Monday, June 28, 2010

Every 26th

26 haribulan Ogos 2005 adalah tarikh kami diakadnikahkan. Pejam celik pejam celik dah nak dekat 5 tahun kami kahwin and we will celebrate our anny like the other couple do. Tapi setiap 26 haribulan tiap-tiap bulan pun akan celebrate juga. It's our monthly anniversary! Tapi pls pls pls jgn salah faham..no vacation, no exchange gift on our monthly anniversary. Just a dinner for us. Kalau nak bg hadiah pun secara co-incidence. Like after dinner, kitaorg gi shopping ke apa ke..and kalau saya berkenan sesuatu..hubby ckp "Ambik la..hadiah anniversary bulan ni" Tapi x selalu juga pun..Sebab semenjak ada anak ni lepas dinner ja terus balik rumah.



Sesuatu yang boring bila berada di Alor Setar adalah kekurangan tempat makan yang best2. Setiap 26 haribulan saja mesti masing2 tolak sana tolak sini.. "Sayang pilih la tempat nak makan kat mana" and as for my hubby "Kita ikut ja Aza nak pi mana..Anything will do". Lepas tu pulak pakat2 dok lawan siapa yang wish siapa dulu... Siapa yang lambat wish tu kiranya x ingat la tarikh 26hb. Ye la tiap2 kali nak wish kena fikir dulu..Happy 38th month anniversary ka, Happy 26th month anniversary ka, Happy 47th annivesary ka and bla bla bla...Setiap angka tu byk sgt. So kalau nak wish mesti terfikir2 eh yang ke berapa bulan dah ek kawin. Siapa yg cepat wish bangga sangat la sebab cepat ingat bulan yang ke berapa.



Kan besh kalau la kitaorg stay kat KL, mesti byk tempat2 makan yg besh2 yg kitaorg boleh pergi makan2. Ini tak...rasanya hotel2 kat Aloq Setaq ni dah meluat tgk muka kami...Tambah pulak dpt customer yg byk complain mcm saya..Pernah sekali makan steak dekat Star City Hotel I minta done tapi bila food sampai it's medium..Camna nak makan kalau nampak juice kemerah-merahan..Geli aih...And I x akan complaint on the spot.. I minta tambah satu spaghetti..Once spaghetti sampai I cakap kat waiter tu "Yang ni tolong ambik..I minta well done tapi diaorg buat medium" And dia tanya nak diaorang masak balik ke and I cakap x payah (sebab takut staf2 kitchen tu buat pelik2 kat makanan I). Yang pastinya I tak akan makan makanan yang I complaint even diaorg dah buat 'adjustment or alteration' kat food tu. Finally time nak bayar....


Cashier: Steak x payah bayar, chef kata salah diaorg sebab x buat steak tu buat well done.

Me (sambil pura2 baik): Eh x pe la..kitaorang dah makan even half...kat part yg tgh2 je x makan sebab medium, yg tepi2 mmg masak betul

Cashier: Eh x pe2..Ni arahan chef so I x boleh ambil duit ni..Sorry ye...

Me (dalam hati): Lega tapi x tau la dlm hati depa kata apa.


Kat Alor Setar, berapa kerat hotel or restoran best2 yang ada...Kalau rasa2 nak makan Japanese food ada la satu kat sini tu pun gagah2 la menu dia..Restoran tu nama KAEDE. Tapi yg paling heran dalam dok cari2 tempat nak makan Hotel Seri Malaysia kat Jalan Stadium juga yang kami x pernah jejak semenjak kawin. Selalunya lepas dinner saya kata "Next month kita mai makan Sri Malaysia la..Kita x pernah lagi makan kat sini.." Tapi berapa kali next month daaaa... X sampai2 juga sini. Untung kawan2 yang duduk KL... x payah nak susah2 pikiaq nak makan mana..Banyak choice..Tony Roma's Chilli's Victoria Station The Ship Marche Full House TGIF etcetra etcetra.. Hotel pulak bercambah sana sini... And I pulak bulan ni mcm x dak tempat lain. Mungkin ikut rotation this month sampai turn Damiral's Grill (kesiannya Aloq Setaq sob sob sob). Next month buat geram pi KFC ja kot baru tau (Tudia I buat lawak di hari Isnin-mood Monday Blues)













Asal mcm gambar I dgn Icha je yg conquer entry ni? Pity you dad!!!



Happy 58th month anniversary to us. This cutie girl complete us. No matter how cranky she is, how hyperactive she acts and how messy of our house with her toys scattered on the floor she is the one that really make our days brighter. We really love u DAD!!


