Saturday, September 26, 2009

Miss her much





Apalah yg dia faham erti sakit..I know she had suffered a lot. Everytime buat suction utk sedut phlegm, dada dia sedikit terangkat..Airmata nampak basah2 kat hujung2 kelopak mata dia..Umur 11 hari-operate usus..Umur sebulan-buat scope (masukkan kamera dlm saluran pernafasan) And ada sekali lg umur brp x ingat dia operate diaphragm...X-ray blh dikatakan selang 2-3 hari..CT scan ada la sekali kot...Semua tu dirasai oleh Nur Allysa Sumayyah dari hari pertama dia lahir sampai la hari terakhirnya..

26/09/2009 - Genap 3 tahun Allysa meninggalkan kami... Even dah dpt 2nd child, tp still... Allysa tetap di hati... And I always think of...

"Kalau la dia masih ada...."


Yang pergi tetap pergi...It's what the God determined.. And still...I always asked "Why it happened to me..Mengapa aku yg terpilih utk menghadapi ujian ini" Yours truly ni mmg rasa terkilan coz x dapat nak jaga dia sepanjang 100 hari dia hidup..Cuma boleh pergi melawat kat Wad NICU Hosp Alor Setar, talked to her, touching her here and there...and she looked at me with 1001 meaning...as if dia faham apa aku cakap...Yang paling terkilan...aku and hubby x berada dekat dia during her last breathing...

It happened on the day we celebrated our 13 months anniversary..Baru nak suap makanan...Hosp called...bgtau baby tenat...Suddenly terus x lalu makan and bergegas ke Hosp...Sampai je...Dia dah x ada..But me and hubby didn't cry at all. Dari mana datang kekuatan aku pun x tau..After several procedure, Allysa di bawa pulang ke rumah utk pengebumian and itulah kali pertama dan terakhir aku memangkunya...Comel betul mukanya bila x ada wayar berselirat mcm masa dia dlm NICU..
(Dah..dah...let's the gone be bygone...Stop kat sini aje..Air mata saya mula nak menitik...)

How would she act if she's still alive... Is she going to...

Pose like a model as what Nurin did (Wahida's cutie daughter)



Ride a bicycle kat laman rumah mcm Damia... (Ieta's gorgeous kid)



Sit on the shopping mall floor when she cudn't get a lollypop or ice cream..
(Ini anak Kak Wa yang second..Farhana... Suka tgk budak ni pose cam ni..Kulit putih gebu mcm Kak Wa juga..my exschoolmate..Kak Wa also loss her 1st child like me..)


Panjat papan gelongsor like Daniya...

(Anak Sone yg gewammm sgt bila tgk pipi dan paha dia)


Those pic kat atas adalah pic anak2 my ex-schoolmate (Sultanah Asma School)..Copyright controlled from their FB. X sangka, dulu di sekolah kebanyakan pelajar "huha-huha" now dah jadi mum..


Well, Allysa x penah dpt menikmati zaman riang kanak-kanak....And I ever said to my hubby "Kesian kat Allysa kan...."

But my hubby replied " Dia lagi kesian kat kita..Dia dah tentu2 masuk syurga..Kita ni yg x ketahuan apa lg". Iya betul tu...Mmg kami ni masih jahil...Anyway, I believe Allysa is praying for me .

Allysa...Mummy know you are resting in peace.

Friday, September 18, 2009

Geram yg bercampur aduk

Lately ni aku bz sangat.Lotsa thing need to be done. Mcm2 hal jadi. Penat la..Raya nak dekat tapi preparation x settle2 lagi..Huh!

- Mom in law kirim asam jawa Pekan Rabu. Dah lama dia ckp since aku blk kg last July. But x tau nak pi cari bila..Everyday blk keja, fetch baby kat Taska, blk umah dah kalut nak buka puasa. Pekan Rabu tau la..mmg x de parking. Sian kat my mom in law..Dah lama dia pesan.. Mcm mana pun kena gak beli before blk raya.

