Thursday, November 19, 2009

Good Luck To My Sista...QEE

Tis entry is just to wish my youngest sister Good Luck for SPM 2009 even I know she might read tis after she finished her last paper.

At least dia tau yg kakak dia yg paling cute ni concern for her
(Statement yg akan membuatkan Ainaa & Arifah akan memuncungkan mulut mereka..Yeah!)


QEE..may 9As will be written in your exam result slip when you get it next year ok!



And..as usual x sah if aku tulis entri kalau x diserikan dgn pics. Ini adalah sebagai kenang2an di saat2 menjelang SPM. Pada yg bosan x payah tgk.
Kenangan #1
Tis pic were taken when budak ini mengidam nak makan KFC..So kakak dia jugak la yg kena hantar and di tgh hari rembang kami melantak KFC di bawah pondok kawasan MRSM Kubang Pasu

Dan selepas makan KFC kami lepak2 kat dalam kelas dia sambil tgk dia fitting jubah 4 her convo..X sempat masuk U pun dah nak berkonvo2
Kenangan #2
Budak2 ni ajak aku ambil diaorg utk fly... Dan aku sebagai kakak dgn x bersalahnya masuk kaw MRSM menculik mereka2 ini yang sanggup duduk atas lantai kereta dan aku berdebar2 lalu depan Post Guard sambil purak2 cakap tepon.

Lagi 4 hari nak SPM pun nak fly. Org lain bz struggle apa suma budak ni masih ada hati outing dan kakaknya yang kebosanan menunggu di atas katilnya yg very the messy itew
Kwn dia study sampai tampal formula kat wall but budak ini..meja study nya? Aku pun x tau apa kategori nak letak.. All in One kot...
P/S: Qee, lps ni balik rumah jgn bagi alasan x mau buat keja rumah OK. Dah x dak apa nak study ya..



Thursday, November 5, 2009

When He Turn To 36

Happy B'day Dear! Ya he's 36 now..Tapi perangai masih lagi mcm remaja ye.. Si dia ni x dapat cuti on his b'day. Bengong punya MMC-Gamuda x nak approve kan annual leave utk dia. So he re-applied the leave, approved but not on his b'day. It's on the next day..Boleh la dari x dpt langsung kan. So no vacation for this year b'day. Vacation..Cehh mcm la pi obesea..Setakat bercuti dekat2 je pun nak riuh sekampung.

So..Yours truly ni terasa nak do something la for him.Sian b'day boy kena kerja..Oh nopp..It shud be b'day man la.. It's just candle lite dinner at home. It didn't run as I planned. Boleh la sikit2..



Table setting yang ala-ala kadar. Berhari-hari I aku cari tablecloth plain color tapi x jumpa2. Kalau ada pun utk round table or six seaters pya table. Sudahnya mcm ini saja jadinya.

The meals juga yang x seberapa. Actually plan nak masak tenderloin but yang ada sirloin and rib-eye. First time masak ribeye steak. Sama ja caranya. Tis time kuah black paper I guna brown sauce brand HP. It's more sour than brown sauce Knorr brand. After modified letak butter and ideal milk pun rasanya x sesedap brown sauce brand Knorr. For the desert, aku plan nak beli bread pudding kat Damiral's Jln Pegawai but yang ada hari tu blueberry cheese cake. Kan aku dah cakap x seperti yang di plan kan...


Aksi-aksi b'day man menikmati hidangan


Me also x lepas bergambar. Nasib baik la after finished main-course si kecik yang sedang leka bermain baru datang mengganggu..Sibuk je budak ni nak ratah brocolli..


When the time I said "I do.." I hope to serve you the best in my life. To take care of you and to love you with all my hearts. You mean so much dear!


And we have this little cute girl to complete our life

Sessi membuka hadiah..He's with his bday present Nikon D3000. Balik2 buka hadiah atas katil dalam bilik. Aku pun satu..pi letak hadiah atas katil kenapa? Next year tukar tempat lak ok.

The next day-as a remedy sebab x dapat nak go for vacation so kami pun berjalan2 la ke Bandar Sunway Penang. Entah kenapa..makan kat Victoria Station dah jadi tradisi kitaorg celebrate our special day. Tapi disebabkan hujan lebat, so takut anak kena hujan end up kitaorang parking kat Sunway Carnival Penang and just makan kat Manhattan Fish Market.


Seperti biasa sementara menunggu meals bergambar dulu


Meals for the day - Salmon steak, flamming platter and salmon chowder



The black & white family







Sunday, November 1, 2009

Lelaki Ini...


