Friday, May 21, 2010

20 May


Yesterday adalah 20/05/2010. Bukan sekadar anniversary Ietafakyra but this was the date where my lil one stepped to 18 months old. The date where I let her enjoy meals freely. Before ni saya control apa dia boleh makan and apa yg x boleh.


Tapi x bermakna dia boleh telan 6 bar choc Cadburry all out. Tak bermakna dia dah boleh makan puding caramel yg lazat berkrim bergula itu. Tak bermakna dia sudah boleh minum ais. Now, I start to put a dash of salt in her porridge and some other meal ...itupun letak masa food lagi seminit nak masak.. tapi kdg2 tu terbabas juga Irsa makan garam yg berlebihan especially bila makan kat luar and of coz la kan ada MSG. All these while Irsa hanya makan hidden salt yg ada dlm breast milk, formula milk, rusk. *Gila strict sgt mummy ni*

That's y I kena lebih rajin masak sendiri skrg ni. Org kata saya ni terlampau takut nak bagi anak makan itu makan ini.. "Eh dah setahun la, dah boleh la makan bla bla bla...". Kdg2 emak bagitau, anak orang tu siap makan nasi tomato lagi kat rumah kenduri. Biar la, anak saya bukan anak diaorang. Takkan I nak pi bagi ceramah kat diaorg psl kidney baby yg belum nak matang, effect bila baby consume garam dlm kuantiti yg x sesuai dgn umur baby. Kang aku jadi doktor x bertauliah pulak. Ya..saya seorang ibu yg too curious to know what will do for my baby sehingga kan bila jumpa paed time anak demam, eczema soalan berkaitan makanan juga yg ditanya.





Half way makan, dia dah kenyang mula nak main2. Nak suap sendiri. Menguji kesabaran betul bila tgk nasi bersepah2 atas lantai and yg melekat2 dkt baby chair.


Proud to raise you up.
















Monday, May 17, 2010

No 8 ohhh.... No 8

Menjawab entry from Puan Sone rasa mcm main teka teki or roda impian saja. Kena SELECT PIC KE 8 FROM FOLDER KE 8. Paham x paham? Angka 8 bagi Chinese, nombor yg membawa tuah. Saya sendiri sangat sukakan no 8 sampai la hantaran kawin masa 2005 dulu pun nak letak RM8,888...Tapi tetiba ada org kampung potong RM4 masa jadi jurucakap bertunang sudahnya hantaran jadi RM8,884. Suka hati aku la nak letak berapa dah aku yg nak kawin bukan dia..Pandai2 ja pakcik ni. Skrg pulak saya SANGAT BENCI ANGKA 8 sbb b'day SESEORANG YG PALING SAYA BENCI DUNIA AKHIRAT jatuh pada 8 hb. Mana la tau kena jwb entry no 8 from Puan Sone kita pulak....Let's go tru the folder.


So.. ini la folder bertuah tu


And pic yg bertuah is yg atas paling tepi yang highlight kaler biru tu.


Now close up for better view
:)

:)

:)

:)

:)

:)

:)

:)


Pic org x terer main boling tapi nak tunjuk terer. Pic ni ketika saya main boling dgn anak2 sedara hubby masa diaorg datang Kedah last yr..Tetiba terperasan saya pernah post dah pic ni dlm entry thn lps. Tapi sbg menjawab tagged Puan Sone, maka pic bertuah ni keluar lagi sekali.



TAG TENTANG 10 PERKARA YANG MEMBUATKAN SAYA HAPPY

Saya x pasti pulak yg ni kena jwb ke tak tapi alang2 saya jawab je la sekali harung.

1) Bila borak, lepak2 and round2 naik keta dgn suami x kisah la dari pagi sampai malam pun x pa (mcm masa zaman dok bercinta dulu).

2) Bila tgk rumah clean and tidy alwez without permainan Irsa scatter over the floor.

3) Bila dapat shopping barang keinginan yg terpendam dlm hati

4) Bila teringat kenangan2 lama yg sweet gitu (sudah tentunya kenangan dgn hubby)

5) Bila nampak aeroplane saya automatik senyum sorang2 mcm kanak2. Kdg2 sanggup berenti kereta tepi jln semata2 nak tgk aeroplane sedang take-off or landing. Saya peminat No 1 dokumentari Air Crash Investigation.

6) Bila dpt merapu dan buang masa dgn adik2 saya yg gila2

7) Bila dapat keja GOVERNMENT (x abis2 lg aku ni)

8) Bila baru lepas makan salmon or snowfish (rasa lengkap menu hari itu)

9) Bila tgk pakaian semua dilipat dan digantung kemas2.

