Wednesday, July 28, 2010

BFF @ Tenji

I had been to KL last week atas undangan kenduri. Tempat kenduri tu kat Rawang but I stayed at my BFF house somewhere in PJ area. Thanks Che Em for the accommodation. Janji nak sampai dlm petang right after Che Em habis kerja tapi pukul 2.30 baru gerak from Alor Setar. Harap2 dapat sampai on time coz dah janji nak makan Japanese Buffet dgn Che Em & Kirah ni. And setelah meredah traffic jam segala bagai dgn minyak kereta yg nyawa2 ikan finally sampai umah Che Em dlm pukul 8 lebih... Lepak2 kejap then we off to Mont Kiara for our buffet dinner.


Perlukah bergambar di samping signboard setiap kali berkunjung ke restoran??







Takkan nak upload semua pic makanan. Cuma nak bagitau yg ini baru 1/10 daripada apa yg kitaorg makan malam tu. Saja nak upload pic yang nampak 'sopan' bila pilih menu. Tapi hakikatnya???



Kalau asal dari kampung memang kampung juga la...Tengok pergi Japanese Restaurant pun cari air kelapa... ayaq nyioq la..... Tak tau la waiter tu berapa kali ulang alik dok mai clear buah2 nyioq yg dah kosong kat table kami.



Bukti kukuh memang kami melantak banyak ayaq nyioq. Cuba kira Ardy minum berapa biji ayaq nyioq. Ini pun x ingat round yang ke berapa.



Co-incidentally met 'Ezza Convent' at that night & sempat lagi bergossip 2-3 benda.



See my BFF Che Em & Kirah (in hijab). Sorry Kirah Che Em dgn aku terpaksa berpakat untuk tipu hang kata pukul 9.00 start padahal 9.30 baru nak start makan. Paham-paham ja la jam hang selalu x sama dengan jam kami. Hehehe..




And the aforesaid kenduri....

Menghadiri kenduri adik kepada seseorang yang dah jadi sejarah hidup saya. "Selamat Pengantin Baru Suri and semoga berbahagia ke akhir hayat". Wah panggil Suri terasa mcm anak Tom Cruise saja.



Orang lain datang kenduri masing-masing bawak balik goodies bag kecik kecik kiut miut...Agak memalukan bila balik dari rumah orang dengan paper bag besar gedabak macam shopping biskut raya saja. Thanks makcik for all the kuih muih..




Wednesday, July 21, 2010

Selamat Meraikan

Saya selalu ada masalah nak tulis blog tapi x tau tajuk. Saya suka tulis dulu panjang berjela upload pic masa nak publish post baru hegeh2 fikir tajuk. Saya suka nak bagitau kamu222 yang saya dah habis ganti puasa. 10 hari.. Lapang segalanya.. Tapi masih rasa terhutang lagi dgn Tuhan. Masa zaman2 nakal zaman sekolah ada juga terbabas, x baik betul. Tapi x pa juga. Sebab every year saya akan ganti puasa lebih dari hari yg betul2 x puasa. Sebab x pernah tulis berapa hari tinggal so saya ganti lebih. Last week directly puasa Isnin sampai Ahad...Kiranya Isnin yang baru2 ni kira macam Hari Raya la kan sebab dah habis puasa. So I chose to berbuka puasa di luar as to celebrate my last day of fasting. I, myself decided the place. Dari pukul 4 petang sampai ke 7 malam x henti2 called my hubby reminded him to balik kerja awal jangan lambat. Okay kita lupakan pasal tajuk entry ni, nak bagitau pasal menu buka puasa I... :)



Kailan tapi bukan campur ikan masin. Tapi masih marvellous.


Tomyam ayam yang x sempat habis sebab malas dah nak makan gara2 buat aksi kejar mengejar Irsa yang tak duduk diam walau seminit





Siakap stim. Ini memang makan sampai habis. I kan white meat lover.



Udang goreng tepung..Awal2 lagi dah habis.







Sotong goreng tepung...Ini pun kalau boleh nak mintak tambah.







Cukup??







Tak pun sebenarnya tapi sebab Irsa buat hal x mau duduk diam nak makan pun x senang so terpaksa la makan cepat2...












Kalau nak mai makan banyak-banyak baju harus longgar especially kat perut. Selalu praktikkan bila makan buffet





Tempat ni namanya OLD VILLAGE. Sapa2 yang anak jati Kedah tu tau kot tempat ni...Padahal I pun baru discover ja..heeee... Pic ni masa adik lelaki saya belanja last 2-3 weeks.


