Thursday, February 25, 2010

Kemalasan Yang Amat -Sigh-

This week I memang x beli lauk basah langsung. I masak simple2 je. Ahad, after dinner kat kg baru balik rumah sendiri. Menu dari Monday till Wednesday sgt2 nampak mcm org bujang yg masak. Alasannya banyak kerja nak buat, banyak baju nak kena lipat...Tapi once dah mengadap TV lain pulak ceritanya...

Senarai menu tidak seimbang saya minggu ini:
(Isnin - Nasi goreng + ayam goreng)
(Selasa - Sardin, telur dadar, ayam goreng halia n sosej)

And menu malam tadi (Rabu):
Sambal telur - Inspired by Pn Ieta after reading her blog yesterday... Sangat ringkas okay... Pinggan ni dpt hadiah beli sabun Daia.


The simplest menu in town. Ikan kering yang dibeli di Sabah. Ikan ni crispy mcm keropok.Ada la lagi sikit2 dlm simpanan. Ikan pun jadi liuk lentok ikut saiz kuali kecik gara2 malas tukar kuali.


Sardin lebihan hari sebelumnya. Still elok lagi tau. I simpan dlm fridge. W'pun x suka makan makanan perangat tapi sengaja dihidangkan untuk memeriahkan meja makan.

And for my little girl....

ABC's shape pasta and cheese with shedded spring onion - (Menu description yang panjang mengindahkan khabar dari rupa)


Yang ni habis licin la pulak Irsa makan..Time masak bubur tu puas la follow belakang bontot dia paksa dia makan...Itupun x habis and buat perangai tutup mulut rapat2 bila kita nak suap. If masak nasi dgn sup pulak...asyik nak hirup kuah sup. Nasi ada la semulut dua dia makan then dia buat2 nak luah. Adakah korang pernah melalui fasa ini????

Pity my hubby and my daughter dapat wife/ibu yang penyegan...Mujurlah hubby jenis x kisah. Itupun malam tadi dia kata nak beli luar je tapi I insisted to cook since nak habiskan stok makanan dlm fridge.

Malam ni confirm x masak coz we are going back to Selangor sempena 100 days kenduri arwah FIL and nak buat akikah Irsa. (Kesian tokwan Kedah, jenuh cari kambing nak buat akikah kat Kedah tapi x jumpa2 yang cukup umur, jenuh la cari sampai ke Baling tapi x dak). End up family mertua suggest buat akikah Irsa sekali dgn akikah anak sedara sebelah hubby. Moga2 connection broadband kat kg nnti okay supaya boleh main Cafe World & Farmville.

Sunday, February 14, 2010

Hari Jadian di Sabah

I'm 30+1 = 31 years.. Ya 03/02/2010 genap lah saya melangkah satu tangga dlm era 30-an..
Kalau boleh nak setakat 25 tahun boleh x???? Apa pun saya bersyukur saya masih sihat walafiat dan masih bernafas hingga ke saat ini... Dan saya sekeluarga (ceh mcm ramai ja) sudah memang plan untuk celebrate birthday di Sabah sambil bercuti-cutian Malaysia. And this was our first vacation in 2010. Dari bulan May last year dah booking tiket flight, just RM400++ pergi-balik for the three of us by Air Asia. Murah kan. Tapi 5 bln lepas tu ada pulak promo RM16 sehala/seorang...Apa perasaan saya agaknya time tu ya bila tgk promo tu??? Saya memang pantang perihal profit/loss ni...

Safely landed at KK International Airport di tengah hari rembang, tambah dengan cuaca yg sgt panas sekarang ni, namun hati sgt teruja...sanggup berhenti tgh panas posing dulu!!!

Mendaki puncak...Menuju ke Kundasang...The bad thing is jalan kat KK ni kedekut sgt dgn signboard, nak dtg sini puas belek peta, dah half way baru ada signboard ke Ranau, Kundasang, Mount Kinabalu... Kitaorg naik bukit pakai Kancil je tau...


Baru sampai resort terus nak view Mount Kinabalu... Ala..awan tebal la...Sok kita tgk lain ye...