Suatu ketika dulu...
Lelaki ini sering muncul dalam mimpi saya.
Lelaki ini membuatkan saya sering tersenyum seorang diri.
Lelaki ini membuatkan saya tertunggu-tunggu panggilan telefon darinya setiap malam.
Lelaki ini adalah teman computer game saya sewaktu kami sama2 bekerja di Aima Cons dulu.
Lelaki ini juga telah "dating" dengan saya selama setahun lebih, lelaki ini juga membawa saya dinner for my bday and gave bday present to me but he never said "I like You" membuatkan saya tertanya2 status kami.
Lelaki ini telah menyedarkan saya bahawa cinta bukan berlandaskan belas kasihan semata2 dan membuatkan saya memberanikan diri minta break off dari bf saya pada usia 24 tahun sedangkan saya pun x pasti sama ada lelaki ini sukakan saya atau tidak.
Lelaki ini telah membuatkan ramai orang terkejut apabila saya kata saya telah suka lelaki ini dalam diam dan menggelarkannya "Harta Karun".
Seriously saya pun x tahu mengapa saya suka kepada lelaki ini.


Dan Kini...
Lelaki ini adalah suami saya dan ayah kepada anak saya.
Lelaki ini sangat understanding dan tidak pernah menunjukkan sikap marah.
Lelaki ini tidak cerewet soal makan, tidak kisah kalau rumah kami messy, tidak kisah jika saya bangun tidur pukul 11.00.
Lelaki ini akan menyambut hari lahirnya yang ke 36 pada 3/11/2009 dan sekejap lagi saya akan keluar dengan Irsa utk cari b'day present utk dia.
Lelaki ini adalah harta karun saya buat selama-lamanya.

Tuesday, October 27, 2009

Weekend wit Che Em

Last week Che Em balik lg, rindu sesangat la kat Airiel tu. Actually she planned for The Carnival @ Sg Petani but my hubby keja la on Saturday (biasa la construction line mana blh cuti seminggu 2 hari). So I suggest we olz pegi fun fair kat Alor Setar Mall aje. Lama rasanya x gi funfair2 ni sehinggakan token 1=RM2.00 terasa mahal sgt bagi kitaorg. Dah la tu..game yg extreme sikit kena guna 3 token. My baby yg belum cukup 1 year pun kena gak guna token..Hmm...everything is about money now.


Udah lama x merasa naik keta api jalan slow2 ni


Memang x sharp pic ni..Menggambarkan betapa lajunya apa benda ntah yang I dgn Che Em naik ni


And we had landed safely..


Another game yang menyebabkan I terasa melayang di udara. But tis pic describe nothing coz ini gambar captured while waiting for the others to be seated. Entah kenapa tetiba masa tgh flying terasa besi berbunyi2. Che Em tanya adakah keberatan badan dia menyebabkan besi itu berbunyi???

A "tradition" for fun fair so we went for Mary Go Round before going back and it suits for the acrophobia type person like the man below...

Bilakah lelaki ini mau trim rambutnya.. Oh pls...I x minat patern rambut Akim AF7.

Ya...malam masih muda

The best pic that I managed to capture using my handphone Sony C902 during at night. Che Em's family in the Mary Go Round. We were not allowed to be in the same gondola for safety reason.

Ini juga from my Sony C902. View from Mary Go Round

Finally, about 11.00 mlm lebih kitaorg stopped our fun after perut masing2 terasa lapar. Mujur la malam ni Uno Cafe closed business at 11.45pm. So sempat lagi la kitaorg mengisi perut.

Susah betul nak captured still pic for these two kiddies..If sorang OK...sorang lagi pic mcm keliwon...Adoiii...


One happy family and our bestest friend among the bestest...Che Em bila hang nak bagi adik kat Airiel? Cian Airiel, malam tu dia terjatuh masa nak dekat balik bila dia lari2 nak datang kat Auntie Eza and secara x sengaja dia terlanggar wire cable. He got a lil scratch at his elbow. Hope dia dah OK sekarang.




Tuesday, October 20, 2009

My Baby Lost Appetite

Oh yes! Baru kali ni dapat posting semula after a long silence due to serangan virus @ my office pc. And also my slow and dumb bodban... Lama betul rasanya x melayari blog kawan2. Apa cerita diaorg agaknya. SueMuim dah bersalin belum. Sone apa cerita pasal Aisy or Daniya or Mr Papa. Shepah & Ieta apa cerita terbaru about their kiddo? Tengku Aida-dah publish belum entri2 yg dia tulis sebelum ni?
Kalau buka internet pun kejap je boleh and 10-15 mins after that, then padam dengan sendiri.. Today even internet slow, aku gigih lagi upload pic for tis entry. My daughter turn to 11 months today.. Oops..It's also my friend's birthday..Shafina Hasliza a.k.a. Shasha.. Lama betul x jumpa minah ni. I wanna make call to wish her B'day.. Be right back...