- Duit raya last minute baru hubby nak tukar. Mana nak dpt dah time2 lagi 2-3 hari nak raya ni.

- Beli baju kurung modern yg tgn kembang ala-ala Dato's Siti. Pegi kedai suruh bg pendek sikit. Tailor tu ckp kedai close 9.30pm. Aku sampai kedai dia lagi 2-3 min nak 9.30pm..Called dia but he's already @ home. Boleh x cam tu? Dah la susah sgt nak dpt size aku utk baju kurung modern. Yg ada mahal sgt...and kaler x berkenan. Berapa hari asyik shopping tp x jumpa2.

- Mid Ramadhan, my "baju kecik" kena curi from ampaian..Aku sidai dlm 15-17 helai camtu. Biasa la aku ni style tinggal lagi 2-3 helai baru nak basuh sekaligus. Tu yg penuh ampaian. Mmg aku sumpah sapa yg curi baju kecik tu. Aku x redha kat si pencuri tu...Aku sumpah dia ditimpa nasib malang or satu hari aku nak dia jatuh depan aku minta maaf.

- Coz of nak ganti blk baju-baju kecik tu so aku pun pi la beli lain kat mall tumpang sekarang tgh buat sales. Dah la shopping banyak helai sekali time nak bayar cashier tu lupa swipe membercard aku.. Bila aku tanya dia cakap x swipe sbb dah scan barang. Rugi la point aku kalau x swipe. Then aku ckp "Dari tadi saya tunjuk kad ni, awat x ambil swipe?" Then dgn muka masam mencuka dia ambil kad aku and minta supervisor dia reverse blk transaction and ambil kad aku dengan keadaan bebai. Aku pun ckp kuat2 kat my sis "Sapa suruh x ambik kad swipe awal2 td..Dah tu buat muka pulak!!!"

- Tgh hari td gi ATM nak draw some cash..try smpai 3 kali at the end duit x keluar.. "Out of time" coz lama sgt tunggu dia process transaction. Blk opis check CIMB online tgk2 duit kena potong dah, so pegi branch nak buat complain..system offline la pulak...Eiii.....Grrrrr....


Anyway w'pun byk sgt incident yg buat aku jd tension, tapi aku best sbb blh beli tote bag baru. Dah lama nak cari bag ni coz senang nak put diaper, btl susu, milk container, flask yg kecik and other baby's stuff... So bila kuar bawak bby x yah bawak 2-3 bag..hehe..


My new bag

Love the key-change


Consider it as my Raya Bag



Thursday, September 10, 2009

Berbuka Di KFC -19 Ramadhan

Dah lama aku teringin nak berbuka kat KFC..alhamdulillah semalam tercapai jua hajatku..hehe..We reached there just on time, kira sempat la beli b4 the time utk berbuka..Ramai gak yg still queing up by the time org dah azan..Aku tgk KFC staff dok bagi air sorg satu sementara tunggu turn nak order..Bagus la..depa ni kira sensitif la dgn customer yg dah lama dok que nak beli tapi x dpt2 disebabkan "kesesakan" yg melanda..

Icha baru sudah makan..dah kenyang..so jgn kacau mum & dad nak mkn japgi


Wherever we go, mesti nak snap a pic...Saja sekadar perhiasan..

Kat KFC ni juga ade org tegur aku..mcm kenal...ya..aku pun rasa mcm kenal dia..Borak pya borak rupanya dia dulu satu UiTM masa kat Arau, tapi dia senior satu sem..mcm ne lak leh kenal aku x pasti....Aku rasa mcm dia ada repeat paper and masuk kelas aku..Tapi segan lak nak tya dia psl repeat2 paper ni.. She did give me her name card, nnti la bila berkesempatan I call her..

Monday, September 7, 2009

Hectic Monday...as usual

As usual pagi2 Isnin mesti kalut.After sahur x tido langsung...me & hubby asyik dok discuss design nak buat plaster ceiling for our new house...konon nak tgk idea kat net tp bodband ni mekngot la pulak...Dok ralit2 dah nak dkt kul 7 pg..kebetulan time tu irsa bangun la pulak...baju x iron lg, botol2, baju irsa utk bwk ke taska x packing lagi, aku mandi pun belum..sudahnya sambil iron baju sambil kena monitor Irsa yg asyik nak turun katil...brp kali angkat letak bg duduk setempat...dia crawling pulak ke penjuru lain..

