergi Tesco saya akan tya Irsa "Where r we going to?" Irsa akan balas "Koo...Kaa!!!" Asal pegi Tesco Irsa akan sebut Koo...Kaa.... If pass by depan Tesco and dia nampak logo tu dia sebut "Koo...Kaa!!!" Mai mana la perkataan ni..Jenuh train dia nak bg dia sebut Tesco. Sampai kat Tesco ada la pulak promoter susu apa ntah dok promote suruh try produk susu company dia. Hish...x paham2 bahasa ke amoi ni. Org dah kata anak saya minum susu Isomil, dia allergy susu lembu...Tapi dok suruh try jugak....Pang karang!!!!


Hari Ahad yg ceria... Today I woke up 10.15am... Satu jam lebih awal dari semalam. Teringat yesterday hubby ada beli petai dgn santan, as a wife paham la apa dia nak... I made Masak Lemak Petai!!! Pelik kan nama masakan ni. Masa mula2 kawin dgn hubby saya sendiri terasa pelik dgn masakan ni.. Tak pernah dgr pun kan. Bila dah balik Kedah dengan perasaan terujanya bagitau emak.... "Family Man makan masak lemak petai". Konsepnya sama ja dgn masak lemak terung cuma kita x letak lada hitam.


ALOH ALOH ALOH bini sapa la yg buat aksi rajin di hari weekend ni kikis kulit petai buat masak lemak ni... Saya upload pic ni sbb ini kali kedua saya masak sepanjang 4 thn 6 bln dan 25 hari menjadi isteri kepada Othman Jamhari.. Note: Saya bukan pemakan petai ya!!



Petang..Tunggu Wahida balik kerja...Then pegi la rumah Shasha w'pun pada mula Wahida silap bagi info yg Shasha dah pulang ke rumah mertua a.k.a. rumah Kirin di Taman Uda. Mujur la saya x pegi sana bagi salam dgn penuh sopan santun. Mana la nak letak muka kalau silap ni. Okay...Proudly presenting to you...




")




")




")




")




")




New comer to AKIESS Junior


Baby Khalis, masa lahir beratnya 3.84kg. SEJIBIK muka Kirin. Tapi baru blk rumah dlm 2 mggu kot...Kena tahan kat NICU sbb mslh saluran hidung kecil..Susah nak bernafas ikut hidung...Seram tau bila dgr Shasha cerita dia operate hidung tu.. Whateva..budak ni cute kan..Putih melepak mcm parents dia. Gambar ni sbb x buka flash sbb tu agak malap.



Dah dah Maghrib...Jom balik. Tak baik tau tgk baby baru lahir sampai senja2 ni.

Tuesday, March 16, 2010

Extreme Appetite In The Air

I ate too much lately!!! I just don't know why and I don't understand what is happening around. I eat dinner at 9.00pm, then 2-3 hours later I hunger for more...I can even eat ice cream with Gardenia bread slices or sometime I cook instant noodles with egg or I eat bread with cheese or the least I would do is just having stacks of cracker after having my dinner. Believe it or not I do this every night okay... If I was at outside I would stop at 24 hours KFC and buy cheezy wedges or twister no matter it is already 12.00am or 1.00am. My brain only set to EAT and EAT and EAT!!!

I am not in any of pregnancy trimester nor in menstruation where people relate it to hormone . I have no idea if it is because of metabolism. If yes than it will be fine for me. Probably I shud take more slow-burning carbs instead. But it actually already include in my daily meals. What shud I do? What shud I eat and what food shud I avoid? Why I'm starving all the time and if I suddenly awake at night I do feel like to eat or to chew something but just because I'm lazy to go downstairs so I sleep back till morning. It always happen to me. Have anyone been in my situation?

I asked my hubby why I always feel starving all the time and you know what he said "Maybe because of hot weather." Hahaha...What a really unacceptable answer right? My tummy-always taking job to be a Lori Bandaran clearing any unfinish meals. Looking from my mom and sisters body size sometime I think it is the initiation of me getting bigger. :(

I read somewhere on the internet about tapeworm-a bacteria that grows into a worm like creature and eats whatever food enters the stomach before it reaches to actual stomach.. And maybe because of that I didn't get enough food for my tummy???..(Eeeiii...this statement really tickling my neck...yucks!!!). Oh pelisss!! I dont want to think anymore.Shud I need consultation from doctor?


At my parent's house during several days after CNY... staying up @ midnight blogging about Sabah Trip (",) , facebooking, eating, chatting while "kutuking" sister who just started doing assignment at the very last minute a.k.a last day holiday and her bus schedule on next morning was just less than 8 hours from the moment of this pic taken. As usual lah...the looking-bibik face embellish this blog. Cute huh!!

