Sunday, January 24, 2010

Bila semua nak buat last minute...

Oleh kerana dah janji dgn boss nak submit account by end of this month maka minggu ni saya terpaksa la bekerja lebih masa. Lagipun month end nak cuti seminggu (tp x bgtau boss lagi) nak pi vaca + celeb my bday so x mau la tinggalkan office dgn tugas2 terbengkalai. Account company saya ni x banyak transaction tp disebabkan payment system yg x sistematik..itu yg buat saya menyampah nak buat account ni... Ada cheque issued without payment voucher sbb boss suka2 hati issue cheque utk personal matter dia...Then nak contra kan dgn account dia la..cakap kat sini pun x guna...Hanya yang menghadapi yg tau betapa sukarnya buat account yg x sistematik ni. Sudahnya saya yg pening nak check balik bila dah tinggal lama...Nak checking balik tu yg ambil masa... Saya mmg buat account last minute sbb saya x suka dgn sistem dlm office ni.
Yesterday (Saturday) - hubby kerja, taska pun x buka so saya bawa Irsa ke office. Habis tilam bantal Irsa diangkut ke office. Nak hantar kat mak kat kg kesian la pulak...tambah Irsa sekarang dah x mcm dulu...skrg mak sgt susah nak handle dia almaklumlah si kecik ni dah cekap berjalan...asyik cewi ja...asyik nak jalan saja....


Before pegi office, kitaorg singgah supermarket dulu..nak beli Heinz Apple + Oatmeal cereal for Irsa...skrg ni mata Irsa cepat sgt tangkap apa2 toys or bear2, mesti dia jerit2 nak..so saya belikan dia bantal peluk ini...Once dah dpt dia asyik peluk saja...x sempat cashier nak scan price. Then we off to KFC, saya nak lunch dulu B4 nak buat kerja...

-Jangan kata apa...saya mmg selekeh lately-


Sampai kat office, Irsa main2 kejap..heran dia dgn surrounding yang lain dari lain...Berjalan keliling office...main itu ini....Rasa dia dah ngantuk so saya bancuh susu, dah habis sebotol tapi x nak tido pun. Kejap2 merengek nak tido..bagi pen & kertas dia conteng2...dia diam...x lama lps tu dia dah boring then bagi calculator pulak...diam kejap..then dia boring lagi and merengek...bagi botol losyen yg sy tinggal kat office....Tapi x lama tu dia merengek balik..Mmg dah ngantuk sgt la tu...asyik gosok2 mata tapi selagi x dpt BF selagi tu x nak tido..maka terpaksa la BF dia sambil buat keja sikit2...



When she fall asleep....Sempat la update account 2 bulan...


Kesian...umur 14 bulan dah ikut mummy ke office..



Meja saya sekarang...Kalau cari bapak gajah pun x akan jumpa dgn meja yg sebegini rupa....




Today I ke office juga...Tapi Irsa ditinggalkan kat si suami... B4 pegi office sempat la buat nasi goreng idea sendiri makan dgn sambal sotong yg lebih malam tadi kat encik suami. And masak rice porridge with salmon kat Irsa... Saya pulak..Bun Bilis Gardenia + Mineral Water. Ok..nak sambung buat kerja...Daaaaaa!!!!!!






Monday, January 11, 2010

Tension + Geram + Sukeeeee + Alamak...


Pertama
Tis Monday blue started with a tense from me early in the morning. Bateri keretaku kong..Keta x boleh start. Called hubby at work, he said he got meeting until 11.00 am..Arrghhh....Aku x kira, dia tgh attend meeting ke apa ke aku dok keep calling and sms him asking how I gonna go to office, finally he called one o workshop nearby my resident area and pomen to pun dtg tukar bateri. It's not about the battery is weak, it's the alternater yg rosak..bateri x blh charge dgn sempurna.. Ok...today I arrived to office @ 12.20 pm.



Kedua
Geram w my boss. Selama ni geram kat dia x penah nak tulis dlm blog takut anak2 dia yg juga merangkap anak2 buah aku baca my entry. Tapi kali ni I geram sgt coz dia kata aku silap dgr arahan. Last Friday, he asked me to issue P.O. for raw material kat kilang... As he juz instructed via intercom so I jotted down la quantity yg dia suruh order...Today dia nak confirmkan psl order tu..and he was shocked sbb quantity order x sama dgn yg dia nak...Heloooo bos...I masih lg simpan note masa I cakap tepon dgn u, quantity sekian2 u suruh order. Even my colleague pun dgr I cakap dgn boss coz I keep saying the quantity sambil tulis note kat kertas kecik ni.