After siap2 suma, by the time nak kuar rumah...Cari kunci keta lak x jumpa and aku terus sms hubby tya mana letak kunci keta. He called and said that the keys were with him. Adus.....Ggrrr.....Aku pya la x make up sbb igt nak make up dlm keta ja..dah lmbt. Now benda jadi cmni lagi la aku x de mood nak make up. Dah la masa tu pukul 8.04 am, rumah aku di Kuala Kedah. Masuk keja 8.30, opis aku di Jitra...OTW kena hantar anak ke Taska kat Jln Stadium..Xkan nak emergency leave, Friday baru MC. Ni Monday pagi2 da buat hal. Nak x nak kena la tunggu my hubby punch card dekat opis dia di Gurun..and tunggu dia patah balik ke rumah hantar kunci kereta..Company lak cuma bagi dia Kembara, kalau Hilux ke boleh la dia tekan laju sikit. Dlm 9 lebih dia smpai rumah (in between x tau la brp sms aku send kat dia, keep asking pukul brp nak sampai rumah)..Sampai je aku terus amik kunci, start keta...jalan...Dalam tgh tekan minyak, fuel indicator lak naik kaler merah...Aku gamble. jugak..bwk 120km/hr (x berani tekan laju takut minyak cpt habis)..At the end sampai gak Jitra dlm 9.30....Dlm pada tu asyik berdoa jgn la bos dah sampai..Minta2 la dia pi factory dulu b4 masuk opis..Alhamdulillah..mmg bos x sampai lagi..Hehe..selamat...


Boring tunggu daddy kitaorg snap pic dulu. Sampai opis pun lupa make up..Pi bazar Ramadan pun...bertambah2 la huduh..oily face, pale suma ada...



Dah bosan, kitaorg menghabiskan tension kat luar rumah lak


P/S: Ini baru anak sorg, camne la kalau ada 2-3 mcm my friends yg lain

Wednesday, August 26, 2009

Anniversary...It's 4th!!!

Congrate to us! It's our 4th anny (26 Aug 09) and tis year we celebrated it together with the little cute one. As it's during Ramadhan, so x de la nak celeb lebih2...no vacation..no shopping day.. no lepaks2 for coffee..kitaorg pun x apply leave 4 tis anniversary. After work..terus gi tempat tujuan @ Swiss Garden, Sg Petani and had buffet buka puasa there. Kalau blh nak la jauh sikit, Penang ke..but takut x sempat pulak nak buka puasa, jln jammed..

Mummy & Icha snapshot masa tgh menunggu nak amik makanan

I surrendered upon the last meal - x mampu nak makan crab pakai fork & spoon lagi

Daddy still control macho wit the fork & spoon, konon table-manner person la

Post buka puasa daddy lak nak snappy2

After makan, we all sempat gi shopping my baju raya.X de tempat dah nak pegi, hujan pulak..Then terus balik rumah as the lil one dah ngantuk and diaper dia dah penuh dgn wee wee... Sampai rumah masuk bilik je aku nampak ini right beside the bed...



Instead of gift and flowers, he also bought tis...

Lemon Cheese Cake



After mkn cake...sesi buka2 hadiah pulak







Trying the gift- nak kena potong sikit kaki seluar ni


"Mummy, daddy....Icha dah tired, jom kita sleep"


"To my hubby..TQ so much for being by my side, being my hubby, my bestfriend and a good listener...Thanks for everything and I luv you always"