Tenang ja tempatnya bersebelahan Sungai Kedah. Tempat duduk kami pun atas air...wahhh... Tapi satu ja..Servis adalah lambat. Jangan datang dengan perut kebulur.




Kalau kat rumah menu tak sesedap mana tapi masih puas hati sebab managed to cook untuk berbuka even penat balik keja. Mostly menu adalah bergoreng - Ayam goreng, telur dadar, ikan pekasam, sayur lemak kobis. Last but not least rice porridge for the small boss yang sibuk2 nak join.


Yesterday was 20/7/2010... Hampir lupa yang Irsa dah menjangkau 1 tahun 8 bulan....Happy monthly birthday. Nanti cukup dua tahun kena stop BF.


Dia ni memang ala2 ganaz sikit bila main toys. Cepat2 lah besar supaya bila makan di luar akan behave



Oleh kerana meraikan buka puasa dan meraikan Irsa cukup 1 tahun 8 bulan maka tajuk entry adalah "SELAMAT MERAIKAN" as written.


Mintak mahap la noh gambar banyak tak mau2. Malas nak edit put into one pica mcm Sone dgn Ieta selalu buat tu.

Monday, July 12, 2010

Believe it or not?

I juz got this thing - what people called as foot detox patch. It is believe that it can remove toxin from our body. Not too much to convince but I did try for one night during last weekend. Juz patch the foot detox pad under the bottom of my feet and when I woke up tomorrow noon (I used to wake up at noon during weekend except at my in law's house) the result was sooooooo scary. The foot detox pad turned dark. Pity my body.



Should I believe that the toxin really removed from my body through the pore of my bottom feet?







I simply think of a tea sachet... when the tea sachet is not immerse with water, the color of sachet is plain white. So does with this foot detox pad...After 12 hours sleeping and had sweaty feet, the herbal inside the patch would turns to dark as it contacts with water isn't it??? I dunno what the hell of herbs formulated in the foot detox pad but I think I need to do some experiment on it..Like immersing the foot detox pad with plain water or to have better result I would rather use purified water. I'll try someday. Has anyone try this foot detox?

Wednesday, July 7, 2010

Selamat Berpuasa


Hari ini adalah hari kedua saya ganti puasa. Semalam pun puasa tapi x bangun sahur...Macam2 dugaan bila berpuasa di bulan selain bulan Ramadhan. Time2 ni la terbayang mcm2 yang sedap2 yang enak2 yang yummy2...




Semalam mmg plan nak bgn sahur tapi bila alarm bunyi asyik tekan snooze...snooze...finally bangun pukul 7 lebih..sahur ke mana apa ke mana. But puasa tetap puasa.





Pagi tadi pukul 2.15 dah terjaga, mata tak rasa ngantuk pulak. Tapi masih nak bermalas-malasan sementara nak tunggu pukul 4 pagi prepare sahur. Prepare sahur tu mcm la nak masak 2-3 jenis dishes.. Padahal buat telur dadar je. Semalam tgk telur ada 2 biji tapi pagi ni bangun tinggal sebiji saja. Tgk kat plastik sampah, oooo patut la..hubby dah guna sebiji buat masak maggie. Maybe lapar sebab makan awal, seawal saya buka puasa. Dah la telur yg tinggal saiz B...kira saiz kecik la tu..saiz yg orang buat bunga telur kenduri kahwin..So untuk memeriahkan telur dadar saya ubah ke scrambled egg campur carrot campur onion and su hun.. Maka jadi la banyak sikit.






This is not KIMCHI





Si kecik ni pun bangun juga...Buat bising pagi2 buta, main toys and lari sana sini mcm siang hari. Jenuh la mendiamkan mulut dia...

Mimpi apa agaknya dia sampai hyperactive semacam...Gelak2..jerit2...Mujur la dia x minta nak tgk Barney pukul 4 pagi ni. Dah la siap nak makan sekali.. Happy je sebut "rice, rice" masa saya tgh sendukkan nasi ke pinggan.

Alahai..mummy masak nasi sikit ja...Dah la telur pun sikit...Pantang lambat suap je jerit "Nak agi...nak agi!!!" So terpaksa la share dgn budak ni.