Rutin bermalam di hotel ialah bangun pagi x mandi turun breakfast. Pecah rahsia...Hahaha.. Muka selekeh maid x boleh blah. Betul la kata Fauziah Hanafi yg komen pic ni kat FB "Ni hang ka maid hang Eza"

Saya suggest kat hubby..."Nanti if pegi KK nak x kita tido area Kundasang satu hari, nak tgk Kinabalu and sunrise closely"... End up, saya tgk dlm mimpi. Hubby yang gigih bangun pagi2 view sorang2...Saya x tau la camera tu dia letak atas apa, kitaorg mana ada tripod.

Kinabalu Peak.View yg sejuk mata memandang. Puas fully zoom lense nak dptkan view ni. Resort kitaorg pun dah memang at top of the hill (Celyn Resort)...so senang bangat nak tgk Mount Kinabalu nih.My hubby mula2 x percaya yg ni Kinabalu Peak. Dia tya kenapa pic yg dia tgk before ni peak dia tajam, kenapa yg ni lebar? Adoi la...Itu masing2 pya photography technique la...Different angle.



At the Kinabalu Park...Singgah sekejap sebelum ke KK. X berani bawak Irsa lebih dlm...Takut la juga dia kan still baby, setakat bhgn luar Botanical Garden boleh la..


Experiencing the nature

At Manukan Island yg sgt saya chenta...


Tengok rambut pun tau dah yg bot tgh laju. Well my HP camera was not that bad... Pic x shaky pun kan. (Muka control senyum padahal cuak gila naik banana bot kecik merentasi South-China Sea ke Manukan Island)

Sumpah cantikkkkkk....I love the blue-turquoise tone color...

Saya jatuh cinta dgn air laut kat sini...


Malam ke-2 di KK, makan dekat Food Court, Seri Selera Kg Air. Only seafood yang dijual. Toke2 sini mostly Chinese and ada pekerja Muslim jugak. It is serve no pork place. Ade juga Muslim yang makan kat sini tapi x ramai. Perut still kenyang tapi saja nak ambik rasa.

Squid - Apa nama masakan pun saya x tau... Toke kedai yg suggest.

Prawn - Pun x tau nama masakan ni

Sea bass fish.. Masak sweet sour versi Sabah kot...

Order chicken dumpling a.k.a. my favorite dish - Tapi after makan minda mula terdetik, tmpt ni mmg serve no pork, ada staff muslim, ada juga muslim mai makan tapi ayam ni sapa dia pya supplier? Chinese ke Muslim? Sabah ni bkn leh kira sgt.. Apa pun, harap2 halalan toyyiba la...


Irsa very excited dgn lobby hotel ni,maybe sbb luas... Then byk surface yg reflect muka dia especially at the floor tile and the table, so dia suka..Everytime kitaorg nak keluar or balik hotel dia mesti tuju ke sini..Sambil jalan2 kat lobi ni sambil lambai2 kat front desk staff persis Miss World yg baru menang pertandigan..Ramah terlebih. Ini la tempat kami bermalam di KK selama 2 malam.Nama hotel ni The Palace Hotel.




Back from dinner, before naik ke bilik Irsa mesti nak singgah sini...

Kilatnya somi ku ini...



Having bday dinner @ Le Meridien Hotel.. Tell ya, I gave 10/10 marks for their services. Credit to the waiter and an old Australian lady who offered themselves to snap our pics above. Maybe diaorg kesian tgk kami dok bergilir2 snap pic so diaorg sendiri yg meng"offer"kan diri tlg kitaorg snap gambar.

Ini pic baru korek dari peti harta karun kurun ke-15...Hahaha...

Membeli dan membelah di Filipina Market...Frust menonggeng sbb masa yg terhad, byk org yg termiss utk souvenir termasuk my kawan karib. Banyak habiskan masa cari mutiara utk my mom and my auntie2... Saya mmg x berminat dgn perhiasan ala2 tok2 tin2 ni.. Saya cuma beli rantai silver dgn loket mutiara sebiji utk diri sendiri.