***On tele-conversation with Shasha***
HAPPY BIRTHDAY SHASHA

*** Iklan ditutup***

Ok. Back to the topic...susah hati la dgn budak Icha ni. She doesn't want to eat porridge.. Penat aku, berjam-jam masak moi kat dia tapi dia hanya makan 4-5 suap. After that, paksa la mcm mana pun..She will turn her head when I try to feed her.

She's more to sugary or sweet food (Sugary here means from original source like fruit. Irsa masih belum diajar makan makanan bergaram & bergula until she turns to 18 months). Susah hati betul la aku. She like apple & banana cereal, oatmeal cereal, rusk, Nestum dia pun aku bagi yg honey & wheat cereal. Most of Nestum Product yang lain akan mix with full skim milk. Oh ouh...My lil Irsa is allergy with the cow milk product. So, kalau nak beli makanan dia memang kena baca label betul2..Jgn ada susu lembu. Tapi x kan dia asyik makan cereal dgn minum susu je?

Antara fav food Irsa

Now aku dah x bagi dia makan honey & wheat cereal, nak train dia makan beras kosong balik supaya dia mau makan moi. Tis was her 1st solid food dulu.

The-so-fussy-lil-girl

2-3 hari lepas Irsa demam but temp not too high. Just 37.5 - 38 deg. Demam dia kejap ok..kejap x... Luckily I have paracetamol orange flavor in spare. So, just bagi dia makan ubat tu and jelum dia sikit2. Tengah2 jelum dia blh bangun and main sorang2...Mcm x demam je tengok.



And tis is our recent pic which snapped on last two days. Time ni Irsa dah ngantuk coz baru lepas mkn ubat demam. But I insisted to take her out for lunch. Boring kat rumah coz only both of us time cuti2 cenggini. Daddy was not at home coz busy with reno of our new house. After dat bought toys for her. Kali ni bukan Fisher Price brand. Sekali sekala kena gak jimat kan. Berjam2 I belek2 toys dia if ada yg cat terkopek and so on. See, this pic looks I yg more teruja dari Irsa.

Monday, October 12, 2009

Ade Sesiapa Kenal Mana2 Polis Trapik??


Tengah hari tadi kena saman...Cishh..Really not my day! Dekat dengan traffic light simpang nak ke Jalan Tun Razak..eh silap..Jalan Telok Wanjah la...Pendek kata traffic light kat sekolah Asma tue... I terlanggar lampu merah. Ye ke ter? (",)... Bila diberitahu kesalahan I angguk je (Padahal dlm hati harap2 dia lepas mcm 3-4 bulan yang lalu atas kesalahan yg sama). Maka dapat la surat cinta dari polis bermisai tu and I signed it without hesitation.. Kenapa ya mostly polis mesti bermisai mcm Dato' K. Nak nampak garang ke? Due date utk compound sampai 10/12/2009 ni.Kalau x kena naik court. Dulu penah ketegaq x mau bayar saman sampai naik court sebab kena time Ops Sikap, so polis x bagi pengurangan... Kali ni kalau boleh la merayu I nak merayu utk pengurangan... So, kalau ada sapa2 kenai org dalam..kot2 boleh tolong sila la roger2 kat sini..

HAVE A NICE DAY!!

Thursday, October 8, 2009

HOT CHAT PAGI - HOT FM AM CREW

Pagi ni while driving to work, aku dengar kat Hot FM AM Crew Topic - Perkara nakal masa sekolah. Ya.. Memang baaaaaaaanyak sangat perkara nakal masa zaman school. If nak story 1 by 1 mmg x boleh la, kena buat satu biography pasal Asma School mcm ni. Tis morning I teringat pasal Kelas Math Form 4....



KELAS MATEMATIK MODEN PUAN MAH

(Nama penuh x ingat. Teacher ni Chinese, petite type, pakai spek mata, rambut curly and suara dia blh dgr satu blok kalau dia cakap.)


Aku ni mmg jarang sgt buat homework. Oleh kerana teacher ni selalu check homework, so aku borrow Math exercise book from somebody yang sporting (Either budak Kelas 4K or 4N). Truly...I x ingat buku sapa I pinjam tu. One of my frenz, Shasha also did the same. But I was pretty smart than Shasha..Aku terpikir la kot2 teacher tu selak2 or detail check my exercise book yg dipinjam itew..so aku pun tukar wrapping siap2....Aku guna my wrapping kat buku dia and vice versa..


