Monday, April 5, 2010

Selfish?? Nope. Geram!!

Panas pun x kena hujan pun x kena. So nak yang mcm mana. Satu minggu hanya sehari ja dpt spend time dgn hubby itupun kalau schedule work kami x bercanggah. If dia kena cuti on Friday atas tuntutan project schedule makanya cuti kami pun x sama. Mcm malam ni, baru ja sampai rumah, Maghrib2 ada called from site, tanah untuk surcharge tu dah "turun" and bergerak ke kawasan bendang org2 kampng kat situ.Makanya hubby terpaksa la pergi tgk site, till the moment of this entry written sang suami masih lagi belum nampak batang hidung. Mood nak masak pun jadi down, drpd nak masak best2 terus tukar menu ke singgang and ikan goreng and ayam goreng. Mana nak bertempik bersorak berkejaran dgn Irsa yg x boleh tinggal sesaat pun.Sejam yg lalu saya called, katanya maybe kena tunggu sampai lewat malam or sampai pagi. Apa sampai pagi???? Tak suka betul saya dengar statement ni. Terus saya letak phone, malas nak ckp lebih2. He called back 3 times saya x jawab then dia kol lagi pakai h/p kawan dia 3 kali juga malas saya nak jwb. Saya geram mcm nak nangis pun ada. Lantak la org nak kata saya x matured ke, x understanding ke tapi saya geram sgt dgn masa yang sentiasa dicuri.

Hari ni kes tanah kat site turun gara2 hujan lebat hari2, okay last 2 month masa CNY kes panas terik pulak. Panas yang amat teramat sangat dan bangat sampai besi railing tu boleh lari alignment seterusnya menyebabkan peristiwa train terbalik. Mujur la time tu keretapi barang bukannya keretapi penumpang, tapi pun hubby and the crew terpaksa la bertugas pagi petang siang malam selama seminggu lebih monitor the case. Saya baru ja berangan cuti CNY nak jalan2 sana sini tapi sudahnya saya yg dok tgk hubby berulang alik kuar rumah pergi site x kira siang malam. Bila saya tanya x boleh ke x pergi hubby kata dia antara standby staff, antara org yg diberi kemudahan kenderaan. Katanya lagi kalau x pergi boleh tapi kalau nanti bonus and increment sikit jangan nak merungut. Katanya lagi Big Boss, Project Director dan orang2 atasan yang geng mata sepet sanggup cancel cuti Raya Cina tambah dia yang cuma berjawatan Sn Supervisor dan berbangsa Melayu nak cuti apa. Padahal pergi sana tunggu jadi pak pacak buat kol sana walkie talkie sini. Hanya menunggu dan menunggu tgk kren, tgk sub-con dgn OT x boleh claim. Okay la..pergi la.. Cepat2 la siap Electrified Double Track Project ni. Siksa betul menunggu. Tak lama lagi rakyat Kedah dah semakin x jakun. Dah rasa mcm duduk KL pulak, nanti orang Tokai nak pergi Star Parade pakai naik train la...Mmg la Kedah Maju 2010..Lepas ni kena bersedia bila husband dah start dgn station construction...Confirm la tu ada load test kena kerja overnight etcetera etcetera etcetera. Cuaca oh cuaca..Minta2 la cuaca elok dan konsisten. Sabar ya Eza...Boleh ke sabar?? Kau tengok K Farah boleh berkorban bawak anak2 pindah randah ke Jeddah xkan yang dekat pun x boleh...Juga kena bersiap sedia dari sekarang bila Jalan Telok Wanjah yang merupakan laluan hari2 hantar anak ke Taska akan mula sibuk dgn pembinaan flyover. Harap x akan lambat ke ofis. Orang Jalan Sultanah juga be prepared ya. And mana2 jalan yg ada laluan keretapi be prepared la.

So sorry to my hubby - terlalu banyak complain untuk sumber pendapatan keluarga kita. Am I too selfish for this?