Thursday, March 11, 2010

Adakah Sudah Datang Seru???

Yesterday ada org datang jual tudung kat ofis..tudung yg segera tu..saya kurang berminat tudung style tu. Bila tgk org lain pakai cun saja pun, tapi kenapa bila saya pakai rasa mcm x kena ja dgn saya. Tapi dlm byk2 tudung ada la tersesat shawl 3 helai...Saya terus borong ketiga-tiganya with total price of RM25... Biasa diaorg jual sehelai dlm RM10 -RM15... Saya lebih gemar pakai selendang or skrg ni org panggil tudung Yuna. Biarlah susah payah sikit nak lilit melilit tapi entah kenapa minat saya ke situ. Bahkan telah berangan bila masuk keja dgn gomen nak pakai selendang mcm ni pegi office!! Adakah saya punya time begitu cukup nak lilit2 selendang ni? Sekarang free hair pun blh x sempat sikat rambut, harap sikat dalam kereta itupun kalau teringat.


Kau tengok ada org syok sendiri snap pic sorg2 dlm bilik kat umah... Hahah.. Annoying betul kan.

Anda boleh hubungi saya untuk model tudung butik anda.. :)

Tamak x tamak saya beli 3 helai... Akan dibeli lagi untuk koleksi... Bila la nak pakai...








Tuesday, March 9, 2010

Tips Anak Eczema

Lately ni Irsa eczema teruk. Maybe because of extremely hot wheather and kulit selalu berpeluh. Every night kena bawak naik keta nak bagi dia tidur. Sometime dia x tahan gatal, dia nangis jerit2 mcm kena pukul....Bila la nak pasang aircond ni. Belum ada masa nak pi survey what brand to choose. Friends, any suggestion?

Saya terpanggil untuk tulis entri ni, and nak share sedikit tips yang paed bagi utk saya. Masih teringat lagi ayat pertama paed cakap kat saya masa mula2 Irsa kena eczema. Paed said, "Oh ini type anak org kaya, puteri lilin..x boleh kena panas, x boleh peluh, x boleh habuk, kena duduk aircond saja" Hahaha...anak orang kaya tapi mak bapak dia sudah kayap!!

Ini antara advice yang paed berikan kat saya:

1) No carpet, no teddy bear, no toys yang berbulu2 in the house.
2) Rumah x boleh sapu, hanya vacuum and mop hari2...(wah, sapa ada kudrat nak mop rumah hari2 mmg saya salute)
3) Bedsheet, pillowcase, blanket kena tukar once a week. Bantal dia mesti jemur kat bawah matahari dlm sejam untuk matikan kuman.
4) Jauhi asap, habuk, cats (w'pun anak kita x direct main dgn cat tapi kelemumur kucing boleh melekat pada sofa, lantai, etc and bila anak yg x tahan dgn cats akan mudah terkena elergi) - Note:Tapi saya tgk Baby Lyana ni tahan la pulak dgn cat.
5)Tak boleh pakai bedak. Banyak petua from orang tua2 suruh letak bedak sejuk tapi sebenarnya it is forbidden. Patut la dulu penah letak bedak sejuk masa Irsa elergi dlm pantang tapi semakin teruk la pulak.
6) Mandi harus guna PH 5.5 product. Mengikut tuan doktor w'pun banyak product baby di pasaran (like Johnson's baby, Anakku, Pureen, etc) still ada sedikit chemical yang membuatkan skin anak kita elergic. Setakat ni, saya bagi Irsa mandi guna shower gel Seba Med or Pinetarsol. Tapi Pinetarsol ni sgt la busuk bau dia mcm ubat cuci luka tu..If kulit Irsa teruk sesangat baru pakai Pinetarsol. Ada juga antara kwn2 saya guna Lactacyd Baby Bath.
7) Setiap kali selepas mandi mesti letak moistuizer. Yang ni pun dia tak galakkan anak saya pakai jenama2 baby yang ada di pasaran sbb mengandungi pewangi dan pewarna. Makanya losyen itu terpaksa la di beli di klinik2 berdekatan sahaja. (Nak duit la tu)
8) Bila baby berpeluh especially pada global warming yang amat kritikal ketika ini, selalu-selalulah lap badan baby dgn towel lembab. Don't rub, just wipe ok..
9) Bab2 pemakanan, elakkan dari makan fruits dari negara beriklim sejuk such as strawberry, blueberry, etc. Saya x tau kenapa sebab x boleh makan.

Tips2 di atas adalah sekadar nasihat paed utk anak saya, bukan lah 100% effective. Jangan la pulak nanti ada yang complain kenapa x berkesan ya. Lain budak lain pulak caranya. Doktor kata semakin besar, semakin hilang eczema. Oh, cepat-cepatlah besar anakku!