Flight back to Alor Setar, to where we belong after spending 4 days in Sabah...Cuba teka..Saya tidur betul2 ke tipu2???


This is the longest entry so far....Patut la smpai nak dekat sebulan baru nak update...More pics on my FB okay...Kalau nak tgk la..X paksa...

Sunday, February 7, 2010

Huggies not that bad

Hari ni saya suka nak bercakap tentang nak mix diaper yg Irsa pakai. Saya rasa dia sudah serasi utk tukar diaper baru after saya try bg dia pakai Huggies travel pack that I bought after realizing her bag was already put under aircraft luggage. So nak x nak terpaksa beli Huggies yang 4 pcs/pack tu in case dia poo poo dlm flight. Lagipun tgk kawan2 and my cousin semua pakat2 campur diaper utk anak2 diaorg so why not I try the same.

From birth until now memang Irsa cuma pakai Mamy Poko. Masa tu x tau sangat harga2 diaper di pasaran almaklumlah baru jadi mummy. Mmg time confinement sgt2 x tahan dgn penggunaan diaper sbb Irsa poo poo hampir 8-10 kali sehari. Sabar je la time tu tapi apa nak buat, coz dia BF so kerap la dia poo poo.. Tapi mujurlah saya x perlu beli FM utk dia.Umur dia 3-4 months saya rasa nak tukar Huggies as it is more commercially used by mommies out there. Saya siap beli yg 80++ punya packing...yang color merah tu..If I'm not mistaken Huggies Comfort Dry..Mana tau it didn't work for Irsa. She got lots of nappy rashes, kesian dia tergaru sana sini... Her skin turned reddish and I had to stop using Huggies and continue with Mamy Poko w'pun kdg2 tekanan bila Irsa poo poo 1-2 min after wearing the diaper.

I thought Irsa dah semakin besar and kulit semakin okay plus saya tgk dia pakai Huggies travel pack ok je pun...So last Friday pegi la Tesco yang sememangnya tengah ada sales, beli Huggies yg 80pcs saiz M (RM32.90) and Mamy Poko 66pcs saiz M (RM45.99) - Can't you see the price comparison among these two brand?

Sekali- dua- tiga pakai ok lagi but I rasa start hari ni Irsa dah mula tergaru sana sini kat area diaper dia..Aisey..X kan x ok kot..dah la saya beli yg pack besar..x kan nak kena discard kot. Baru guna 4-5 kpg je ni... Hari tu masa pakai yg travel pack ok je pun..Ni bila beli yg jumbo pack x semena2 x ok apesal pulak.... Org lain pakai okay je pun... Kalau dia serasi dgn diaper lain saya plan nak tukar mandian dia pulak... Paed says, bila Irsa semakin besar kulit dia akan semakin ok. Skrg sangat x tahan dgn maintenance Irsa but the good thing is Irsa x boleh pakai bedak due to sensitive skin..So saya boleh jimat duit di situ. Cuma losyen and moisturiser dia kena beli di clinic. Apapun I think Huggies not that bad la for me..Maybe kena tunggu sikit masa lagi utk Irsa tukar ke Huggies.

Sunday, January 24, 2010

Bila semua nak buat last minute...

Oleh kerana dah janji dgn boss nak submit account by end of this month maka minggu ni saya terpaksa la bekerja lebih masa. Lagipun month end nak cuti seminggu (tp x bgtau boss lagi) nak pi vaca + celeb my bday so x mau la tinggalkan office dgn tugas2 terbengkalai. Account company saya ni x banyak transaction tp disebabkan payment system yg x sistematik..itu yg buat saya menyampah nak buat account ni... Ada cheque issued without payment voucher sbb boss suka2 hati issue cheque utk personal matter dia...Then nak contra kan dgn account dia la..cakap kat sini pun x guna...Hanya yang menghadapi yg tau betapa sukarnya buat account yg x sistematik ni. Sudahnya saya yg pening nak check balik bila dah tinggal lama...Nak checking balik tu yg ambil masa... Saya mmg buat account last minute sbb saya x suka dgn sistem dlm office ni.
Yesterday (Saturday) - hubby kerja, taska pun x buka so saya bawa Irsa ke office. Habis tilam bantal Irsa diangkut ke office. Nak hantar kat mak kat kg kesian la pulak...tambah Irsa sekarang dah x mcm dulu...skrg mak sgt susah nak handle dia almaklumlah si kecik ni dah cekap berjalan...asyik cewi ja...asyik nak jalan saja....