Teacher tu mmg selalu nak check my gang la agaknya..Kat my gang dia check mcm pulun sikit. Kat student lain dia check ala kadar.Start with Wahida-ok....Che Em-ok.... Saya-pun OK.Then Shasha..dia terkantoi sebab Puan Mah tu tanya dia soalan tapi dia x tau nak jwb. At the end Puan Mah tu angkat buku dia utk check how she derived the answer but unfortunately Puan Mah found that itu buku org lain..Habis kena leter and bising semua ada..Terus dia turn back kat aku and tanya,"You? Itu buku you ka??" As if dia x pecaya yang aku siap homework. Maka aku pun dengan senyuman yg penuh ketakutan angkat & tunjuk cover buku tu..Yes, memang la nama aku coz awal2 dah plan BAEKK PUNYA... So selamat la.. (Buatnya Puan Mah tu lagi pulun..dia nak buka wrapping..mampus)



To the book owner, TQ banyak2 coz selamatkan aku time tu.. And to Puan Mah, Pls forgive me for my bad attitude during your class..


Tuesday, October 6, 2009

Gimme Back The Spirit (Nak Cantik Mcm Norjuma)

Hari ni I dapat email from my cousin..Topic nya adalah "TAKE A BREAK - DATIN NORJUMA SEMAKIN MENAWAN". I gone through the email, scrolling the picture attached..Yes..She's absolutely beautiful and gorgeous. Mmg aku teringin nak jadi cantik mcm Datin Norjuma yang segala serbi cantik...I love her eyes, her smile...so enchanted. Bila letak myself dgn dia Ya Rabbi....Bagai langit dengan bumi...Myself and my life was so unmanageable lately ni. From A-Z, my outfit of course la..sarung aja apa yg sempat dipakai..My house? Hehe...Usah dicerita...Whenever jiran datang, my reason is "Hmm...nak pindah dah, tu yang semak, dok pack barang sikit2". Kerja di office lak tersangat la banyak coz bulan ni nak close account and so many things nak kena key-in..

Frankly speaking...I sangat-sangat TAK SUKA dengan this situation. Tiada alasan utk sentiasa nampak pleasantly dressed sebenarnya kan and I need a managed life as well...



Meja saya sangat messy. Kalau suruh org cari dokumen atas meja mmg x akan jumpa.


My lunch for today. Makan pun semakin x teratur


Yours truly without make up. Pagi tadi masa tengah beli breakfast..baru notice that I didn't comb my hair. Nasib baik rambut saya nipis saja so tak perasan sangat.


PLEASE...BERIKAN SAYA SEMANGAT UNTUK KEMBALI CERIA DAN SENTIASA BERPENAMPILAN KEMAS




Datin Norjuma yang menawan.. My inspiration

Saturday, September 26, 2009

Miss her much





Apalah yg dia faham erti sakit..I know she had suffered a lot. Everytime buat suction utk sedut phlegm, dada dia sedikit terangkat..Airmata nampak basah2 kat hujung2 kelopak mata dia..Umur 11 hari-operate usus..Umur sebulan-buat scope (masukkan kamera dlm saluran pernafasan) And ada sekali lg umur brp x ingat dia operate diaphragm...X-ray blh dikatakan selang 2-3 hari..CT scan ada la sekali kot...Semua tu dirasai oleh Nur Allysa Sumayyah dari hari pertama dia lahir sampai la hari terakhirnya..

26/09/2009 - Genap 3 tahun Allysa meninggalkan kami... Even dah dpt 2nd child, tp still... Allysa tetap di hati... And I always think of...

"Kalau la dia masih ada...."


Yang pergi tetap pergi...It's what the God determined.. And still...I always asked "Why it happened to me..Mengapa aku yg terpilih utk menghadapi ujian ini" Yours truly ni mmg rasa terkilan coz x dapat nak jaga dia sepanjang 100 hari dia hidup..Cuma boleh pergi melawat kat Wad NICU Hosp Alor Setar, talked to her, touching her here and there...and she looked at me with 1001 meaning...as if dia faham apa aku cakap...Yang paling terkilan...aku and hubby x berada dekat dia during her last breathing...

It happened on the day we celebrated our 13 months anniversary..Baru nak suap makanan...Hosp called...bgtau baby tenat...Suddenly terus x lalu makan and bergegas ke Hosp...Sampai je...Dia dah x ada..But me and hubby didn't cry at all. Dari mana datang kekuatan aku pun x tau..After several procedure, Allysa di bawa pulang ke rumah utk pengebumian and itulah kali pertama dan terakhir aku memangkunya...Comel betul mukanya bila x ada wayar berselirat mcm masa dia dlm NICU..
(Dah..dah...let's the gone be bygone...Stop kat sini aje..Air mata saya mula nak menitik...)