Sorry ya..saya x ada masa nak berdandan pagi2 buta..Saya adalah seorang yang selebet



Auntie2...dah habis ganti puasa belum? Mummy Icha baru start ganti. Dia pun x sure dia tinggal berapa hari..Tapi dia kata nak ganti 10 hari.. Icha baru lepas makan..Then poo poo...Eii..apalah I ni kan poo poo pun nak bagitau org..hehe.. Tapi kan mummy x nak wash, dia kejut daddy suruh wash poo poo Icha. Sampai hati kan.. Dia pura2 x abis makan lagi..then daddy yang kena wash...Mummy mmg selalu mcm tu...Shhhh...(Mesti mummy marah Icha bocor rahsia dia).Then Icha main toys lagi..Sampai kena marah dengan mummy...Tapi Icha x peduli..Icha main toys sampai pukul 7 lebih baru Icha tido. Mummy bising2 kata dia nak doze off pun x boleh. Dia nak work lagi..Sorry mummy...



Thursday, July 1, 2010

Tak Sihat Dohhh !!

Semalam gatai nak minum NESTLO. Lepas tu badan & tekak mula rasa x selesa. Padan muka dah tau low blood pressure gagah lagi nak minum minuman bercafein. Yang boleh perasan ada low blood pressure sbb dulu masa kat tempat kerja lama when do month end stock checking, asyik bangun duduk bangun duduk then bila berdiri rasa nak pitam. Pergi check doctor dia kata low blood pressure tapi x serius sgt. Cuma elak minuman bercafein. Masa preggy anak sulung dok pi check BP kat klinik dalam 90/60 tapi rasanya sekarang ni my BP maintain at 100/70 or 120/80. Tapi camna malam tadi boleh rasa mual, loya, nak muntah and even my heart beating faster and faster kalau minum cafein. Adakah I low BP pulak. Padan muka cari pasal lagi minum NESTLO. Sampai ke pagi ni masih rasa mcm nak termuntah pun ada (Tulis blog x sakit ke???). Sakit kepala. Dah la semalaman asyik burp saja sebab angin. Betul ka nescafe tu boleh sebabkan angin? I ni rasa I sihat walafiat tapi sometime kalau bangun berdiri secara mengejut mmg rasa nak pitam. Nampak kelam semua sampai kena pegang dinding takut jatuh. Kalau lepak STARBUCKS or COFFEBEAN (cewah cara cakap mcm selalu ja padahal kdg2) tak akan order coffee or mocha...expresso lagi la tak boleh. Selalu ambik vanilla sebab tau dah kalau minum coffee or mocha lepas tu tak dak mood nak window shopping, badan mula tak sihat. Any advise?

Monday, June 28, 2010

Every 26th

26 haribulan Ogos 2005 adalah tarikh kami diakadnikahkan. Pejam celik pejam celik dah nak dekat 5 tahun kami kahwin and we will celebrate our anny like the other couple do. Tapi setiap 26 haribulan tiap-tiap bulan pun akan celebrate juga. It's our monthly anniversary! Tapi pls pls pls jgn salah faham..no vacation, no exchange gift on our monthly anniversary. Just a dinner for us. Kalau nak bg hadiah pun secara co-incidence. Like after dinner, kitaorg gi shopping ke apa ke..and kalau saya berkenan sesuatu..hubby ckp "Ambik la..hadiah anniversary bulan ni" Tapi x selalu juga pun..Sebab semenjak ada anak ni lepas dinner ja terus balik rumah.



Sesuatu yang boring bila berada di Alor Setar adalah kekurangan tempat makan yang best2. Setiap 26 haribulan saja mesti masing2 tolak sana tolak sini.. "Sayang pilih la tempat nak makan kat mana" and as for my hubby "Kita ikut ja Aza nak pi mana..Anything will do". Lepas tu pulak pakat2 dok lawan siapa yang wish siapa dulu... Siapa yang lambat wish tu kiranya x ingat la tarikh 26hb. Ye la tiap2 kali nak wish kena fikir dulu..Happy 38th month anniversary ka, Happy 26th month anniversary ka, Happy 47th annivesary ka and bla bla bla...Setiap angka tu byk sgt. So kalau nak wish mesti terfikir2 eh yang ke berapa bulan dah ek kawin. Siapa yg cepat wish bangga sangat la sebab cepat ingat bulan yang ke berapa.