MEMORIES IN LIFE THAT NEVER TO FORGET


A Blessing Akad Nikah Day


A Happening Wedding Reception





A joyful moment during the Studio Photo shoot @ Cinderella Boutique, Ipoh..Perak


Saturday, August 22, 2009

Reunion Diploma UiTM Manjung

Seronokkkkkkkkk sgt dpt jumpe kengkawan yg dah lama lost touch ni..Rindu giler zaman study dulu..Feel like to turn around the clock. The reunion held on 15th of August 2009 @ Royale Bintang Damansara.. Memang x cukup masa nak borak2, kutuk2 etc....Maklumlah dah lama x jumpa, of coz la nak update life masing2 kan..Sampai la kena "halau" dgn staf hotel tu baru la kitaorg ni angkat kaki masing2...Berat je rasa nak tinggalkan tempat tu. Even x ramai yg dpt attend tp still happening gitew... Among of us yg dtg on dat day Aida, Bit, K Dura, Aju, Idat, Aspa, Emi, Yan, Jurai, Syuk & Hubby, Epol & Shima, Pac , Ate, Mar, Faizal...Yang lain2 tu ada apa prob ntah..Yang dah bayar tapi x turn up pun ada..Juz layan pix2 kat bawah ni utk kenangan ....


Posing tetap posing

Kawan serumah masa degree...Where's K Dura time kitaorg pose ni?

Best Fren masa Part 1 Diploma..X cukup corum lagi sorang..Intan yg x dpt attend

Penyambung warisan. Hope they'll love each other like we do...

Anak-anak Jumaaton & Faizal yg sgt cute

Mak Buyong Idat pun datang and Aida mengambil berkat

From diploma to degree...and getting married...it's all about football. The best players ever....

Geng Pre Dip to D.I.A

Candid time!!!

Short speech from the Mr. Organizer - Azly Murad Ramly and some pics with him (bila dia nak burn VCD teater Sasau kat aku nih)

From Diploma Manjung to Degree Arau

Circle of friendship..We grew as the time passed by but the good old days remain in our memory...






Thursday, August 20, 2009

It's juz around the corner

Aku x dak mood nak pi rehat..Dok pikiaq my 4th annyversary is juz around the corner

Bosan la pikiaq...x tau nak bagi present apa

Present x pa lagi..ni nak celebrate kat mana pun x tau..Dah la awal puasa...X leh pi vacation..huhu

Ceh macam la big prob sgt...apa la aku ni...Any idea???

Monday, August 17, 2009

A Few Hours With Zufinaz

So unbelievable rite! After 15 years, we met again. She was my best friend in Form Two (Class of Two Malaysia - SAS). Those who failed Math Subject masa Form 1 Final Exam will be automatically be in this class x kiralah setinggi mana percentage scored in Final Exam.Boleh x mcm tu. Masa Form Two dlm kelas aku rapat dgn Faziatun Hanim, Siti Aishah Mohd Pilus, Sharinie Kamaruddin, Norhayati Ahmad and of coz Zufinaz. Penah dulu Teacher Rahmah sound "Zuefinaz & Co, pls stand on the chair". Ape pasal ntah tetiba kena denda cmtu so kami berenam pun bangun la berdiri atas kerusi. Anyway Zufinaz ni a lil bit notty and I still remember when we had school band practise session during mid term break. Masa tu practise utk Sukan Negeri Kedah kot. She stayed at her grandma's house in Jln Sultanah, and both of us everyday keluar lepak2 kat City Point and makan2 before going to school for practise. Becoz of result exam yg kureng memberangsangkan masa Form Two so parents dia transfer dia ke sekolah lama dia kat S.P. Senang nak monitor budak ni. Still, both of us kept sending letter, cards and sumtime we chit chat on phone (masa tu mana la ada facebook, frenster, etc mcm skrg ni) until SPM we really lost contact after masing2 further study.

She is now a sterwardess in Air Asia. Bila aku tanya camna dia boleh dpt (disebabkan ketinggian yg lebih kurang aku) selamba jer dia jawab "Aku masuk pakai cable". Anyway dia cakap kalau boleh dah x nak keja stewardess lagi..Nak cari keja lain lak.