10) Bila saya off day, hubby pun off day tanpa perlu komited terhadap perkara lain. Hanya cerita tentang kami sahaja.



Oleh kerana Puan Sone dah tagged kwn2 Asmarian saya, maka saya nak tag entry ni kepada rakan2 blogwalking/nuffnangers and my family. Ingat, lps ni anda pun kena tag kepada 8 org.

Sakura
Lady of Leisure
Peti Suara
Posh 76
Acu (Sis in law paling sporting)
Ainaa (Adikku yg ..... teheee)
Aida Farwiza the shopaholic
Aida Dalilah a.k.a AIDAFADA
-

Thursday, May 13, 2010

Dont Judge A Book By It's Cover

Ini adalah common English Idiom yang biasa kita guna since sch time kan. I juz can't wait to post this entry, geram + sedih pun ada since my last messages with one of my uni buddy. Entry ni bukan nak mengutuk or nak memandai2 cakap bab hukum hakam agama, ya saya masih jahil dari segi agama...wpun banyak hukum yg dah tahu tapi saya x laksanakan tanggungjawab yg sepatutnya as His servant.


My friend ni ada baby boy twin, but one of the twin had been diagnosed hydrocephalus - yg penyakit lebihan air dalam kepala, yg membuatkan kepala baby jadi besar. Alhamdulillah even baby tu ada kekurangan but he used to adapt with environment, trying to move his head up even only for a short while, smiles when we do peek-a-boo, giggles, etc. And as for my friend, dia kena selalu bawa anak dia ke GH for a routine check up.

Kat GH, while waiting for her turn, sempat la dia borak2 dgn satu couple ni, a pious looking man wearing kopiah while his wife wearing tudung labuh. Diaorg borak2 and his husband kept asking my friend psl anak dia yg sakit ni. But yg si isteri ni dengan selamba tanya kwn saya ni "Awat x gugur buang masa tau anak mcm ni". Siapa x tersentap dengaq soklan tajam mcm gitu.

My friend pun dengan tegasnya jwb kat kakak tu "saya ni tau dia tak sihat masa mengandung 4 bulan lebih. start tuh saya menangis.org tak paham apa saya rasa tapi klau saya buang sorang,apa akan jadi kat lagi sorang.saya membahayakan 3 nyawa termasuk saya. Alhamdulillah,keluarga saya paham saya.sokong saya.saya tak rasa semua ni satu bala utk saya.ada hikmah tersembunyi ni" (jwpn yg I copy paste from message kat inbox).

What type of human being kan. Looking from her appearance mesti org igt oh kakak ni mesti alim, sopan santun, berbudi bahasa tapi hakikatnya....u all sendiri la yg judge. Saya x mau komen lebih2 sbb saya juga bukan Khalifah Allah yang sempurna. Cuma boleh kata DONT JUDGE A BOOK BY IT'S COVER.

Ada juga org from Jabatan Kebajikan Masyarakat ckp kat Kubang Pasu ni ada 3 parents yg bagi anak yg ada sakit mcm tu kat diaorg, parents tu mmg x mau bela anak yg mcm ni. Sedih x dengar. I juz dont... maybe I pernah hilang anak dat's y emo semacam. Buruk mcm mana pun anak adalah anugerah Tuhan kan. Kat syurga nanti xkan ada yg cacat cela. Semuanya Tuhan bagi yg baik2 belaka. The insane will be sane, beast will turn to beauty.



Ini la special baby tu..All babies are special to their mom kan...



Ini twin dia yg sihat.



Okay sambung buat kerja. Rasa puas hati sbb dpt luah kat sini. Untuk Puan Sone, I will update entry that had been tagged soon by this weekend.

Tuesday, May 11, 2010

Mother's Day

Orang tulis entri pasal Mother's Day saya pun nak jugaaakkkk. Tapi mmg niat di hati nak tulis pun sebabnya dah celebrate pun dgn my mom last week. At last dpt juga curi masa update blog.Heeee...celebrate ala kadar je dan tempat yg dipilih pun ala kadar juga. It was at Damiral's Grill. Mana lagi tempat makan western food yg sedap, cozy and x perlu berpeluh dahi nak bayar bila tengok harga menu dia cuba bagi tau saya, saya dah muak dgn Damiral's ni... Dah la setiap kali datang mesti pilih seat yg sama sbb nak tgk TV juga alasan sbb ada anak kecik yg buas maka perlu pilih tempat hujung2 dinding cenggitu.