Kan besh kalau la kitaorg stay kat KL, mesti byk tempat2 makan yg besh2 yg kitaorg boleh pergi makan2. Ini tak...rasanya hotel2 kat Aloq Setaq ni dah meluat tgk muka kami...Tambah pulak dpt customer yg byk complain mcm saya..Pernah sekali makan steak dekat Star City Hotel I minta done tapi bila food sampai it's medium..Camna nak makan kalau nampak juice kemerah-merahan..Geli aih...And I x akan complaint on the spot.. I minta tambah satu spaghetti..Once spaghetti sampai I cakap kat waiter tu "Yang ni tolong ambik..I minta well done tapi diaorg buat medium" And dia tanya nak diaorang masak balik ke and I cakap x payah (sebab takut staf2 kitchen tu buat pelik2 kat makanan I). Yang pastinya I tak akan makan makanan yang I complaint even diaorg dah buat 'adjustment or alteration' kat food tu. Finally time nak bayar....


Cashier: Steak x payah bayar, chef kata salah diaorg sebab x buat steak tu buat well done.

Me (sambil pura2 baik): Eh x pe la..kitaorang dah makan even half...kat part yg tgh2 je x makan sebab medium, yg tepi2 mmg masak betul

Cashier: Eh x pe2..Ni arahan chef so I x boleh ambil duit ni..Sorry ye...

Me (dalam hati): Lega tapi x tau la dlm hati depa kata apa.


Kat Alor Setar, berapa kerat hotel or restoran best2 yang ada...Kalau rasa2 nak makan Japanese food ada la satu kat sini tu pun gagah2 la menu dia..Restoran tu nama KAEDE. Tapi yg paling heran dalam dok cari2 tempat nak makan Hotel Seri Malaysia kat Jalan Stadium juga yang kami x pernah jejak semenjak kawin. Selalunya lepas dinner saya kata "Next month kita mai makan Sri Malaysia la..Kita x pernah lagi makan kat sini.." Tapi berapa kali next month daaaa... X sampai2 juga sini. Untung kawan2 yang duduk KL... x payah nak susah2 pikiaq nak makan mana..Banyak choice..Tony Roma's Chilli's Victoria Station The Ship Marche Full House TGIF etcetra etcetra.. Hotel pulak bercambah sana sini... And I pulak bulan ni mcm x dak tempat lain. Mungkin ikut rotation this month sampai turn Damiral's Grill (kesiannya Aloq Setaq sob sob sob). Next month buat geram pi KFC ja kot baru tau (Tudia I buat lawak di hari Isnin-mood Monday Blues)













Asal mcm gambar I dgn Icha je yg conquer entry ni? Pity you dad!!!



Happy 58th month anniversary to us. This cutie girl complete us. No matter how cranky she is, how hyperactive she acts and how messy of our house with her toys scattered on the floor she is the one that really make our days brighter. We really love u DAD!!


And for the guys out there, no matter how you celebrate your beautiful moments and no matter how you show it, love and passion is still there. It will be visible trough your emotion from the bottom of truly heart...








Wednesday, June 16, 2010

Jangan Tamak

Semalam adalah Selasa. Biasanya Selasa adalah off-day saya untuk masak-memasak sebab ada pasar malam kat area rumah saya. Tengok lah, kadang2 ada lauk dlm peti saya masak kalau x dak bershopping sakan la kat pasar malam. Biasanya x tau nak beli apa..Bila beli rasa mcm x cukup2..takut x kenyang semua ada la bila nafsu tgh lapar. Once dah balik rumah, makan dua jenis makanan pun dah full. Pastu mula la pakat2 tolak suruh habiskan apa yg ada. Siap kira I dah makan banyak ni U makan banyak ni.



Saya pulak kalau ke pasar malam macam x dak benda lain nak beli..Kalau x nasi dagang, mesti nasi kerabu. Tiba2 teringat bila balik kampung kat Kelantan time kecik2 dulu, breakfast nasi kerabu or nasi dagang or nasi berlauk. ♥ Rindunya zaman kanak2 hingusan♥



Tapi hubby punya nasi macam kesian ja kan.....Apa punya taste dia ni.






15 cucuk sate yg dikongsi bersama hubby. I makan 7 sticks dia makan 8 sticks. Takkan nak minta 14 cucuk kot. Jenuh pakcik tu nak tekan kalkulator kira. Biasa kan orang beli dalam gandaan lima (5, 10, 15, 20,.......)



Lagi benda wajib setiap minggu. Dua dadih and dua coconut jelly. Ni memang WAJIB . Kalau kena minggu tu saya masak pun akan beli juga benda ni kat pasar malam.



Ini cendol hubby punya. Saya x suka cendol sangat. Dia nak lepas geram sebab x sempat nak rasa cendol kat tempat kenduri which we attended recently.(Apa rasa cendol pulut ek? Sedap sangat kah seperti yang digembar-gemburkan??)