Masih mcm dulu...kalut and loqlaq..Paling x boleh lupa is the way she laugh.. Mmg dia kata kena control dgn parents masa school and finally dia boleh joke "Padan muka parents aku, kot la aku jadi doctor ka menteri ka, last2 aku jd stewardess ja pun" . Mmg la dia ni..so selamberrr...Nothing change about her.


Haiya my hubby...Candid our pic..Aku dah mcm keliwon dah ni..


Among the souvenir she brought for me from Perth..Dia baru je habis duty, baru blk from Perth. Siap gitau aku dia clean from H1N1..Thank you babe for the gift. Aku lak x bawak apa2 pun.


Tapi bosan la x sempat nak borak lama2...dah nak dekat kul 12 mlm, anak aku lak x brp sihat..aku pun tired coz siang tu ade reunion UiTM. Anyway hubby Zuepinat sgt humble even from kalangan anak tok2 tin2 ni..Siap bukakan pintu masa kitaorg sampai kat Coffee Bean Bangsar Village. Borak punya borak sampai lupa nak snap pic our hubby..Asyik kami je bergambar.

Masa tgh posting entry ni tetiba aku teringat insiden masa Form 2. Time tu dah nak diperketatkan pemakaian tudung kat school ni. Aku dgn Zue ni plan nak pakai pinafore gak. Tapi kena bwk kain sekolah utk spare. If I'm not mistaken Zalina & Syukriyah pun buat benda yg sama. So bila time subject Agama, kitaorg sarung kain tu and pakai sweater dlm kelas..Mula2 ustazah x perasan sbb kitaorg duduk je. Camna ntah Ustazah Zabedah blh terperasan, kitaorg kena cubit kat lengan sbb pakai pinafore.

Ramai gak kengkawan yg x sempat nak jumpa especially Che Em & Kirah.. X abis2 aku kena perli dgn Che Em psl aku x jumpa dia kali ni..Bukan x nak..tapi x sempat. Kalau boleh nak jumpe sume..Che Em, I promise u next time kita jumpa...

Friday, August 14, 2009

Thermometer Oh Thermometer

Aku x de mood. Maybe becoz my lil princess still not recover from her fever. Kejap naik, kejap turun temperature dia. It's true the paed said tis type of fever will extent to 2-3 days. But I wish dat she will alwez in gud condition..Susah hati bila x dpt nak take care of her while aku working. Segan nak minta cuti kerap2. Mmg my boss wud say "yes" every time aku minta cuti but dlm hati who knows? Thermometer dia pulak dah no longer give accurate reading. Ku sangkakan dia dah baik, rupanya bila compare dgn doc pya thermometer she got high body temperature. Finally aku decide nak beli gak ear thermometer yg sama brand dgn doc pakai..but only manage to get it wit different model since yg doc pya price range RM500-RM700 or higher than dat. X mampu aku.

Today separuh hari aku asyik called Guardian Store in Alor Star+Jitra, asking about the thermometer yg aku nak. Overall, dah habis, not in stock, etc. Called Watson Store pulak lagi la..langsung x de brand tu. Finally, my hubby called, cakap kata friend dia ada nampak thermometer yg aku nak tu ade jual kat Guardian Simpang Kuala (only those who Kedahan will know where the place is)...Ingatkan ade discount sbb tgh sales. Tapi brand ni je x de sales. Yang brand lain ade like Omron, Microlife, Phillips, Guardian Brand... Geram pya psl dgn thermometer yg dok ada skrg ni x btl reading dia, aku insist nak juga buy the same brand dgn doc pakai. Nak x nak kena amik juga la....Anak punya pasal. (Nampaknya kena ikat perut la bln ni, nasib baik nak puasa dh)..Atas kete otw to home, aku asyik test thermometer tu sorang2, letak kat telinga. Cewi katakan...Org yang tgk tu sure kata aku ni waya putus ke apa...

Ni termometer yg beli masa mula2 dia lahir ke dunia ni. Ntah apa2 pya brand, made in China - Ingat lg price dia RM 19.90. Not so good coz reading terlampau cepat (10 sec). Saja buat spare.