And for the guys out there, no matter how you celebrate your beautiful moments and no matter how you show it, love and passion is still there. It will be visible trough your emotion from the bottom of truly heart...








Wednesday, June 16, 2010

Jangan Tamak

Semalam adalah Selasa. Biasanya Selasa adalah off-day saya untuk masak-memasak sebab ada pasar malam kat area rumah saya. Tengok lah, kadang2 ada lauk dlm peti saya masak kalau x dak bershopping sakan la kat pasar malam. Biasanya x tau nak beli apa..Bila beli rasa mcm x cukup2..takut x kenyang semua ada la bila nafsu tgh lapar. Once dah balik rumah, makan dua jenis makanan pun dah full. Pastu mula la pakat2 tolak suruh habiskan apa yg ada. Siap kira I dah makan banyak ni U makan banyak ni.



Saya pulak kalau ke pasar malam macam x dak benda lain nak beli..Kalau x nasi dagang, mesti nasi kerabu. Tiba2 teringat bila balik kampung kat Kelantan time kecik2 dulu, breakfast nasi kerabu or nasi dagang or nasi berlauk. ♥ Rindunya zaman kanak2 hingusan♥



Tapi hubby punya nasi macam kesian ja kan.....Apa punya taste dia ni.






15 cucuk sate yg dikongsi bersama hubby. I makan 7 sticks dia makan 8 sticks. Takkan nak minta 14 cucuk kot. Jenuh pakcik tu nak tekan kalkulator kira. Biasa kan orang beli dalam gandaan lima (5, 10, 15, 20,.......)



Lagi benda wajib setiap minggu. Dua dadih and dua coconut jelly. Ni memang WAJIB . Kalau kena minggu tu saya masak pun akan beli juga benda ni kat pasar malam.



Ini cendol hubby punya. Saya x suka cendol sangat. Dia nak lepas geram sebab x sempat nak rasa cendol kat tempat kenduri which we attended recently.(Apa rasa cendol pulut ek? Sedap sangat kah seperti yang digembar-gemburkan??)


And as usual ada wastage food lagi. Soto x sempat makan, sengaja bangun tgh malam nak makan tp mcm dah basi so hubby buang mcm tu ja. At least semalam x membazir sgt. Selalu tu siap dgn yong tau fu, keropok lekor, murtabak, laksam lagi.... Kdg2 murtabak pun buang ja. Harap2 next week akan lebih berjimat-cermat. So, you olz.. sila jangan membazir di pasar malam ye. Jangan tamak ye.. But I know you did the same. :)


















Sunday, June 13, 2010

Just Updated

Again...A long stretch silence from me...So many things happened around but so little time to keep my blog updated. I pun x tau nak update apa yg sebenar-benarnya. Kan dah tulis awal-awal lagi so many things happened around, so sepatutnya mesti la ada banyak perkara nak dituliskan. Last two weeks I did attend my sista convocation at UiTM Shah Alam. Congrate to her. Suppose to go along with my hubby but at the very last minute his A/L was rejected. But my sis insisted me to go along and were willing to sponsor my flight ticket. Hanya kerana nak guna Nikon so sanggup la bayarkan duit tiket. Mujur la Fireflyz masa tu masih murah. Cuma RM 165.00 for me & Irsa...Hehehe





Our very 1st time naik Fireflyz. X rasa vibrate sgt sbb we was seated on the 2nd line. Maybe diaorg tgk I bawa baby so I dpt priority duduk line depan2 sikit..


My sista convocation yang amatla letih. Letih sbb ligan Irsa sebenarnya. Haih, kalau la hubby ada sekali kan senang.





Kat bawah ni semua acara berkaitan dengan family

Acara jejak kasih..Lunch di rumah jiran lama semasa menetap di Petra Jaya, Kuching, Sarawak from 1997-2000. Now diaorang menetap di Shah Alam atas tuntutan kerja.



Acara makan-makan dgn family from Kelate origin. Dua org yg free hair kat depan tu mmg pantang jumpa camera. That's my sis yg sebapa tetapi berlainan emak.. :)


Ini pula acara shopping di gedung perabot bersama keluarga terchenta. Lenguh la kaki...




Gambar ni nak upload sbb teringat pyjama yg Dura jahit utk Safiya. I nampak corak kainnya kat belakang tue



Esoknya before balik...ke pejabat MARA untuk convert loan my sista ke biasiswa.My dad sempat jumpa kwn2 dia yg masih belum pencen..Boleh tahan lama juga tunggu diaorg ni borak even x makan.

My dad's with his ex-colleagues. Yang baju grey tu was so formal with his vest...hmmm...


And we....as usual lah..camwhoring no matter where we are.. Tepi jalan pun boleh.