Saturday, May 3, 2014

My New Bundle Of Joy

I am proudly presenting my new baby which was born on 28 February 2014. Her presence in our family continues the story that plotted for us. From the 3 of us becomes the 4 of us and from 1 single daughter becomes 2 girls in the house!

There was a slight problem at the early stage of my pregnancy where I did not expect that I'm gonna be a mum again. I still remember it was during the holy month of Ramadhan, where I woke up to a spotting and of course I broke my fasting as I thought it was period. After 2-3 days passed I wondered why it still spotting with brownish color or slightly pinkish but not heavy bleed so I decided to do pregnancy test. And the result was +ve!!! The next day I went to gynae to confirm it with ultrasound and yes the doctor said I was 5 weeks preggy. I had been prescribed with duphaston pill to stop the bleeding.

So.... after the 'thriller' episode during my early pregnancy, month to month coping with fatigue and unwellness... I finally gave birth to a 2.9kg baby girl on Friday @ 3.50pm via c-sec. And the baby girl is... Nur Amanda Mishel binti Othman. Thank you Allah for our new bundle of joy!

Fresh from oven :)


7th day


One month old!!!


Snipping her hair


Deco for Amanda's event on 29 Mar 2014 'Majlis Cukur Jambul & Bertahnik'


The big sister was sulking. Thought that she's no longer be loved. Oh dear....

Saturday, April 20, 2013

Balinese Culture


Hewhewhew!!! Ok ok this time betul-betul nak hidupkan and update this blog like seriously. I'm back! This is because I'm too excited for Bali vacation which was recently had. Due to hubby's hectic schedule and money matters we haven't had any trip (I mean family trip) last year... not even in local, overseas apatah lagi kan....
The happy faces


Had our first dinner by the beach at Bawang Merah Beachfront Restaurant in Jimbaran. Supposed to have it during sunset but paham-paham la kan... Tak sah tak delay when you travel with Air Asia.













We had those bakar-bakar... ikan bakar, udang bakar, sotong bakar, and many more... served with vegetable soup, some kerabu taugeh and rice.

And done! 
(Cantiknya pantai di belakang kiteorang tu. Hmmm.....)




 Barong Dance is a must see performance which I think every tour agent will add into your itinerary. The show is in the morning (yawn....) and we're late approximately about 30 minutes for the show. Sebab ada anak kecil sebab itu lambat :)





 
I didn't know what's going on. I didn't even understand the language they were using in the performance. Some sort of Bali language perhaps. Visitors are provided with the story line accordingly. Bacalah dan fahamilah if you are desired to know.



Batik handmade printing.

The sarong weaving.  Renyah betul tengok coz according to our tour guide  it takes about a month or two to prepare the threads. Patut lah mahal-mahal belako.





In front of the souvenir shop. Masih mampu tersenyum even berhabis ratusan ringgit. Hoh mahal betul Bali compare dengan China or Thailand. Keychain kayu pun mahal. Belum lagi t-shirt I LOVE Bali untuk my siblings yang berlima orang itu. But the quality of the t-shirt is pretty good. Unlike the one that sold by the road or pasar malam yang bila selepas basuh kiri jadi kanan, kanan jadi kiri.



Next tour....

  The Batur Volcano and it's lake in Kintamani. Picca not that clear due to hazy and slight rain but I actually could see the smoke coming out clearly. SubhanAllah...





We had our lunch here. Up in the highland with the fascinating view of  Mount Batur. It's an Indonesian buffet lunch.
 








Our next destination is to visit coffee plantation. Not only coffee trees are planted here but all kinds of herbs plantation such as lemon grass, ginger, ginseng, vanilla, tea etc. What interesting here is the coffee and tea are processed traditionally. They use organic fertilizer to grow the plantation.  And kat sini juga adanya kopi luwak tu... The coffee that is made from fox poops. I'm not dare to have it. Do you?













 Kembung perut rasa semua yang dihidang. Dasar tak boleh terima benda percuma.


 
And after those coffee and tea testing haruslah membeli-belah product mereka.







Another must see performance when you visit Bali is Kechak Dance which is performed in the early evening. Just like the Barong Dance, I couldn't get the language they were using and according to my tour guide, they use old Bali and Sanskrit language. What I knew is the climax of the show is when the man jumped into the bonfire and extinguished it using his own foot.







Last but not least... crispy duck dinner at Ambassador Restaurant before we called it a night and returned to the hotel.