Before pegi office, kitaorg singgah supermarket dulu..nak beli Heinz Apple + Oatmeal cereal for Irsa...skrg ni mata Irsa cepat sgt tangkap apa2 toys or bear2, mesti dia jerit2 nak..so saya belikan dia bantal peluk ini...Once dah dpt dia asyik peluk saja...x sempat cashier nak scan price. Then we off to KFC, saya nak lunch dulu B4 nak buat kerja...

-Jangan kata apa...saya mmg selekeh lately-


Sampai kat office, Irsa main2 kejap..heran dia dgn surrounding yang lain dari lain...Berjalan keliling office...main itu ini....Rasa dia dah ngantuk so saya bancuh susu, dah habis sebotol tapi x nak tido pun. Kejap2 merengek nak tido..bagi pen & kertas dia conteng2...dia diam...x lama lps tu dia dah boring then bagi calculator pulak...diam kejap..then dia boring lagi and merengek...bagi botol losyen yg sy tinggal kat office....Tapi x lama tu dia merengek balik..Mmg dah ngantuk sgt la tu...asyik gosok2 mata tapi selagi x dpt BF selagi tu x nak tido..maka terpaksa la BF dia sambil buat keja sikit2...



When she fall asleep....Sempat la update account 2 bulan...


Kesian...umur 14 bulan dah ikut mummy ke office..



Meja saya sekarang...Kalau cari bapak gajah pun x akan jumpa dgn meja yg sebegini rupa....




Today I ke office juga...Tapi Irsa ditinggalkan kat si suami... B4 pegi office sempat la buat nasi goreng idea sendiri makan dgn sambal sotong yg lebih malam tadi kat encik suami. And masak rice porridge with salmon kat Irsa... Saya pulak..Bun Bilis Gardenia + Mineral Water. Ok..nak sambung buat kerja...Daaaaaa!!!!!!






Monday, January 11, 2010

Tension + Geram + Sukeeeee + Alamak...


Pertama
Tis Monday blue started with a tense from me early in the morning. Bateri keretaku kong..Keta x boleh start. Called hubby at work, he said he got meeting until 11.00 am..Arrghhh....Aku x kira, dia tgh attend meeting ke apa ke aku dok keep calling and sms him asking how I gonna go to office, finally he called one o workshop nearby my resident area and pomen to pun dtg tukar bateri. It's not about the battery is weak, it's the alternater yg rosak..bateri x blh charge dgn sempurna.. Ok...today I arrived to office @ 12.20 pm.



Kedua
Geram w my boss. Selama ni geram kat dia x penah nak tulis dlm blog takut anak2 dia yg juga merangkap anak2 buah aku baca my entry. Tapi kali ni I geram sgt coz dia kata aku silap dgr arahan. Last Friday, he asked me to issue P.O. for raw material kat kilang... As he juz instructed via intercom so I jotted down la quantity yg dia suruh order...Today dia nak confirmkan psl order tu..and he was shocked sbb quantity order x sama dgn yg dia nak...Heloooo bos...I masih lg simpan note masa I cakap tepon dgn u, quantity sekian2 u suruh order. Even my colleague pun dgr I cakap dgn boss coz I keep saying the quantity sambil tulis note kat kertas kecik ni.



