Wednesday, July 28, 2010

BFF @ Tenji

I had been to KL last week atas undangan kenduri. Tempat kenduri tu kat Rawang but I stayed at my BFF house somewhere in PJ area. Thanks Che Em for the accommodation. Janji nak sampai dlm petang right after Che Em habis kerja tapi pukul 2.30 baru gerak from Alor Setar. Harap2 dapat sampai on time coz dah janji nak makan Japanese Buffet dgn Che Em & Kirah ni. And setelah meredah traffic jam segala bagai dgn minyak kereta yg nyawa2 ikan finally sampai umah Che Em dlm pukul 8 lebih... Lepak2 kejap then we off to Mont Kiara for our buffet dinner.


Perlukah bergambar di samping signboard setiap kali berkunjung ke restoran??







Takkan nak upload semua pic makanan. Cuma nak bagitau yg ini baru 1/10 daripada apa yg kitaorg makan malam tu. Saja nak upload pic yang nampak 'sopan' bila pilih menu. Tapi hakikatnya???



Kalau asal dari kampung memang kampung juga la...Tengok pergi Japanese Restaurant pun cari air kelapa... ayaq nyioq la..... Tak tau la waiter tu berapa kali ulang alik dok mai clear buah2 nyioq yg dah kosong kat table kami.



Bukti kukuh memang kami melantak banyak ayaq nyioq. Cuba kira Ardy minum berapa biji ayaq nyioq. Ini pun x ingat round yang ke berapa.



Co-incidentally met 'Ezza Convent' at that night & sempat lagi bergossip 2-3 benda.



See my BFF Che Em & Kirah (in hijab). Sorry Kirah Che Em dgn aku terpaksa berpakat untuk tipu hang kata pukul 9.00 start padahal 9.30 baru nak start makan. Paham-paham ja la jam hang selalu x sama dengan jam kami. Hehehe..




And the aforesaid kenduri....

Menghadiri kenduri adik kepada seseorang yang dah jadi sejarah hidup saya. "Selamat Pengantin Baru Suri and semoga berbahagia ke akhir hayat". Wah panggil Suri terasa mcm anak Tom Cruise saja.



Orang lain datang kenduri masing-masing bawak balik goodies bag kecik kecik kiut miut...Agak memalukan bila balik dari rumah orang dengan paper bag besar gedabak macam shopping biskut raya saja. Thanks makcik for all the kuih muih..




Wednesday, July 21, 2010

Selamat Meraikan

Saya selalu ada masalah nak tulis blog tapi x tau tajuk. Saya suka tulis dulu panjang berjela upload pic masa nak publish post baru hegeh2 fikir tajuk. Saya suka nak bagitau kamu222 yang saya dah habis ganti puasa. 10 hari.. Lapang segalanya.. Tapi masih rasa terhutang lagi dgn Tuhan. Masa zaman2 nakal zaman sekolah ada juga terbabas, x baik betul. Tapi x pa juga. Sebab every year saya akan ganti puasa lebih dari hari yg betul2 x puasa. Sebab x pernah tulis berapa hari tinggal so saya ganti lebih. Last week directly puasa Isnin sampai Ahad...Kiranya Isnin yang baru2 ni kira macam Hari Raya la kan sebab dah habis puasa. So I chose to berbuka puasa di luar as to celebrate my last day of fasting. I, myself decided the place. Dari pukul 4 petang sampai ke 7 malam x henti2 called my hubby reminded him to balik kerja awal jangan lambat. Okay kita lupakan pasal tajuk entry ni, nak bagitau pasal menu buka puasa I... :)



Kailan tapi bukan campur ikan masin. Tapi masih marvellous.


Tomyam ayam yang x sempat habis sebab malas dah nak makan gara2 buat aksi kejar mengejar Irsa yang tak duduk diam walau seminit





Siakap stim. Ini memang makan sampai habis. I kan white meat lover.



Udang goreng tepung..Awal2 lagi dah habis.







Sotong goreng tepung...Ini pun kalau boleh nak mintak tambah.







Cukup??







Tak pun sebenarnya tapi sebab Irsa buat hal x mau duduk diam nak makan pun x senang so terpaksa la makan cepat2...












Kalau nak mai makan banyak-banyak baju harus longgar especially kat perut. Selalu praktikkan bila makan buffet





Tempat ni namanya OLD VILLAGE. Sapa2 yang anak jati Kedah tu tau kot tempat ni...Padahal I pun baru discover ja..heeee... Pic ni masa adik lelaki saya belanja last 2-3 weeks.


Tenang ja tempatnya bersebelahan Sungai Kedah. Tempat duduk kami pun atas air...wahhh... Tapi satu ja..Servis adalah lambat. Jangan datang dengan perut kebulur.




Kalau kat rumah menu tak sesedap mana tapi masih puas hati sebab managed to cook untuk berbuka even penat balik keja. Mostly menu adalah bergoreng - Ayam goreng, telur dadar, ikan pekasam, sayur lemak kobis. Last but not least rice porridge for the small boss yang sibuk2 nak join.


Yesterday was 20/7/2010... Hampir lupa yang Irsa dah menjangkau 1 tahun 8 bulan....Happy monthly birthday. Nanti cukup dua tahun kena stop BF.


Dia ni memang ala2 ganaz sikit bila main toys. Cepat2 lah besar supaya bila makan di luar akan behave



Oleh kerana meraikan buka puasa dan meraikan Irsa cukup 1 tahun 8 bulan maka tajuk entry adalah "SELAMAT MERAIKAN" as written.


Mintak mahap la noh gambar banyak tak mau2. Malas nak edit put into one pica mcm Sone dgn Ieta selalu buat tu.