Tadi hubby balik sekejap tanya kenapa x jawab phone, saya kata tertinggal kat atas, x dgr padahal sengaja tinggal malas nak cakap.Lepas ni hubby tahu saya tipu bila baca ni. Yang sebenarnya saya geram.. Geram sbb selalu ditinggal2kan...Nak berjalan2 berpeleseran berliburan time weekend jauh sekali lah. Sekarang nak dekat 12.30 tgh mlm dah, pinggan pun belum cuci, baju kat ampaian pun x angkat lagi. Irsa tetap la x akan tidur awal punya. Suami ku, silalah ambil cuti or MC (oh ya tahun ni belum kita belum lagi buat aktiviti ambik MC) kita pergi enjoy...Kerja sampai bila pun x habis. Bye..Nak tengok Dyesebel finale...

12 comments:

sasha* said...

siannya akak.sy paham.sy yg br bertunang ni pn dh bising2 kalau dia keje jauh2.mcm br ni lepas sgpore pg thailand.smlm br balik dr thai and thursday pegi sabah plak.

pastu dia ckp kn org kate 'syg bini tinggal2kan'.bykla dia punya ayat huhu.cmne la kalau sy dh kawen nnti kene tinggal kan huwaaaa T_T

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

wah sasha pagi2 lg dah komen. hehe.. tu la, bg org lain yg dah biasa ditinggalkan ni maybe rasa cam 'eleh benda kecik je pun'. tapi kita ni yg hubby cuma cuti sehari seminggu rasa nyampah asyik2 kerja3x.

Naddiea said...

sabaq eza...bersusah2 dulu..esok2 senang la..insyaallah yg penting hng kena support hubby hng.dia reja susah payah pun utk hng n irsa jugak...takpa la..

Diamilikku said...

uishh...hang pun mcm aku jugak no...tapi la ni mai terbalik kat aku pulak..aku yang duk sibuk keje tak tentu masa..tapi dia relax ja..bila time dia sibuk aku nih bising tak hengat dowh...tu lah namanya pompuan kan..apa2 pun hang sabaq la no..macam nadd kata..bersakit dan bersusah dulu..senang2 kemudian...

d u r a said...

mlm tadi aku kena tinggai ngan anak2, laki aku outstation. rasa mcm nak reyau pon ada. hihi manjaa..padahai satu hari ja punnn :P

fham5579 said...

eza, aku xleh gak kalau hubby xdk masa dgn kami...aku ckp geram...tambah kena keja 'time malam' cukup aku pantang..x perang mulut dh la ni pakai perang sms...hahaha...

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

shepah:kalau esok2 senang ada harta mcm dato k dgn dato siti x pa la..aku bersabaq.. amin..

sone:aku pun ada time2 aku busy jugak tp x la sampai kheja x igt dunia. maybe sbb aku cuti dua hari so if bz mana2 satu hari still ada time lg sehari utk family. tp hubby ni cuti dah sehari kalau weekend pun kheja pakai x dak apa la

dura:aku pun terasa manja and ngada2 gak bila mai part camni. smlm sehari ja pun kena tinggai :)

hanim: hang ok la pakai sms...aku pakai perang dingin satgi kalau sms sambil aku dok type air mata berjerabu. pagi td terjaga kul 4.30 am dia x balik lagi. bayangkan..

ietafakyra said...

uiishh... cemana ek, aku pun kesian bca citer hang. tapi dh rezeki dia mai dgn cara centu, redha lah eza. berkatttttt....

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

ieta: i dreamt of marrying CEO or doctor before. haha..nasib baik la x menjadi kenyataan. if not lagi la ditinggal2kan..

fham5579 said...

hmm sib baik pn x kwn ngan dr or ceo lagi xdk masa weh...sapa keja contruction nya dunia mmg centu la eza...that's why pas kwin aku xmau dh keja dlm dunia construction lagi..nak plak kena incharge site kan...mmg rasa kena take full responsiblity la kt projek tu

ietafakyra said...

owh! kalo centu suh abe hang study smpai PhD, at least dokter gak even Dr. kecik ja kan... hiihihihi...silap2 Prof. haaaaaaaaa. SAKAN!!

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

hanim: tu la pasal, awat la org from dunia construction kena menghambakan diri pada kerja x tau. mujur la hang x jaga site kan. if not muka anak2 & hubby pun payah nak tengok apa.

ieta: aku dpt bayangkan bila by the time husband aku dpt PhD, rambut dah beruban dgn janggut pun kaler putih. Pegang title Profesor Diraja pulak..nahie kabie nahie!!!

Post a Comment