Thursday, December 23, 2010

Bekerja Sambil Beramal

Kerja itu ibadah. Instead of doing office work, attend meeting yang tak habis2... rasa seronok pulak bila kena cuci sampah tepi jalan. Itu pun satu ibadah. Dulu tok saye selalu kata org yg buang halangan (mcm ranting yg dok tengah2 jalan tu...yang halang org utk lalu lalang tu) akan dapat pahala. Hmm... Senang betul nak dapat pahala.


This is one of Local Agenda untuk Majlis Bandaraya Alor Setar. Even MBAS dah privatize untuk kutipan sampah tapi bila sebut pasal sampah mesti dihubungkait dengan MBAS. Maka semua staf tak kira pangkat darjat keturunan diarah untuk gotong royong kawasan MBAS. 16 Dis 2010 tarikh dipilih. Cuti dibekukan.



We were divided into groups. Satu group lebih kurang 40 org. Dengan rasa nak tergelak, nak bagitau I adalah Ketua Kumpulan...Jangan x pecaya...Kecil2 cili padi!


Semua kena naik lori. Mujur group I dapat lori tanah bukan lori sampah.


Saya pun naik lori.. Tapi saya x duduk di belakang. Saya dgn staf saya yang sorang ni duduk tepi apek driver. Much more comfy.




Part of my team...







Nasib la kaum lelaki kena 'spotlight' mentari pagi. Bila jumpa pokok rasa mcm baring atas tilam Vono dan rasa dingin LG aircond dgn inverter.



Jangan ada riak di hati bila membuat amal.



Bandaraya bersih semua senang hati :)



Inilah kawasan yang kami kena cuci. Mujur juga saya dapat kawasan yang sedia2 bersih..Tak la seteruk mana. Dari Titi Pekan Melayu sampai la traffic light Simpang Kuala. Warga Aloq Setaq, agak lak sendiri jauh mana jaraknya.

Sebenarnya selepas habis sesi gotong royong ada makan2. Datuk Bandar buat jamuan dengan menumbangkan sekoq lembu. Sebab capek, maka tak sempat nak berfoto-fotoan ambil gambaq makan. Muka buruk kalau ambil. Last but not least thanks to my team for your generous co-operation.




6 comments:

nohafiza said...

haibat la kak ipaq ku ini...
cuci jalan tu.

fham5579 said...

eza..hg mcm budak sekolah ja...kira cam ketua kumpulan acara sukaneka...hahahah...weh awat baju hg besaq sangat??

SM79 said...

tu la nmpk dia cam br lepas blik practise band... hahhahah

hanim mana blh pakai fit2... akauntan beb... kena jd status...

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

acu: tgk la kak ipaq sapa..mana ada kak ipaq lain blh cuci jalan mcm ni.


hanim: bandaran mana nak bagi baju fit2 aih...tapi aku selamba ja pi minta saiz S lepas depa kata cuma L & XL ja yg ada.


sue: mmg la mcm practise band, tu batang penyapu tu mcm hat kak wa dok baling2 masa buat performance. ala2 tongkat sakti.

Naddiea said...

eza,sungguh hang macam baru balik praktis band.lagu tu la jugak hang weh...bagus la hampa buat program mcm ni.bukan selalu nk buat benda camni kan...emmm kene propose jugak kat comp aku ni.

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

nad: blh juga propose kat company hang. blh aja staf2 hampa maintain body.jimat cost.nak lagi effective buat seminggu sekali...:P

Post a Comment