Ketiga
Ok....Ini story yg ala2 santai dan boleh releasekan tension+geram I utk hari ni. B4 pegi tapau utk lunch, I ada nampak keta skuad Perodua Era kat bwh opis I, so dah blh agak la kan diaorg akan tya soklan2 cepumas and aku pun ntah kenapa hari ni makan kat bwh opis kat kedai dobi sambil buat2 ramah borak dgn makcik dobi dgn harapan dpt join skuad Perodua Era... Nasib baik I dpt la juga hadiah w'pun sebenarnya I idamkan T-shirt dia. Hadiah2nya adalah berupa:

1-Bam utk otot Cap Lang (ini sesiapa yg lalu tepi kaki lima semua dpt)

2-Tiket ke The Carnival SP which o expire on 31/03/2010 utk seorang (Berangan la sekejap yg tiket tu adalah percutian ke Gold Coast...teheeee)

3-Facial kecantikan di Azie Butik Kecantikan Star Parade (Ini dia tya siapa dah kawin and aku pun angkat la tgn. Gila wa ckp lu....wa x penah pakai product2 sebegini dan yg sewaktu dgnnya di mana ala2 pengelupasan kulit berlaku)

4-Senaskhah majalah Yezz! yang aku sendiri x pasti akan kewujudan magazine ni di pasaran. Cover dia Remy and Tiz Zakiah keluaran January 2010. Balik harus khatam sampai habis.



Terasa diri amat hodoh dgn x mekap + x sikat rambut dtg opis sbb tension keta x leh start + tangan kiri pegang plastik air teh o ais limau mcm kanak2 hingusan. Anyway, suke jugak sbb My Ferio masuk sekali dlm pic ni even cuma nampak bonet blkg seciput-ciputnya and lampu sebelah kanan di bawah pohon nan rendang kat blkg tuh.

Keempat
Punya la happy..mms pic kat atas ni kat hubby (pya la x sempat nak tggu kat rmh ptg karang). Suddenly he called back and bagitau my mom in law maybe nak dtg rumah aku tis coming Wednesday together with my ipar duai and anak2 dia sekali sbb nak daftar masuk Politeknik Arau. Alamak...Mmg aku ade ajak mak dtg rumah but dont expect this fast. I thought maybe after dia abis edah...Ya...malam ni juga aku harus balik rumah selongkar lemari yg dah mmg serabut sbb x sempat kemas since pindah rumah and standby tudung 2-3 helai dan juga baju2 opis yg loose2 utk aku pi opis sepanjang MIL ada di rumah...

P/S : I nak wish Siti Nurhaliza "HEPI B'DAY" wpun sebenarnya dia x tau yg aku dan blog ku wujud dlm dunia cyber ini. And tomorrow is my BFF B'day Rahayu Jaafar. Ayu...aku rindu sayang kamu...lama kita x jumpa...HEPI B'DAY AYU...Hang dah 31 and aku bakal menyusul di blkg...huhu








Sunday, January 10, 2010

Rajin Adik Rajin...Rajin lah Belajar...

Adikku Arifah..kakakmu mengucapkan selamat berjuang 4 the next 2 years in your study. Apesal la hang sambung blajaq kat UiTM Shah Alam. Apesal la UiTM Arau x dak coz Bach Degree in Civil Eng. Aku rasa agak tertekan bila hang dah x duduk kat Utara lagi. Sapa nak balik every week tlg mak kemas kitchen setiap kali mak sudah masak w'pun kdg2 hang dah simpan perkakas yg mak nak guna time masak and mak mesti bising2 kata hang ni x nyempat2 nak kemas dapur. Sapa nak tlg aku cuci toilet kat kampung bila aku x balik and kita dua selalu bertelagah "aku basuh bilik air lagi bersih dari hang", sapa nak masak daging black pepper, sotong goreng tepung, mi hailam yang superb kat aku...huuaaaa....susahnya bila hang x dak Kak Pah ooiiiii....

Tapi....tapi....tapi....