Then beli yang better sikit, Omron Brand. Doctor said brand ni quite good. Tapi pesal ntah reading dia sgt2 lmbt..It shud take only 2 mins to get the result, tapi aku tunggu sampai 7-8 min nak dptkan reading , tu pun still x ok...Finally reading dia was 35 deg, 34 deg...dah x btl reading even anak aku demam. Ntah2 pekerja kat taska dia bg jatuh ape. Sedangkan baru brp kali sgt pakai.


Finally, beli yg ni..Braun Brand. I hope this wud be the best for now. Balik umah check temp Irsa... mmg.. she still demam. 38.7. Bagi mkn ubat..turun sikit after dat but still in range 38 deg. Doc dh pesan kalau masih 38.5.. kena msk ubat yg kat punggung. Aku lupa bwk la pulak. Hari ni blk umah maktok, Taska x buka Friday.

I hope my doter will get well soon. Malam ni nak gi KL, ada gathering UiTM Manjung (DIA) and nak meet up my very long lost best friend masa Form Two. She will be back from Perth tonite. Since terjumpa dia semula, both of us keep on emailing everyday, updating bout our life, lifepartner, job, etc...Every email she will write "hang jgn lupa call aku, kita meet up". Excited to meet her...

Thursday, August 13, 2009

Of paeditrician and Mammogram

Aku baru bangun tido..Ptg tadi after blk from work and fetch Irsa at Taska, aku rasa she's a lil bit panas.But only at certain part of her body-leher & kepala. Kaki and the other part o her body was normal. Nampaknya kena la cancel plan ke Sg Petani mlm ni (utk tempah curtain 4 my new house). So, bwk Irsa gi klinik paed yg dekat dgn my house. Paed kat situ Chinese, dulu 1st time gi sana mmg terkedu tgk..doc very hensem and nice. Even my hubby pun admit doc tu mmg hensem. Irsa was a lil bit grumpy, apa je suma x kena..Aku tgk dia pun, dia merengek jer.. Dah la org ramai. Sampai our turn, doc checked sume, mmg Irsa demam. Very high - 39.1 deg, so doc bagi ubat yg masuk ikut punggong, checked her kerongkong, ears..so far no other infection.Aku inform doc yg Irsa mmg start this week body dia kejap panas, kejap ok. I thought there's no prob, all this while pun kepala dia selalu panas coz baby yg aktif mmg metabolisme tinggi and membuatkan kepala terasa panas. But 4 this time, doc kata she had been attacked by virus infection before she got fever. Sbb tu dia kejap panas kejap ok, demam cenggini biasanya melarat 2-3 hari katanya. Doc prescribed her ubat demam, selsema, antibiotik and ubat untuk masukkan dlm punggong for spare in case demam dia increase to 38.5 deg. I also asked for cream utk kulit sensitif. Irsa sgt sensitif dgn habuk, peluh...kulit dia akan jadi rashes if peluh sikit pun. Total all RM80. Before blk umah..tapau nasi goreng and laksa (aku suke makan laksa kat Rest Wah Tua Guan kat Pacific AS Mall). Sampai rumah, bagi dia makan ubat sume, aku tgk temp dia dah turun sikit. Tak panas sgt dah. Lega rasanya. I took my dinner and tido 10 mins after dat. Terjaga lak pukul nak dekat kul 1 pg, makan laksa pulak. X tau nak wat pe, so aku pun post la entry ni.