Ketiga
Ok....Ini story yg ala2 santai dan boleh releasekan tension+geram I utk hari ni. B4 pegi tapau utk lunch, I ada nampak keta skuad Perodua Era kat bwh opis I, so dah blh agak la kan diaorg akan tya soklan2 cepumas and aku pun ntah kenapa hari ni makan kat bwh opis kat kedai dobi sambil buat2 ramah borak dgn makcik dobi dgn harapan dpt join skuad Perodua Era... Nasib baik I dpt la juga hadiah w'pun sebenarnya I idamkan T-shirt dia. Hadiah2nya adalah berupa:

1-Bam utk otot Cap Lang (ini sesiapa yg lalu tepi kaki lima semua dpt)

2-Tiket ke The Carnival SP which o expire on 31/03/2010 utk seorang (Berangan la sekejap yg tiket tu adalah percutian ke Gold Coast...teheeee)

3-Facial kecantikan di Azie Butik Kecantikan Star Parade (Ini dia tya siapa dah kawin and aku pun angkat la tgn. Gila wa ckp lu....wa x penah pakai product2 sebegini dan yg sewaktu dgnnya di mana ala2 pengelupasan kulit berlaku)

4-Senaskhah majalah Yezz! yang aku sendiri x pasti akan kewujudan magazine ni di pasaran. Cover dia Remy and Tiz Zakiah keluaran January 2010. Balik harus khatam sampai habis.



Terasa diri amat hodoh dgn x mekap + x sikat rambut dtg opis sbb tension keta x leh start + tangan kiri pegang plastik air teh o ais limau mcm kanak2 hingusan. Anyway, suke jugak sbb My Ferio masuk sekali dlm pic ni even cuma nampak bonet blkg seciput-ciputnya and lampu sebelah kanan di bawah pohon nan rendang kat blkg tuh.

Keempat
Punya la happy..mms pic kat atas ni kat hubby (pya la x sempat nak tggu kat rmh ptg karang). Suddenly he called back and bagitau my mom in law maybe nak dtg rumah aku tis coming Wednesday together with my ipar duai and anak2 dia sekali sbb nak daftar masuk Politeknik Arau. Alamak...Mmg aku ade ajak mak dtg rumah but dont expect this fast. I thought maybe after dia abis edah...Ya...malam ni juga aku harus balik rumah selongkar lemari yg dah mmg serabut sbb x sempat kemas since pindah rumah and standby tudung 2-3 helai dan juga baju2 opis yg loose2 utk aku pi opis sepanjang MIL ada di rumah...

P/S : I nak wish Siti Nurhaliza "HEPI B'DAY" wpun sebenarnya dia x tau yg aku dan blog ku wujud dlm dunia cyber ini. And tomorrow is my BFF B'day Rahayu Jaafar. Ayu...aku rindu sayang kamu...lama kita x jumpa...HEPI B'DAY AYU...Hang dah 31 and aku bakal menyusul di blkg...huhu








Sunday, January 10, 2010

Rajin Adik Rajin...Rajin lah Belajar...

Adikku Arifah..kakakmu mengucapkan selamat berjuang 4 the next 2 years in your study. Apesal la hang sambung blajaq kat UiTM Shah Alam. Apesal la UiTM Arau x dak coz Bach Degree in Civil Eng. Aku rasa agak tertekan bila hang dah x duduk kat Utara lagi. Sapa nak balik every week tlg mak kemas kitchen setiap kali mak sudah masak w'pun kdg2 hang dah simpan perkakas yg mak nak guna time masak and mak mesti bising2 kata hang ni x nyempat2 nak kemas dapur. Sapa nak tlg aku cuci toilet kat kampung bila aku x balik and kita dua selalu bertelagah "aku basuh bilik air lagi bersih dari hang", sapa nak masak daging black pepper, sotong goreng tepung, mi hailam yang superb kat aku...huuaaaa....susahnya bila hang x dak Kak Pah ooiiiii....

Tapi....tapi....tapi....


At least aku dah x dengar sora mak tiri mengamuk kalau aku masuk bilik time hang tgh tidur, aku dah x dgr sora hang bising2 marah Aqeela and Madiah bila depa x basuh baju or x kemas bilik or x tarik cadar katil bagi cekang2... Kak Pah...hang x rindu ke kat kakak hang yang cumil ni??? Ni aku stay up semata2 nak update entry psl hang tau x.