At least aku dah x dengar sora mak tiri mengamuk kalau aku masuk bilik time hang tgh tidur, aku dah x dgr sora hang bising2 marah Aqeela and Madiah bila depa x basuh baju or x kemas bilik or x tarik cadar katil bagi cekang2... Kak Pah...hang x rindu ke kat kakak hang yang cumil ni??? Ni aku stay up semata2 nak update entry psl hang tau x.

Kak Pah w'pun aku tua dari hang 9 thn tapi aku panggil hang Kak Pah... Bukan nak perasan muda tp kwn2 hang a lil bit shock everytime u introduce me as ur sis..hahaha...Kak Pah belajar rajin2 tau..congrate for ur diploma final exam...even 3 semester (kalau x silap aku la) x dpt DL tapi at least final CGPA still DL. Aku bangga ada adik mcm hang even tiap2 kali hang gitau result aku mesti kata "Awat x bagi dpt 4.00" ...Hahaha. Yang sebenarnya aku saja x mau admit kata hang terer dari aku. Dulu result aku x elok sbb dok gatai berteater sgt. Kalau aku pulun mesti hang pun kalah...Muahaahaha... Kak Pah, bila sambung degree ni harap2 every semester dpt DL la kan. Itu yg hang gitau bila aku complain rumah sewa hang area x best langsung, hang kata x pe x mau duduk ramai2 nak study susah. Kalau aku la kan..tobat aku x duduk kawasan tu...(Seksyen 6)..Sabor jela hang ni...Kalau berkesempatan aku pi melawat hang kat sana kita jumpa la kat tempat lain ok... tidak pun aku tunggu dlm keta ja la... Kak Pah.. semester dpn tlg la cari rumah sewa lain yg aku selesa nak pi melawat.

Finally aku lega bila dah x jadi P.A. hang tlg pegang files suma and tercangak tunggu hang register.

Hang patut say thank u kat aku...for treating u olz stay kat Marriot ok semata2 nak hantar hang register UiTM...Baik x kakak hang yg sorg ni? Aku dulu pi daftar UiTM Manjung sebatang kara ja... Mak ayah duduk jauh nun di Kuching sana....Huhu... Beza mmg berbeza...Ini tidak adil!
(Tapi kenapa aku rasa begitu kerdil bila berada dgn adik2 ku?)

Jahat x aku, bagi bilik mak ayah duduk hillview and aku pilih pool view...Then bila dah masuk bilik buat2 tya ayah, "Ayah nak duduk bilik pool view x?" Sedangkan dah tau dia malas tukar bilik dah....Boleh x...

Bak kata photographer yang snap pic ni..Pose tepi swimming pool utk Majalah Mangga. Sorang Amyza Adnan, sorang Fasha Sandha and sorang lagi Shila Mambo... Hehehe... Siapakah yang berada di kedudukan Shila Mambo itew??? Yang pasti bukan aku.


Kak Pah...we gonna miss u!


Friday, January 1, 2010

New Year Comes Again

Happy New Year 2010.
I believe everybody has granted good wish for themselves. Lets this new year cherish us with all the good things in life. Forget the sorrows in 2009 and lets 2010 cheers everybody.

For 2010:

I WISH TO BE BETTER IN LIFE

I WISH TO BE A GOOD WIFE TO MY HUBBY, TO BE GOOD MOM TO MY KID AND TO BE A GOOD DAUGHTER TO MY PARENTS

I WISH I CUD FLY TO THE OTHER PART OF WORLD

I WISH TO BE A GOVERNMENT SERVANT

I WISH TO KEEP MY BLOG UP-TO-DATE, SO DOES WITH MY JOBS

I WISH TO HAVE JOYFUL LIFE, LONG LIVE AND
SUNSHINE IN ME

To all my loving friends..Thank you very much for all your supports, thanks for being there whenever I need you guyz. Peace!

Thursday, December 10, 2009

Saat Ku Idamkan

Hola....What a long stretch silence again. Bila dah start berbelog semula tajuk entri bukan main lagi mcm tajuk lagu Liza Hanim la pulak. Yours truly was damn busy for moving to new house, itupun pindah ala2 koboi..byk benda x settle2 lagi, broadband buat hal lagi..plus kesedihan yang melanda bila kehilangan arwah my beloved FIL Allahyarham Jamhari bin Mohamad on 22/11/2009, two days after celebrated my daughter's 1st b'day (entri bday Irsa pun x posting lagi...banyaknya utang).

