Sunday, August 15, 2010

Satar Sone

Mula dengar perkataan SATAR ialah semasa terbaca komen kat facebook Puan Sone. Husband dia minta goreng satar untuk berbuka puasa. Macam tu la lebih kurang ayat dia. So tertanya-tanya jugak la what is satar? Kepochi nak ambik tau and Sone dgn bermurah hati buat entry pasal satar. And petang semalam I got one for myself. Beli from siapa lagi kalau bukan dengan Sone. (For kawan2 blogwalking, Sone ialah my schoolmate, bekas wartawan utusan dan isteri kepada Nasmizan Mohammad). Tetapi dia bukanlah penjual satar ya. Dia syok2 saja jual kat kawan2 office dia. Oleh sebab saya nak rasa juga maka Sone pun jual la kat saya. Kira versi frozen punya lah. And I made it as a starter for the berbuka. 1st time makan satar sementelah 1st time tahu ada makanan nama satar. Biasanya satar yang jual kat pasar malam or pasar ramadhan dibungkus dengan daun pisang tapi yang versi frozen ni pakai kulit popiah. Inti dalam adalah ikan + nyiok (kelapa parut). Pendek kata dia mirip otak2 and solok lada..Lebih kurang macam tu la.


Betul kot rupa dia macam ni bila masak. Yang putih2 sikit tu bakar dalam oven, yang garing2 tu digoreng. Saya suka yang goreng sebab more crispy..Or else saya yang tak pandai baking or oven mak saya rosak... Lepas tu adik minta goreng lima biji pulak untuk dia makan atas bas sebab dia nak balik Shah Alam.







And this is our main course for the berbuka.Semalam mak buat nasi ayam. Simple ja menu kitaorang. Kebetulan adik saya pun balik kampung minggu ni and semalam dia dah nak balik Shah Alam and dia kata nak makan nasi ayam so mak pun masak lah nasi ayam. Sebenarnya tak la se'simple' ini menu kitaorang. Ada lagi sup, cili and kicap tapi yang ditunjukkan hanyalah nasi + ayam dah nama pun nasi ayam.


Saya ni bukanlah jenis yang beriya makan bila berbuka sebab sebaik azan terus minum air then buah kurma seterusnya jamah nasi. Selalu berleter kat hubby bila beli 3-4 jenis kuih kat bazar. Saya tak makan pun kuih muih tu kecuali kalau balik kampung mak yang sediakan dengan air tangan dia sendiri. Saya prefer NASI bila berbuka... It's not about I'm tasteless tapi mungkin dah biasa makan manis2 selepas makan. Kalau tak ada pun tak kisah. Yang penting air dan main course. Cukup.

30 comments:

Sue a.k.a Mrs SM said...

wah sone..... pengedar satar frozen no... awat aku x tau pun... ishh tertinggal bas ekspress betoi...

ha eza.. apa lg.. silalah tulis resepi anda dlm blog gang kita noh.... klu x silap ak hg ngan ieta ja blum kongsi resepi.... hanim len la dlm pantang kan... huhuhuhu

Diamilikku said...

amacam satar?? boleh terima kah..tapi memang kalau bakaq dia jadi putih2 gitu...hehehhehe..oven mak hang tak rosak aiihh...

Sue : aku dah buat entry kat blog dah pun..hehehhe..awat hang tak tau???

Hamizah said...

saya pon prefer nasi ms berbuka..perut melayu la katakan..

d u r a said...

lepas baca entry hang, baru aku tau ada satar goreng. aku mmg suka sata ni. dok beli kt pasar malam. kalo dok dekat belah utara bole order ngan sone.err..ada resepi satar ke?

nazz said...

Aduh!!!
perut aku tetiba jer menggelodak... rasa macam tak tertahan2 lagi... errggghhh.. tak tahan aku tengok.. aduhhh... lama lagi ker buka puasa..?

Hi hik ...salam kenal..

ejum said...

sedapnya :)

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

sue: aku pun mula2 tertinggal bas juga tapi aku sempat pi khatam entry2 sone tu yg blh tau.

nanti aku nak upload la resepi aku cuma x tau nak buh hat mana..maklum la aku x pandai masak.



sone: hihihi...ingat kan dah silap timing masa bake. igt nak tepon tya hang tapi takut ganggu hang bz pilak tgh prepare berbuka.. tp boleh makan la, tp aku suka yg goreng lg. adik aku siap kata awat x amik dua bungkuih. maybe kalau yg tradsional lebih sesuai dibakar.


hamizah: saya x kisah nasi ke makanan western ka janji dia adalah makanan berat..


dura: resepinya adalah satar sejukbeku...hahaha...kena tya supplier la iaitu sone & hubby.


nazz: sabaq2...ada 5 jam lg nak buka posa.


ejum: mmg sedap pun

nexx said...

err.. lapo... lapo... ishhh... ( terliur diri ku di bulan pose nh)..heheh

yang jauh di sana said...

aku first time tengok satar goreng pasai kat kuantan depa bakaq.... :)

aku dah bukk blog hat pasai resepi tuh....tunggu aku pandai masak hehehehehehe.....(sbb aku cuma pandai makan :p)

mR.sYaH said...

xpernah makan satar frozen dh jua xfrozen..

tekak xleh terima.. hehe..

ayam tu wat terliur r..