Friday, March 16, 2012

Giordano T-shirt

10 months or almost 1 year my blog had been abandoned. And now it's like some sort of 'bagai sirih pulang ke gagang'. Hahahaha. Okay this time I really mean it. My blog gonna be alive from now on.

Let's refresh it with the story of Giordano t-shirt which I think I had made craziest and stupidest desicion for buying this t-shirt(s). Huhuhu. But I'm happy for having it (",).

This Giordano t-shirt comes in variety of colors. But I chose white color and it comes for men and women. Ok, one for me and one for him.




posted from Bloggeroid

Saturday, May 21, 2011

COACH Preview Sales @ 1st Avenue Mall

Setelah bertahun-tahun menjadi loyal cardholder for UOB baru kini ku realize keistimewaannya selain dari annual fee waiver sekiranya swipe minima 6 kali setahun. Selalu dapat promotion tapi ignore, hanya kali ni hati tergugat sebab promo tentang COACH, satu jenama handbag yang I tak mampu nak buat collection sebanyak GUESS.
Haha, kedengaran sedikit berlagak tak? Sebab GUESS lebih murah berbanding COACH sebab tu senang nak beli. Harga normal untuk GUESS adalah lebihkurang harga after less untuk COACH, or even cheaper. So...renung-renungkan dan fikir-fikirkan!



I was one of hundreds/millions UOB credit card holder whom selected for this event - COACH Preview Sales. DISCOUNT UP TO 50%. Ayat 'up to 50%' tu tau sangat barang yang diskaun 50% mesti yang tak berapa nak best tapi hanya kerana COACH maka ku pulun jua. Malangnya event held was on my working day, siapa nak teman? Mujur hari Khamis I balik 3.30pm, so excited and called UOB for the RSVP. Terus cargas ke Penang after work dengan 'memaksa' my colleague temankan I.


Yang excited sangat nak pergi COACH sebab nak tukar purse baru, purse lama I sangat buruk disebabkan Icha peeled-off kulit dalam dia. Malu tau bila que nak bayar kat cashier orang belakang nampak koyak2 kat dalam. Sejak itu juga dah tak percaya dengan GUESS. Sekarang cuma ada dua agenda. Yang pertama - Nak tukar purse and yang kedua - nak cari sling bag sebab senang nak melancong. Cewah.







Jadi lah pemegang UOB Lady's Card untuk mendapat privilege sebegini. Paling best boleh buat zero interest utk 6-18 bulan instalment untuk COACH sales ni. Instalment? Not anymore... Selalu terbabas nak commit payment.



Malangnya agenda nak beli purse dibatalkan sebab dah sold out tengah hari. Yang ada new arrival yang harga sumpah tak mampu nak beli sementelah bulan ni baru spent melampau2 di Singapore. Beg yang tinggal pun tak berapa nak best sgt design. Gaji tak dapat lagi bang oiii....



Dari formal converse in English kemudian bertukar loghat utara pekat selepas perkenalan singkat dengan sales assistant yang sedaerah rupanya kiter. Kesian dia asyik kena bergaya untuk customer sebab rambang mata tak tau nak pilih yang mana.



Handbag ni 50% diskaun.Harga after less dalam RM800++. Like I said, kalau yang diskaun banyak mesti tak berapa nak cocok di hati.




Berehat sebentar melepaskan lelah memilih barang-barang best. Tengok la my friend tak lepas pegang beg tu. Really worth it. Harga asal RM950 and ada less 30% diskaun. Boleh buat sling, boleh pegang saja and boleh sangkut kat bahu jadi handbag. Nak mcm mana lagi?




F&B served. Sambil shopping sambil makan. Masa ni orang jamu apa pun kenyang. Tengok bag lagi baik.




These are normal price item




Sling bag oh sling bag




My friend usung sekali pengasuh anak dia supaya melancarkan aktiviti shopping




Sebab dah bergaya sakan pose dgn mamat sales assistant tu finally I chose this COACH Poppy sling bag. 30% diskaun youuuuu....



And this shantung chainlink mini skinny is 50% diskaun. Tinggal RM125 only. Boleh guna bawak gi breakfast. Actually kalau tambah lagi RM50 boleh dapat satu wristlet yang juga diskaun 30% & 50%. Awat yang cerdik sangat tak ambik wristlet?