Okay, back to the topic. This was what I long to do. It's so difficult when hubby working in construction line..need to look for schedule la, siapkan report la..etc. So hard to apply leave, itupun sumtime terpaksa amik MC. Finally we made it on our year end vacation to Pangkor Island even terpaksa suruh hubby getting MC on the 3rd day vacation coz his leave was approved only for 2 days.

Day 1 - Bertolak dari rumah lebih kurang 11 lebih and departed to Lumut about 3.30pm, rushed for the ferry. Luckily resort yg kitaorg stay tu mmg ade ferry direct ke sana, so x yah bersesak2 sgt, luggage pun nnti diaorg hantar terus ke depan pintu bilik..Wah senang banyak gitew.


The bus that catered us from the jetty to the resort


Sampai jer bilik terus order makan. Rupanya dari pagi cuma melantak Roti Gardenia. X sempat singgah makan coz R&R Bukit Merah was too crowded to have lunch there.


Sbg org yg bertanggungjawab menguruskan perihal kewangan company, dlm family masih x terlepas hal-hal kewangan sehingga memutuskan utk buffet dinner on the next day. Nasi goreng ptg tadi pun belum habis hadam.


Irsa lagi2 buat keliwon bila bergambar



The band singers. They sang welcome song to the guest who just arrived and entertained the guest at night together with the live band.



Day 2 - No interesting activities done. Morning, had a walk by the seashore...snap pic lebihkurang sambil bwk baby Irsa main2 air laut. Her 1st experience with the beach. After lunch, blk bilik lepak2 tgk TV then pusing2 kawasan resort. Ptg lak, bwk Irsa main pool and after that gian nak mandi pantai lagi sekali, x kisah lah sunburn or what. Dah lama x gi beach. After dinner, igt nak tgk live band tapi Irsa tido la pulak..Lama la pulak dia tido mentang2 la tilam sedap bangat...Aircond lak sejuk..Bosannya kitaorg...Terperuk dlm bilik lagi.

Sightseeing around the resort


Irsa's 1st attempt to the beach. Mudah-mudahan eczema Irsa akan sembuh setelah mandi air laut

Irsa's 1st attempt with pool.Maybe eczema dia akan bertambah bila kena air pool.
Susah betul bila x ada pelampung..Budak ni bukan reti duduk diam.

Hornbill...is the landmark for this resort and boleh nampak haiwan2 lain berkeliaran dlm resort ni..Jinak betul, x kacau org pun.
(Hanya sempat snap pic peacock and hornbill yang kebetulan bertenggek di koridor bilik)

Kalau duit banyak harus stay seminggu..Saya suka..korang suka x? Saya suka sbb beach dia hanya utk guest yg stay kat sini jer. So, x crowded and x kotor.



Day 3 - Lagi sekali jalan2 dlm resort. Kali ni mmg tawaf seluruh resort lah. But didnt take too long coz rasa nak check out early, nak rushed for the 12.30pm ferry. Dont want to be congested with the crowds.

Mujur kitaorg belum mandi lagi. Kalau x lepas jalan2 ni harus kena mandi lagi.


Terasa cuti ni hanya terbuang dgn jalan2 and mandi pantai ja... Actually nak sgt join the xtvt kat resort tu, snorkling ke, boat tour ke, forest trekking ke...but bila ada anak semuanya terhad. This resort mmg ada babysitting service with charges of RM15 per hour. Tapi nak ke kita harap org luar jaga anak kita? Taska jaga pun aku dah cerewet bagai inikan pulak strangers yg x familiar dgn perangai anak kita. Lain kali kena dtg dgn maktok and tokwan..So senang la me and hubby nak jalan2 suka2 hati.

Kitaorg x minta tolong sesiapa pun snap our pic..tapi org yg offer to give their hand on it. Mmg semangat Satu Malaysia betul


Bila dia happy, kami pun happy...Bila dia tidur kami bosan tahap gaban x boleh nak mengisi percutian dgn penuh manfaat

Terima Kasih dan Jumpa Lagi Bila Ada Duit

Sempat singgah di Lumut sebelum bertolak pulang ke destinasi

Thursday, November 19, 2009

Good Luck To My Sista...QEE

Tis entry is just to wish my youngest sister Good Luck for SPM 2009 even I know she might read tis after she finished her last paper.