© Elee Mardiana said...

Sedapnyaaa... pandai Aza masak. Akak nak resepi nanti boleh?

suzzsuzie said...

tak pernah lagi tgok satar goreng...first time ni

Lady of Leisure said...

nasib baik la i baca this entry lepas berbuka.. kalau tengahari tadi? hehe

Wahidah said...

satar ne bukan yg dgr daun tu ke..isi ikan kan

Kimie Hashim said...

aduh ! sedapnya........pagi2 lagi sudah digoda entri kak aza yang mengancam ni ai..

elmo blurb said...

ya rabbi !
betul² dugaan hebat tgk ayam tuh!
kak , baru first time gak dengar satar.
mane nak carik kat kajang nih. uhuk

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

nexx: ini lah yang dinamakan dugaan di bulann puasa.


eta@yang jauh di sana: hang x pernah dgr satar goreng, aku lagi la...1st time dgr satar. nanti hang buh ja resepi apa2 pun...maggie tumis bawang, telur, tomato and fishball..sedap!!!!


mr syah: u x leh terima maybe sbb u bukan penggemar ikan atau kelapa.


kak elee mardiana: saya x pandai masak sgt. kalau akak nak tgk makanan best2 sila gk blog lady of leisure. :)


suzzsuzie: i pun 1st time dr satar


lady: ala...entry i x sebest entry u. makanan2 u lg mengancam dan tertarik.


wahidah: ye la..yg tradisionalnya bungkus dgn daun. yg ni frozen.


kimie: dugaan....


elmo: time posa tgk ikan bilis pun sedap kan. msti ada jual punya..tgk la kat pasar ramadhan mesti ada punya

CoOkiE MoNSter said...

unik betul satar nih...1st time tgok satar cam roti sardin..nmpak cam sedap je..

hehe..

Naddiea said...

oooihh sedapnya...rajin puan eza masak.saya tabik spring.toing..toing..

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

cookie monster: bukan cam sedap. memang marvellous rasa dia


shepah: ni satar segera, bukan resepi aku..aku beli dgn sone..hang lama betui menyepi.

ber_u_wang said...

macam sedap aje nasi ayam tu.. nasib tengok lepas berbuka..

elmo blurb said...

hari tu kawan elmo tanye pasal satar...
ahakss
takde juallah kak kat bangi~~

Lady of Leisure said...

samalah kita suka makan main course terus..hehe..lelebih lagi kalau ada nasik..

زهرة حلوة said...

Salam.
:) ingat Sata yang isi ikan tu.
rupanya satar..
eh,same ke?
ap eh intinye kaq?


"dugaan...-nmpk cm sedap sgt je.^^"

hajarus said...

last week pun hajar makan satar beli kat pasar ramadhan... sebelum ni xpernah makan pun... tp lau otak2 mmg peberet... satar ni rasenyer lebih kurang otak2 kan.. ;d

sfatimahzj said...

satar ni makanan trengganu kn..lw xcilap..hehehe
fers time jmpe kt pasar mlm msjid jamek..tu pon kwn yg kenalkn..
tapi mcm xkne ngn teka je..lalalala..
hehehehe

chayyau shiinaga said...

wah makanannya enk2, jd ngiler (drool) bentar lg buka puasa, jd ga sabar

luvelysyue said...

nanti nk buat satar gak...sedap je..kat kelate kalu xslap la,satar tu pnah dmkan,,isi nye de ikan gak...

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

ber_u_wang: mmg sedap pon!!!

elmo: ala...x pe nanti cari tempat lain pulak ok.


lady: sekali sekala kita tukaq menu makan western food pulak time berbuka nak tak.


زهرة حلوة: satar ke sata ke same je. inti dia ikan dgn kelapa.

hajarus: kat bazar diaorg bakar. ni goreng memang crispy dan sedap rasa dia. well, i pun suka otak2.

sfatimazj: mmg makanan terengganu.

chayyau: makanan di sini memang enak2 semuanya.

luvelysue: pandainye buat sendiri. saya beli yg segera jer..hihih..

Zairie Husin said...

kenapa tiba2 rasa lapa nie??


zairie TOP posted:
BUKTI CIKTA SEJATI
BARU 12 TAHU DAH PANDAI SEKS2
INI BARU RAJA ULAR
ADIK WAN NUR TAK HILANG??

Post a Comment