Monday, July 12, 2010

Believe it or not?

I juz got this thing - what people called as foot detox patch. It is believe that it can remove toxin from our body. Not too much to convince but I did try for one night during last weekend. Juz patch the foot detox pad under the bottom of my feet and when I woke up tomorrow noon (I used to wake up at noon during weekend except at my in law's house) the result was sooooooo scary. The foot detox pad turned dark. Pity my body.



Should I believe that the toxin really removed from my body through the pore of my bottom feet?







I simply think of a tea sachet... when the tea sachet is not immerse with water, the color of sachet is plain white. So does with this foot detox pad...After 12 hours sleeping and had sweaty feet, the herbal inside the patch would turns to dark as it contacts with water isn't it??? I dunno what the hell of herbs formulated in the foot detox pad but I think I need to do some experiment on it..Like immersing the foot detox pad with plain water or to have better result I would rather use purified water. I'll try someday. Has anyone try this foot detox?

Wednesday, July 7, 2010

Selamat Berpuasa


Hari ini adalah hari kedua saya ganti puasa. Semalam pun puasa tapi x bangun sahur...Macam2 dugaan bila berpuasa di bulan selain bulan Ramadhan. Time2 ni la terbayang mcm2 yang sedap2 yang enak2 yang yummy2...




Semalam mmg plan nak bgn sahur tapi bila alarm bunyi asyik tekan snooze...snooze...finally bangun pukul 7 lebih..sahur ke mana apa ke mana. But puasa tetap puasa.





Pagi tadi pukul 2.15 dah terjaga, mata tak rasa ngantuk pulak. Tapi masih nak bermalas-malasan sementara nak tunggu pukul 4 pagi prepare sahur. Prepare sahur tu mcm la nak masak 2-3 jenis dishes.. Padahal buat telur dadar je. Semalam tgk telur ada 2 biji tapi pagi ni bangun tinggal sebiji saja. Tgk kat plastik sampah, oooo patut la..hubby dah guna sebiji buat masak maggie. Maybe lapar sebab makan awal, seawal saya buka puasa. Dah la telur yg tinggal saiz B...kira saiz kecik la tu..saiz yg orang buat bunga telur kenduri kahwin..So untuk memeriahkan telur dadar saya ubah ke scrambled egg campur carrot campur onion and su hun.. Maka jadi la banyak sikit.






This is not KIMCHI





Si kecik ni pun bangun juga...Buat bising pagi2 buta, main toys and lari sana sini mcm siang hari. Jenuh la mendiamkan mulut dia...

Mimpi apa agaknya dia sampai hyperactive semacam...Gelak2..jerit2...Mujur la dia x minta nak tgk Barney pukul 4 pagi ni. Dah la siap nak makan sekali.. Happy je sebut "rice, rice" masa saya tgh sendukkan nasi ke pinggan.

Alahai..mummy masak nasi sikit ja...Dah la telur pun sikit...Pantang lambat suap je jerit "Nak agi...nak agi!!!" So terpaksa la share dgn budak ni.





Sorry ya..saya x ada masa nak berdandan pagi2 buta..Saya adalah seorang yang selebet



Auntie2...dah habis ganti puasa belum? Mummy Icha baru start ganti. Dia pun x sure dia tinggal berapa hari..Tapi dia kata nak ganti 10 hari.. Icha baru lepas makan..Then poo poo...Eii..apalah I ni kan poo poo pun nak bagitau org..hehe.. Tapi kan mummy x nak wash, dia kejut daddy suruh wash poo poo Icha. Sampai hati kan.. Dia pura2 x abis makan lagi..then daddy yang kena wash...Mummy mmg selalu mcm tu...Shhhh...(Mesti mummy marah Icha bocor rahsia dia).Then Icha main toys lagi..Sampai kena marah dengan mummy...Tapi Icha x peduli..Icha main toys sampai pukul 7 lebih baru Icha tido. Mummy bising2 kata dia nak doze off pun x boleh. Dia nak work lagi..Sorry mummy...



Thursday, July 1, 2010

Tak Sihat Dohhh !!

Semalam gatai nak minum NESTLO. Lepas tu badan & tekak mula rasa x selesa. Padan muka dah tau low blood pressure gagah lagi nak minum minuman bercafein. Yang boleh perasan ada low blood pressure sbb dulu masa kat tempat kerja lama when do month end stock checking, asyik bangun duduk bangun duduk then bila berdiri rasa nak pitam. Pergi check doctor dia kata low blood pressure tapi x serius sgt. Cuma elak minuman bercafein. Masa preggy anak sulung dok pi check BP kat klinik dalam 90/60 tapi rasanya sekarang ni my BP maintain at 100/70 or 120/80. Tapi camna malam tadi boleh rasa mual, loya, nak muntah and even my heart beating faster and faster kalau minum cafein. Adakah I low BP pulak. Padan muka cari pasal lagi minum NESTLO. Sampai ke pagi ni masih rasa mcm nak termuntah pun ada (Tulis blog x sakit ke???). Sakit kepala. Dah la semalaman asyik burp saja sebab angin. Betul ka nescafe tu boleh sebabkan angin? I ni rasa I sihat walafiat tapi sometime kalau bangun berdiri secara mengejut mmg rasa nak pitam. Nampak kelam semua sampai kena pegang dinding takut jatuh. Kalau lepak STARBUCKS or COFFEBEAN (cewah cara cakap mcm selalu ja padahal kdg2) tak akan order coffee or mocha...expresso lagi la tak boleh. Selalu ambik vanilla sebab tau dah kalau minum coffee or mocha lepas tu tak dak mood nak window shopping, badan mula tak sihat. Any advise?