And as usual ada wastage food lagi. Soto x sempat makan, sengaja bangun tgh malam nak makan tp mcm dah basi so hubby buang mcm tu ja. At least semalam x membazir sgt. Selalu tu siap dgn yong tau fu, keropok lekor, murtabak, laksam lagi.... Kdg2 murtabak pun buang ja. Harap2 next week akan lebih berjimat-cermat. So, you olz.. sila jangan membazir di pasar malam ye. Jangan tamak ye.. But I know you did the same. :)


















Sunday, June 13, 2010

Just Updated

Again...A long stretch silence from me...So many things happened around but so little time to keep my blog updated. I pun x tau nak update apa yg sebenar-benarnya. Kan dah tulis awal-awal lagi so many things happened around, so sepatutnya mesti la ada banyak perkara nak dituliskan. Last two weeks I did attend my sista convocation at UiTM Shah Alam. Congrate to her. Suppose to go along with my hubby but at the very last minute his A/L was rejected. But my sis insisted me to go along and were willing to sponsor my flight ticket. Hanya kerana nak guna Nikon so sanggup la bayarkan duit tiket. Mujur la Fireflyz masa tu masih murah. Cuma RM 165.00 for me & Irsa...Hehehe





Our very 1st time naik Fireflyz. X rasa vibrate sgt sbb we was seated on the 2nd line. Maybe diaorg tgk I bawa baby so I dpt priority duduk line depan2 sikit..


My sista convocation yang amatla letih. Letih sbb ligan Irsa sebenarnya. Haih, kalau la hubby ada sekali kan senang.





Kat bawah ni semua acara berkaitan dengan family

Acara jejak kasih..Lunch di rumah jiran lama semasa menetap di Petra Jaya, Kuching, Sarawak from 1997-2000. Now diaorang menetap di Shah Alam atas tuntutan kerja.



Acara makan-makan dgn family from Kelate origin. Dua org yg free hair kat depan tu mmg pantang jumpa camera. That's my sis yg sebapa tetapi berlainan emak.. :)


Ini pula acara shopping di gedung perabot bersama keluarga terchenta. Lenguh la kaki...




Gambar ni nak upload sbb teringat pyjama yg Dura jahit utk Safiya. I nampak corak kainnya kat belakang tue



Esoknya before balik...ke pejabat MARA untuk convert loan my sista ke biasiswa.My dad sempat jumpa kwn2 dia yg masih belum pencen..Boleh tahan lama juga tunggu diaorg ni borak even x makan.

My dad's with his ex-colleagues. Yang baju grey tu was so formal with his vest...hmmm...


And we....as usual lah..camwhoring no matter where we are.. Tepi jalan pun boleh.








Friday, May 21, 2010

20 May


Yesterday adalah 20/05/2010. Bukan sekadar anniversary Ietafakyra but this was the date where my lil one stepped to 18 months old. The date where I let her enjoy meals freely. Before ni saya control apa dia boleh makan and apa yg x boleh.


Tapi x bermakna dia boleh telan 6 bar choc Cadburry all out. Tak bermakna dia dah boleh makan puding caramel yg lazat berkrim bergula itu. Tak bermakna dia sudah boleh minum ais. Now, I start to put a dash of salt in her porridge and some other meal ...itupun letak masa food lagi seminit nak masak.. tapi kdg2 tu terbabas juga Irsa makan garam yg berlebihan especially bila makan kat luar and of coz la kan ada MSG. All these while Irsa hanya makan hidden salt yg ada dlm breast milk, formula milk, rusk. *Gila strict sgt mummy ni*

That's y I kena lebih rajin masak sendiri skrg ni. Org kata saya ni terlampau takut nak bagi anak makan itu makan ini.. "Eh dah setahun la, dah boleh la makan bla bla bla...". Kdg2 emak bagitau, anak orang tu siap makan nasi tomato lagi kat rumah kenduri. Biar la, anak saya bukan anak diaorang. Takkan I nak pi bagi ceramah kat diaorg psl kidney baby yg belum nak matang, effect bila baby consume garam dlm kuantiti yg x sesuai dgn umur baby. Kang aku jadi doktor x bertauliah pulak. Ya..saya seorang ibu yg too curious to know what will do for my baby sehingga kan bila jumpa paed time anak demam, eczema soalan berkaitan makanan juga yg ditanya.





Half way makan, dia dah kenyang mula nak main2. Nak suap sendiri. Menguji kesabaran betul bila tgk nasi bersepah2 atas lantai and yg melekat2 dkt baby chair.


Proud to raise you up.