Ade satu cite lagi, last Sunday aku gi KMC, konon nak wat mammogram. Aku terlintas nak buat mammo pun sejak one o my schoolmate kena breast cancer stage 1. Tapi x leh buat mammo coz I'm still young (muda la konon). Mammogram is for those who is 35 yrs and above. So nurse kat sana suggest aku jumpe pakar O&G, Dr. Zuraini and if neccesary, aku kena wat ultrasound. Physically checked, mmg ade lump..But doc x leh nak make sure whether itu kilang susu or what. So kena la buat ultrasound utk confirm kan apa yg sebenarnya. So aku set appointment utk buat the next day (Monday). Dr tu siap nak bagi MC lg kat aku tapi aku segan lak wit my boss. Lately ni aku selalu mai lambat, MC, cuti and so on. So, pagi Isnin tu aku pun minta permission from my boss nak kuar gi buat ultrasound, sampai KMC parking lak x dak. Nasib baik pak guard kat situ kasi aku parking kat mana2 ntah, bkn dlm parking area. Aku cakap nak cepat. Then aku dibawa ke bilik utk ultrasound, changed my cloth, and aku diminta baring atas katil. Tetiba rasa nak terkucil, aku tanya attendant tu lambat lagi x. Dia cakap tunggu Dr datang, aku tya Dr Zuraini ke, dia cakap nope, radiologist yg akan buat-Dr Mansor. Gulp... What??? Kalau tau la doc laki yg nak buat baik aku buat kat doc masa aku bersalin dulu. It such keluar mulut buaya masuk mulut naga. But the dr was so professional and there was a female attendant accompanied in the room during the whole process.. Aku ni pya la nak cover malu, aku tanya itu ini...Macam2 aku tanya sambil mata aku tgk dekat screen..So far dari observation dia, dia cakap x de lump, just a lumpy breast and otot2 plus kilang2 susu. Alhamdulillah...And the O&G Dr Zuraini will call me for the actual result. The bill was RM210. (RM150 for ultrasound, RM60 is consultation dgn Dr Zuraini a day before). Patut la bergaya semacam Dr Zuraini tu. Ckp2 5-10 min, charge sampai RM60. Berkira kan aku ni...

Monday, August 10, 2009

PTD Exam

Last Saturday (08/08/2009) I sat for Peperiksaan Pegawai Tadbir Dan Diplomatik by SPA. This was the 3rd exam taken in 2009 - Feb (Pep Skim 14 Jawatan), June (Pep Akauntan) and last Sat (PTD Exam). Huh..what a boring situation right!..It's all about applying job in Gov Sector - a never ending story for me..This time I didn't feel that excited to sit for the exam. I even didn't prepare what outfit to be worn as well as my stationaries. I woke up quite late, searched for my sister's baju kurung and I even didn't know what were the stuffs had in my pencil case. I left home at 8.30 am. It was damn late as the exam started at 9.00 am whereby I need to be there 15 mins earlier. If there was no traffic jammed, I would arrive there in 20 mins. I made it and arrived at Sek Men Keb Agama Kedah exactly at 8.50 am. Everybody was taken their sit. No choice for me except to be in the 1st row - the most in front sit in the hall. Exam had started and I was still fill in the attendance slip, blacken my i/c no, exam code, exam candidate number etc in the OMR paper ... Gosh, I realized that I only bring a 2B pencil, a blunt sharperner and a black ball pen. Only that. I had no eraser at all. How about if my pencil turn to round head and I couldn't sharpen it with my blunt sharperner?

Left pic - Me on the way (fresh face, the powder still like tepung gomak)
Right pic - Me on the way (afternoon, no mood to touch up)

Exam slip

The exam overseers checking and arranging our 1st paper..


My 3rd paper / final paper for morning session


See, told ya I didn't bring eraser, I just cancelled it with pencil. Really hate the messiness.


2nd last paper in afternoon session - Bahasa Melayu Essay, I had no idea to write more..If my friend Sone sat for this paper, she must be doing an excellent job (she was a reporter B4)


The candidates - felt bored for essay paper, I finished early. Taking pic is my hobby

Overall, this exam was quite easy compared to the previous exam I ever sat. However just because I didn't read much on the current issue, Malaysia Constitution, about the election, Dewan Rakyat, Parlimen, etc. plus I had no much time for Math paper - using calculator is strictly prohibited, I couldnt manage to do well. Math paper was so easy this time, maybe it's not my luck on that day. For English essay, I felt so damn sleepy, I had a little shut-eye for several times until I wrote ridiculous words in the essay. Told ya, my essay got not much different with UPSR candidates essay.