At least dia tau yg kakak dia yg paling cute ni concern for her
(Statement yg akan membuatkan Ainaa & Arifah akan memuncungkan mulut mereka..Yeah!)


QEE..may 9As will be written in your exam result slip when you get it next year ok!



And..as usual x sah if aku tulis entri kalau x diserikan dgn pics. Ini adalah sebagai kenang2an di saat2 menjelang SPM. Pada yg bosan x payah tgk.
Kenangan #1
Tis pic were taken when budak ini mengidam nak makan KFC..So kakak dia jugak la yg kena hantar and di tgh hari rembang kami melantak KFC di bawah pondok kawasan MRSM Kubang Pasu

Dan selepas makan KFC kami lepak2 kat dalam kelas dia sambil tgk dia fitting jubah 4 her convo..X sempat masuk U pun dah nak berkonvo2
Kenangan #2
Budak2 ni ajak aku ambil diaorg utk fly... Dan aku sebagai kakak dgn x bersalahnya masuk kaw MRSM menculik mereka2 ini yang sanggup duduk atas lantai kereta dan aku berdebar2 lalu depan Post Guard sambil purak2 cakap tepon.

Lagi 4 hari nak SPM pun nak fly. Org lain bz struggle apa suma budak ni masih ada hati outing dan kakaknya yang kebosanan menunggu di atas katilnya yg very the messy itew
Kwn dia study sampai tampal formula kat wall but budak ini..meja study nya? Aku pun x tau apa kategori nak letak.. All in One kot...
P/S: Qee, lps ni balik rumah jgn bagi alasan x mau buat keja rumah OK. Dah x dak apa nak study ya..



Thursday, November 5, 2009

When He Turn To 36

Happy B'day Dear! Ya he's 36 now..Tapi perangai masih lagi mcm remaja ye.. Si dia ni x dapat cuti on his b'day. Bengong punya MMC-Gamuda x nak approve kan annual leave utk dia. So he re-applied the leave, approved but not on his b'day. It's on the next day..Boleh la dari x dpt langsung kan. So no vacation for this year b'day. Vacation..Cehh mcm la pi obesea..Setakat bercuti dekat2 je pun nak riuh sekampung.

So..Yours truly ni terasa nak do something la for him.Sian b'day boy kena kerja..Oh nopp..It shud be b'day man la.. It's just candle lite dinner at home. It didn't run as I planned. Boleh la sikit2..



Table setting yang ala-ala kadar. Berhari-hari I aku cari tablecloth plain color tapi x jumpa2. Kalau ada pun utk round table or six seaters pya table. Sudahnya mcm ini saja jadinya.

The meals juga yang x seberapa. Actually plan nak masak tenderloin but yang ada sirloin and rib-eye. First time masak ribeye steak. Sama ja caranya. Tis time kuah black paper I guna brown sauce brand HP. It's more sour than brown sauce Knorr brand. After modified letak butter and ideal milk pun rasanya x sesedap brown sauce brand Knorr. For the desert, aku plan nak beli bread pudding kat Damiral's Jln Pegawai but yang ada hari tu blueberry cheese cake. Kan aku dah cakap x seperti yang di plan kan...


Aksi-aksi b'day man menikmati hidangan


Me also x lepas bergambar. Nasib baik la after finished main-course si kecik yang sedang leka bermain baru datang mengganggu..Sibuk je budak ni nak ratah brocolli..


When the time I said "I do.." I hope to serve you the best in my life. To take care of you and to love you with all my hearts. You mean so much dear!


And we have this little cute girl to complete our life

Sessi membuka hadiah..He's with his bday present Nikon D3000. Balik2 buka hadiah atas katil dalam bilik. Aku pun satu..pi letak hadiah atas katil kenapa? Next year tukar tempat lak ok.

The next day-as a remedy sebab x dapat nak go for vacation so kami pun berjalan2 la ke Bandar Sunway Penang. Entah kenapa..makan kat Victoria Station dah jadi tradisi kitaorg celebrate our special day. Tapi disebabkan hujan lebat, so takut anak kena hujan end up kitaorang parking kat Sunway Carnival Penang and just makan kat Manhattan Fish Market.


