Wednesday, May 18, 2011

Shortbreak at Singapore

Sudah lama menyepi kini kembali! Sebab ciwi juga saya menulis kembali. My days were totally hectic for the past few months. This was what I dreamt of. Bercuti di Universal Studio Singapore. Sebab tak mampu nak pergi negara jauh merentasi Lautan Pacific, maka neighbouring country just nice for me. Kalau bukan sebab tiket dah tempah setahun awal mungkin tak jejak kaki ke Kota Singa. Sebab....saya sangat SIBUK. Tak tergambar macam mana sibuk. Betul kata my friend Sone, baru tau kerja gomen sebenarnya bukan boleh goyang kaki.


Our journey began as early as 6.00am. Bukan naik flight pukul 6.00am tapi bangun tidur 6.00am, preparing ourselves and made our way to Alor Setar Airport, then stopped by at LCCT KL for approximately 2 hours and finally flew to Singapore and arrived at Changi Airport at 2.00pm. Eh, asal cakap Inggeris?

Kesian kena paksa bangun awal pagi.


Irsa's first personal seat in aircraft. Dulu consider infant now child. Mujur tak susah nak pujuk dia pakai belt.


Arriving Singapore. Suka sebab diberi seat dekat wings so I can observed the movement of the wings upon landing. Saya suka belajar pasal aircraft. Peminat Aircrash Investigation No. 1.




Percaya tak percaya kitaorang gamble dari A sampai Z. Dari mula2 sampai Airport Changi sampai pulang ke Malaysia. Tak susah and it's so convenient. No map in our hands. Semuanya guna MRT, tengok signboard aje... and Singapore is stroller friendly. Tak payah buka tutup stroller, hanya lipat bila dah sampai hotel.


Agenda hari pertama - hanya jenjalan menikmati kesibukan Kota Singa. Hanya sempat shopping sikit2. Dorothy Perkins shirts and Versace perfume for me. Perfume is keperluan sebab dah habis. Irsa pulak beli kasut ja. Memang tak berniat nak shopping pun.



Shopped a little in Orchard Road.


Street market in Bugis


Sedondon




Hari kedua waktu siang di'spent'kan sepenuhnya di Universal Studio Singapore. Tapi kali ni bukan hanya family kitaorang. Sebab Che Em and family dah sampai untuk join together gether. Mujur diaorang mai dengan kereta, and kami pun tumpang la sekaki. Jangan marah dengan gambar-gambar yang teramat banyak diupload di sini. Rambang mata nak pilih.




Airiel the daredevil. Budak ni selamber duduk sorang2 dalam cawan pusing2 apa ntah nama benda ni. Irsa dgn my hubby pulak mcm nak pengsan sedangkan benda ni move on the ground ja.




Kau upah banyak mana pun tobat tak berani naik benda ni.


Experiencing the movie special effect and its sound system in Light Camera Action.



The water world show.


Rides yang ala-ala mcm ni mampu la I naik. This is the Flamingos Wings.


Teringat zaman-zaman berteater masa UiTM dulu. How I miss the lovely moment.



Masa ni globe tengah repair. Tapi disediakan juga globe bergambar kat dinding construction site utk tourist berposing






Madagascar. Kena beli gambar yang diorang ambil dalam SGD20 kot. Malam beli gambar kat Night Safari pun harga SGD20 sekeping. Untuk kenangan...tak kisah sangat.


Orang tinggi

Finding ways to hotel nak balik mandi siap2 ke Night Safari pulak


She will alwez be my BFF and travel buddy yang happening.

Ralat juga sebab banyak benda tak sempat nak naik. Hajat di hati nak naik rollercoster MUMMY yang tidak la rasa mcm naik outdoor rollercoster yang mcm nak tercabut pinggang and jantung, tapi sebab technical fault malas nak tunggu. Ish orang excited nak naik rollercoster dia buat rosak pulak. Canopy Fyers pun tak naik, and 4-5 benda juga tak sempat naik. Macam kena mai lagi ja ni.. What say you hubby?


Malam pulak Che Em ajak tengok Night Safari. Memang tak de planning dari mula tapi since diaorang ajak so ikut saja la. Jauh juga nak sampai Night Safari dari USS, rasa mcm nak balik Malaysia dah. Perut lapar masa datang sini. Habis show dalam pukul 11.00pm lebih and we all cargas cari kedai makan. Muka tiap2 orang mcm tak tidur 5 hari. Hajat di hati nak makan nasi arab dekat Victory Road tapi tutup pulak. Frust. Mujur sempat makan malam sebelum tu.


Ini bukan tipu2. Ini betul2 punya binatang. Kitaorang naik tramp merentasi hutan belantara melihat haiwan2 yang pernah tengok and yang tak pernah tengok. Risau juga buat ada harimau menerkam...teheee...



The show...Banyak lagi pic tapi x larat nak upload


Gaya apa la dia ni nak try buat?



After the show








5 comments:

Anonymous said...

i sgt stress tgk gambar2 ini sbb muka i n family tk dak..huhuhuhu..nk pegi jugak..apakan daya..tahap kesihatanku tdk mengizinkan waktu ini. tunggu la tahun depan lepas deliver harus aku book tiket pi disneyland HK..hahahahaha..

iEtaFAkyR@ said...

best best! menguatkan nafsu aku utk pi lagi spore nih. masa ri tu pi belum siap haaaaa tempat nih.... sadis toi, but buleh la nk merapu2 kat sentosa island tu. next round kena sampai USS nih. menarik! :D

SM79 said...

weiii syioknya............ harus di jejak lepas ini......

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

anonymous@kirah: hang direct...hari tu pun dok teringin tapi apakan daya...nti promise kita ke Hong Kong

ieta: aku pulak nti second time nak pi sentosa island. hang wajib pi USS ni...anak dah makin bertambah, duit belanja sana pun bertambah lah nti. heeee...

sue: harus...jgn lepaskan peluang!

Naddiea said...

nampak best tp confirm penat gila kan..kalau aku harus tggu anak2 besaq dulu.klau x mesti pengsan kami laki bini.ehheeh

Post a Comment