Kak Pah kau suka overshadow mak tau. Org nak snap pic mak. Ini entry Happy Mothers Day bukan Ibu Tiri's Day

Tak Paham... Mengapa setiap kali ke tempat makan mesti nak snap pic MAKANAN????






Ini ialah ibu tercinta Puan Che Gayah binti Din. Heppp!! Jgn ketawakan nama arwah tokwan saya. Mmg itu nama penuh dia.



I pun ibu juga...Cepat wish me HAPPY MOTHER'S DAY! Beg yg kat belakang tuh beg muatan barang2 Irsa, bukan beg sekolah ya



Anggaplah ini majlis perpisahan untuk kamu nak ke Kolej Matrikulasi Kulim... Dah jangan nak ungkit2 lagi I x buat farewell for u. Dan terima lah hakikat kamu kena belajar ASASI SAINS dan bukannya TESL or ASASI B.INGGERIS seperti yang kamu idam2kan... All the best!


Irsa dah boring gamaknya tgk korang bergambar sana sini x pedulikan dia. "Baik aku snap pic sendiri". Irsa ni mmg suka copycat apa org buat.

Ada juga yg nak enteprem bila kaum2 ibu nak bergambar ni.


Mum, u are so special to me... Thanks for being such a wonderful mom and pls forgive me for all my wrongdoings.

Ayah x dapat dtg, ada hal penting katanya..Maka kami adik beradik bergosip "Entah ka dia pi celebrate Mother's Day dgn ex bini muda dia apa....". Ampun ayah melawak saja... Nti harus check HP ayah tgk sms or call register. Mmg niat ayah hanya berkawan and kami anak2 pandai simpan rahsia tau. Kami gossip kami2 aja... Mak x tau pun. Ayah pun x tau yg kami tau sebenarnya... :P



Wednesday, May 5, 2010

Bad Mouthing...Bad Driving..Aren't U???

My lovely charming precious daughter is turning 18 mths by 20th this mth and I realized she now can follow whatever words come out fr my mouth. Another development in her milestone even many of the words were not clearly pronounced but I am happy and proud instead! Irsa was quite late to sit on her own before (by end of 8 month I think) and started to walk without support from others by as late as 13 months. However by 10 month she got 10 teeth already and used to bite my t*ts whenever she is BF'ing.

You know, yours truly is the QUEEN OF LATE almost everyday to work, of course I drive so bloody fast. People who saw me will say "U go CRAZY". Seems no child on board. Everynite before sleep I wud say "Tomorrow I gonna wake up early" but I only woke up by 7.20 am or 7.30 am that was after my hubby woke me up before he left for work. Subuh Prayer??? Errr...can we discuss about it later?? -_-



Irsa doesn't like to be 'tied' in the carrier since 10 mths


Need to make sure she really fall asleep before putting her properly in carrier


Sometimes she will kerabat the kerusi while I'm on fast & furious mode. Pls dont let ur little do tis action



Real situation I used to face on the road, the hiway et cetera et cetera:


- I departed from home at 8.20am, need to send Irsa to nursery that take 10 mins driving, from nursery to office take about 10-15 mins and my work begin at 8.30am. When the driver in front of me drives at 30-40 km/hour I wud say myself "Babun aih...makan angin ka apa???" Irsa wud reply "PAPUN...."


- I was driving at 90-100km/hr on right lane a.k.a fast lane la kan...suddenly a car came out from a junction and drive like a siput sedut. That so-bangang driver didn't bother me even I flashed lights up and down to her (normally tis involve ladydriver and I'll make sure never do tis to a ROAD BULLY) so I took over the car closely - juz about 1 feet distance from it while giving a sidelong look over the driver pressed the gas pedals like I want to ask her for a race. After dat I said "Kuang ajaq!!!" And Irsa happily said "Kojaggg..."



- At the traffic light when the light turns to green but the car in front of me still on daydreaming, I might press the horn 2-3 times till the driver move. And I wud do the same to whoever drive in front of me like to makan angin. Flashing the light first and if no response I wud press the horn madly. Tis driver used to be nyonya2 type that has curly hair and embroidered eyebrows. Dah tau bawak slow lagi mau jalan belah kanan. For this situation I used to say "Tudia la C*n* k*p*aq, suka bwk keta mcm ni." Tis is when I'm driving with my buddy Kak Aida. Luckily Irsa never heard this yet.



So many bad words that Irsa can say now... If she hear me saying "Hare sungguh" she will follow "Haye". If I berate to something and said "ba alif ba ya" she will pronounced the same correctly pulak tu and many more. Yes, little one can learn fast but pls dont learn those negative thing.....Aduih...(Slapping to my cheeks 2-3 times...Pls stop saying those foul language)