Seperti biasa sementara menunggu meals bergambar dulu


Meals for the day - Salmon steak, flamming platter and salmon chowder



The black & white family







Sunday, November 1, 2009

Lelaki Ini...


Suatu ketika dulu...
Lelaki ini sering muncul dalam mimpi saya.
Lelaki ini membuatkan saya sering tersenyum seorang diri.
Lelaki ini membuatkan saya tertunggu-tunggu panggilan telefon darinya setiap malam.
Lelaki ini adalah teman computer game saya sewaktu kami sama2 bekerja di Aima Cons dulu.
Lelaki ini juga telah "dating" dengan saya selama setahun lebih, lelaki ini juga membawa saya dinner for my bday and gave bday present to me but he never said "I like You" membuatkan saya tertanya2 status kami.
Lelaki ini telah menyedarkan saya bahawa cinta bukan berlandaskan belas kasihan semata2 dan membuatkan saya memberanikan diri minta break off dari bf saya pada usia 24 tahun sedangkan saya pun x pasti sama ada lelaki ini sukakan saya atau tidak.
Lelaki ini telah membuatkan ramai orang terkejut apabila saya kata saya telah suka lelaki ini dalam diam dan menggelarkannya "Harta Karun".
Seriously saya pun x tahu mengapa saya suka kepada lelaki ini.


Dan Kini...
Lelaki ini adalah suami saya dan ayah kepada anak saya.
Lelaki ini sangat understanding dan tidak pernah menunjukkan sikap marah.
Lelaki ini tidak cerewet soal makan, tidak kisah kalau rumah kami messy, tidak kisah jika saya bangun tidur pukul 11.00.
Lelaki ini akan menyambut hari lahirnya yang ke 36 pada 3/11/2009 dan sekejap lagi saya akan keluar dengan Irsa utk cari b'day present utk dia.
Lelaki ini adalah harta karun saya buat selama-lamanya.

Tuesday, October 27, 2009

Weekend wit Che Em

Last week Che Em balik lg, rindu sesangat la kat Airiel tu. Actually she planned for The Carnival @ Sg Petani but my hubby keja la on Saturday (biasa la construction line mana blh cuti seminggu 2 hari). So I suggest we olz pegi fun fair kat Alor Setar Mall aje. Lama rasanya x gi funfair2 ni sehinggakan token 1=RM2.00 terasa mahal sgt bagi kitaorg. Dah la tu..game yg extreme sikit kena guna 3 token. My baby yg belum cukup 1 year pun kena gak guna token..Hmm...everything is about money now.


Udah lama x merasa naik keta api jalan slow2 ni


Memang x sharp pic ni..Menggambarkan betapa lajunya apa benda ntah yang I dgn Che Em naik ni


And we had landed safely..


Another game yang menyebabkan I terasa melayang di udara. But tis pic describe nothing coz ini gambar captured while waiting for the others to be seated. Entah kenapa tetiba masa tgh flying terasa besi berbunyi2. Che Em tanya adakah keberatan badan dia menyebabkan besi itu berbunyi???

A "tradition" for fun fair so we went for Mary Go Round before going back and it suits for the acrophobia type person like the man below...

Bilakah lelaki ini mau trim rambutnya.. Oh pls...I x minat patern rambut Akim AF7.

Ya...malam masih muda

The best pic that I managed to capture using my handphone Sony C902 during at night. Che Em's family in the Mary Go Round. We were not allowed to be in the same gondola for safety reason.

Ini juga from my Sony C902. View from Mary Go Round

Finally, about 11.00 mlm lebih kitaorg stopped our fun after perut masing2 terasa lapar. Mujur la malam ni Uno Cafe closed business at 11.45pm. So sempat lagi la kitaorg mengisi perut.

Susah betul nak captured still pic for these two kiddies..If sorang OK...sorang lagi pic mcm keliwon...Adoiii...


One happy family and our bestest friend among the bestest...Che Em bila hang nak bagi adik kat Airiel? Cian Airiel, malam tu dia terjatuh masa nak dekat balik bila dia lari2 nak datang kat Auntie Eza and secara x sengaja dia terlanggar wire cable. He got a lil scratch at his elbow. Hope dia dah OK sekarang.