Kak Pah w'pun aku tua dari hang 9 thn tapi aku panggil hang Kak Pah... Bukan nak perasan muda tp kwn2 hang a lil bit shock everytime u introduce me as ur sis..hahaha...Kak Pah belajar rajin2 tau..congrate for ur diploma final exam...even 3 semester (kalau x silap aku la) x dpt DL tapi at least final CGPA still DL. Aku bangga ada adik mcm hang even tiap2 kali hang gitau result aku mesti kata "Awat x bagi dpt 4.00" ...Hahaha. Yang sebenarnya aku saja x mau admit kata hang terer dari aku. Dulu result aku x elok sbb dok gatai berteater sgt. Kalau aku pulun mesti hang pun kalah...Muahaahaha... Kak Pah, bila sambung degree ni harap2 every semester dpt DL la kan. Itu yg hang gitau bila aku complain rumah sewa hang area x best langsung, hang kata x pe x mau duduk ramai2 nak study susah. Kalau aku la kan..tobat aku x duduk kawasan tu...(Seksyen 6)..Sabor jela hang ni...Kalau berkesempatan aku pi melawat hang kat sana kita jumpa la kat tempat lain ok... tidak pun aku tunggu dlm keta ja la... Kak Pah.. semester dpn tlg la cari rumah sewa lain yg aku selesa nak pi melawat.

Finally aku lega bila dah x jadi P.A. hang tlg pegang files suma and tercangak tunggu hang register.

Hang patut say thank u kat aku...for treating u olz stay kat Marriot ok semata2 nak hantar hang register UiTM...Baik x kakak hang yg sorg ni? Aku dulu pi daftar UiTM Manjung sebatang kara ja... Mak ayah duduk jauh nun di Kuching sana....Huhu... Beza mmg berbeza...Ini tidak adil!
(Tapi kenapa aku rasa begitu kerdil bila berada dgn adik2 ku?)

Jahat x aku, bagi bilik mak ayah duduk hillview and aku pilih pool view...Then bila dah masuk bilik buat2 tya ayah, "Ayah nak duduk bilik pool view x?" Sedangkan dah tau dia malas tukar bilik dah....Boleh x...

Bak kata photographer yang snap pic ni..Pose tepi swimming pool utk Majalah Mangga. Sorang Amyza Adnan, sorang Fasha Sandha and sorang lagi Shila Mambo... Hehehe... Siapakah yang berada di kedudukan Shila Mambo itew??? Yang pasti bukan aku.


Kak Pah...we gonna miss u!


Friday, January 1, 2010

New Year Comes Again

Happy New Year 2010.
I believe everybody has granted good wish for themselves. Lets this new year cherish us with all the good things in life. Forget the sorrows in 2009 and lets 2010 cheers everybody.

For 2010:

I WISH TO BE BETTER IN LIFE

I WISH TO BE A GOOD WIFE TO MY HUBBY, TO BE GOOD MOM TO MY KID AND TO BE A GOOD DAUGHTER TO MY PARENTS

I WISH I CUD FLY TO THE OTHER PART OF WORLD

I WISH TO BE A GOVERNMENT SERVANT

I WISH TO KEEP MY BLOG UP-TO-DATE, SO DOES WITH MY JOBS

I WISH TO HAVE JOYFUL LIFE, LONG LIVE AND
SUNSHINE IN ME

To all my loving friends..Thank you very much for all your supports, thanks for being there whenever I need you guyz. Peace!

Thursday, December 10, 2009

Saat Ku Idamkan

Hola....What a long stretch silence again. Bila dah start berbelog semula tajuk entri bukan main lagi mcm tajuk lagu Liza Hanim la pulak. Yours truly was damn busy for moving to new house, itupun pindah ala2 koboi..byk benda x settle2 lagi, broadband buat hal lagi..plus kesedihan yang melanda bila kehilangan arwah my beloved FIL Allahyarham Jamhari bin Mohamad on 22/11/2009, two days after celebrated my daughter's 1st b'day (entri bday Irsa pun x posting lagi...banyaknya utang).