How would she act if she's still alive... Is she going to...

Pose like a model as what Nurin did (Wahida's cutie daughter)



Ride a bicycle kat laman rumah mcm Damia... (Ieta's gorgeous kid)



Sit on the shopping mall floor when she cudn't get a lollypop or ice cream..
(Ini anak Kak Wa yang second..Farhana... Suka tgk budak ni pose cam ni..Kulit putih gebu mcm Kak Wa juga..my exschoolmate..Kak Wa also loss her 1st child like me..)


Panjat papan gelongsor like Daniya...

(Anak Sone yg gewammm sgt bila tgk pipi dan paha dia)


Those pic kat atas adalah pic anak2 my ex-schoolmate (Sultanah Asma School)..Copyright controlled from their FB. X sangka, dulu di sekolah kebanyakan pelajar "huha-huha" now dah jadi mum..


Well, Allysa x penah dpt menikmati zaman riang kanak-kanak....And I ever said to my hubby "Kesian kat Allysa kan...."

But my hubby replied " Dia lagi kesian kat kita..Dia dah tentu2 masuk syurga..Kita ni yg x ketahuan apa lg". Iya betul tu...Mmg kami ni masih jahil...Anyway, I believe Allysa is praying for me .

Allysa...Mummy know you are resting in peace.

Friday, September 18, 2009

Geram yg bercampur aduk

Lately ni aku bz sangat.Lotsa thing need to be done. Mcm2 hal jadi. Penat la..Raya nak dekat tapi preparation x settle2 lagi..Huh!

- Mom in law kirim asam jawa Pekan Rabu. Dah lama dia ckp since aku blk kg last July. But x tau nak pi cari bila..Everyday blk keja, fetch baby kat Taska, blk umah dah kalut nak buka puasa. Pekan Rabu tau la..mmg x de parking. Sian kat my mom in law..Dah lama dia pesan.. Mcm mana pun kena gak beli before blk raya.

- Duit raya last minute baru hubby nak tukar. Mana nak dpt dah time2 lagi 2-3 hari nak raya ni.

- Beli baju kurung modern yg tgn kembang ala-ala Dato's Siti. Pegi kedai suruh bg pendek sikit. Tailor tu ckp kedai close 9.30pm. Aku sampai kedai dia lagi 2-3 min nak 9.30pm..Called dia but he's already @ home. Boleh x cam tu? Dah la susah sgt nak dpt size aku utk baju kurung modern. Yg ada mahal sgt...and kaler x berkenan. Berapa hari asyik shopping tp x jumpa2.

- Mid Ramadhan, my "baju kecik" kena curi from ampaian..Aku sidai dlm 15-17 helai camtu. Biasa la aku ni style tinggal lagi 2-3 helai baru nak basuh sekaligus. Tu yg penuh ampaian. Mmg aku sumpah sapa yg curi baju kecik tu. Aku x redha kat si pencuri tu...Aku sumpah dia ditimpa nasib malang or satu hari aku nak dia jatuh depan aku minta maaf.

- Coz of nak ganti blk baju-baju kecik tu so aku pun pi la beli lain kat mall tumpang sekarang tgh buat sales. Dah la shopping banyak helai sekali time nak bayar cashier tu lupa swipe membercard aku.. Bila aku tanya dia cakap x swipe sbb dah scan barang. Rugi la point aku kalau x swipe. Then aku ckp "Dari tadi saya tunjuk kad ni, awat x ambil swipe?" Then dgn muka masam mencuka dia ambil kad aku and minta supervisor dia reverse blk transaction and ambil kad aku dengan keadaan bebai. Aku pun ckp kuat2 kat my sis "Sapa suruh x ambik kad swipe awal2 td..Dah tu buat muka pulak!!!"

- Tgh hari td gi ATM nak draw some cash..try smpai 3 kali at the end duit x keluar.. "Out of time" coz lama sgt tunggu dia process transaction. Blk opis check CIMB online tgk2 duit kena potong dah, so pegi branch nak buat complain..system offline la pulak...Eiii.....Grrrrr....


Anyway w'pun byk sgt incident yg buat aku jd tension, tapi aku best sbb blh beli tote bag baru. Dah lama nak cari bag ni coz senang nak put diaper, btl susu, milk container, flask yg kecik and other baby's stuff... So bila kuar bawak bby x yah bawak 2-3 bag..hehe..


My new bag

Love the key-change


Consider it as my Raya Bag