Okay, back to the topic. This was what I long to do. It's so difficult when hubby working in construction line..need to look for schedule la, siapkan report la..etc. So hard to apply leave, itupun sumtime terpaksa amik MC. Finally we made it on our year end vacation to Pangkor Island even terpaksa suruh hubby getting MC on the 3rd day vacation coz his leave was approved only for 2 days.

Day 1 - Bertolak dari rumah lebih kurang 11 lebih and departed to Lumut about 3.30pm, rushed for the ferry. Luckily resort yg kitaorg stay tu mmg ade ferry direct ke sana, so x yah bersesak2 sgt, luggage pun nnti diaorg hantar terus ke depan pintu bilik..Wah senang banyak gitew.


The bus that catered us from the jetty to the resort


Sampai jer bilik terus order makan. Rupanya dari pagi cuma melantak Roti Gardenia. X sempat singgah makan coz R&R Bukit Merah was too crowded to have lunch there.


Sbg org yg bertanggungjawab menguruskan perihal kewangan company, dlm family masih x terlepas hal-hal kewangan sehingga memutuskan utk buffet dinner on the next day. Nasi goreng ptg tadi pun belum habis hadam.


Irsa lagi2 buat keliwon bila bergambar



The band singers. They sang welcome song to the guest who just arrived and entertained the guest at night together with the live band.



Day 2 - No interesting activities done. Morning, had a walk by the seashore...snap pic lebihkurang sambil bwk baby Irsa main2 air laut. Her 1st experience with the beach. After lunch, blk bilik lepak2 tgk TV then pusing2 kawasan resort. Ptg lak, bwk Irsa main pool and after that gian nak mandi pantai lagi sekali, x kisah lah sunburn or what. Dah lama x gi beach. After dinner, igt nak tgk live band tapi Irsa tido la pulak..Lama la pulak dia tido mentang2 la tilam sedap bangat...Aircond lak sejuk..Bosannya kitaorg...Terperuk dlm bilik lagi.

Sightseeing around the resort


Irsa's 1st attempt to the beach. Mudah-mudahan eczema Irsa akan sembuh setelah mandi air laut

Irsa's 1st attempt with pool.Maybe eczema dia akan bertambah bila kena air pool.
Susah betul bila x ada pelampung..Budak ni bukan reti duduk diam.

Hornbill...is the landmark for this resort and boleh nampak haiwan2 lain berkeliaran dlm resort ni..Jinak betul, x kacau org pun.
(Hanya sempat snap pic peacock and hornbill yang kebetulan bertenggek di koridor bilik)

Kalau duit banyak harus stay seminggu..Saya suka..korang suka x? Saya suka sbb beach dia hanya utk guest yg stay kat sini jer. So, x crowded and x kotor.



Day 3 - Lagi sekali jalan2 dlm resort. Kali ni mmg tawaf seluruh resort lah. But didnt take too long coz rasa nak check out early, nak rushed for the 12.30pm ferry. Dont want to be congested with the crowds.

Mujur kitaorg belum mandi lagi. Kalau x lepas jalan2 ni harus kena mandi lagi.


Terasa cuti ni hanya terbuang dgn jalan2 and mandi pantai ja... Actually nak sgt join the xtvt kat resort tu, snorkling ke, boat tour ke, forest trekking ke...but bila ada anak semuanya terhad. This resort mmg ada babysitting service with charges of RM15 per hour. Tapi nak ke kita harap org luar jaga anak kita? Taska jaga pun aku dah cerewet bagai inikan pulak strangers yg x familiar dgn perangai anak kita. Lain kali kena dtg dgn maktok and tokwan..So senang la me and hubby nak jalan2 suka2 hati.

Kitaorg x minta tolong sesiapa pun snap our pic..tapi org yg offer to give their hand on it. Mmg semangat Satu Malaysia betul


Bila dia happy, kami pun happy...Bila dia tidur kami bosan tahap gaban x boleh nak mengisi percutian dgn penuh manfaat

Terima Kasih dan Jumpa Lagi Bila Ada Duit

Sempat singgah di Lumut sebelum bertolak pulang ke destinasi