Wednesday, May 18, 2011

Shortbreak at Singapore

Sudah lama menyepi kini kembali! Sebab ciwi juga saya menulis kembali. My days were totally hectic for the past few months. This was what I dreamt of. Bercuti di Universal Studio Singapore. Sebab tak mampu nak pergi negara jauh merentasi Lautan Pacific, maka neighbouring country just nice for me. Kalau bukan sebab tiket dah tempah setahun awal mungkin tak jejak kaki ke Kota Singa. Sebab....saya sangat SIBUK. Tak tergambar macam mana sibuk. Betul kata my friend Sone, baru tau kerja gomen sebenarnya bukan boleh goyang kaki.


Our journey began as early as 6.00am. Bukan naik flight pukul 6.00am tapi bangun tidur 6.00am, preparing ourselves and made our way to Alor Setar Airport, then stopped by at LCCT KL for approximately 2 hours and finally flew to Singapore and arrived at Changi Airport at 2.00pm. Eh, asal cakap Inggeris?

Kesian kena paksa bangun awal pagi.


Irsa's first personal seat in aircraft. Dulu consider infant now child. Mujur tak susah nak pujuk dia pakai belt.


Arriving Singapore. Suka sebab diberi seat dekat wings so I can observed the movement of the wings upon landing. Saya suka belajar pasal aircraft. Peminat Aircrash Investigation No. 1.




Percaya tak percaya kitaorang gamble dari A sampai Z. Dari mula2 sampai Airport Changi sampai pulang ke Malaysia. Tak susah and it's so convenient. No map in our hands. Semuanya guna MRT, tengok signboard aje... and Singapore is stroller friendly. Tak payah buka tutup stroller, hanya lipat bila dah sampai hotel.


Agenda hari pertama - hanya jenjalan menikmati kesibukan Kota Singa. Hanya sempat shopping sikit2. Dorothy Perkins shirts and Versace perfume for me. Perfume is keperluan sebab dah habis. Irsa pulak beli kasut ja. Memang tak berniat nak shopping pun.



Shopped a little in Orchard Road.


Street market in Bugis


Sedondon




Hari kedua waktu siang di'spent'kan sepenuhnya di Universal Studio Singapore. Tapi kali ni bukan hanya family kitaorang. Sebab Che Em and family dah sampai untuk join together gether. Mujur diaorang mai dengan kereta, and kami pun tumpang la sekaki. Jangan marah dengan gambar-gambar yang teramat banyak diupload di sini. Rambang mata nak pilih.




Airiel the daredevil. Budak ni selamber duduk sorang2 dalam cawan pusing2 apa ntah nama benda ni. Irsa dgn my hubby pulak mcm nak pengsan sedangkan benda ni move on the ground ja.




Kau upah banyak mana pun tobat tak berani naik benda ni.


Experiencing the movie special effect and its sound system in Light Camera Action.



The water world show.


Rides yang ala-ala mcm ni mampu la I naik. This is the Flamingos Wings.


Teringat zaman-zaman berteater masa UiTM dulu. How I miss the lovely moment.



Masa ni globe tengah repair. Tapi disediakan juga globe bergambar kat dinding construction site utk tourist berposing






Madagascar. Kena beli gambar yang diorang ambil dalam SGD20 kot. Malam beli gambar kat Night Safari pun harga SGD20 sekeping. Untuk kenangan...tak kisah sangat.


Orang tinggi

Finding ways to hotel nak balik mandi siap2 ke Night Safari pulak


She will alwez be my BFF and travel buddy yang happening.

Ralat juga sebab banyak benda tak sempat nak naik. Hajat di hati nak naik rollercoster MUMMY yang tidak la rasa mcm naik outdoor rollercoster yang mcm nak tercabut pinggang and jantung, tapi sebab technical fault malas nak tunggu. Ish orang excited nak naik rollercoster dia buat rosak pulak. Canopy Fyers pun tak naik, and 4-5 benda juga tak sempat naik. Macam kena mai lagi ja ni.. What say you hubby?


Malam pulak Che Em ajak tengok Night Safari. Memang tak de planning dari mula tapi since diaorang ajak so ikut saja la. Jauh juga nak sampai Night Safari dari USS, rasa mcm nak balik Malaysia dah. Perut lapar masa datang sini. Habis show dalam pukul 11.00pm lebih and we all cargas cari kedai makan. Muka tiap2 orang mcm tak tidur 5 hari. Hajat di hati nak makan nasi arab dekat Victory Road tapi tutup pulak. Frust. Mujur sempat makan malam sebelum tu.


Ini bukan tipu2. Ini betul2 punya binatang. Kitaorang naik tramp merentasi hutan belantara melihat haiwan2 yang pernah tengok and yang tak pernah tengok. Risau juga buat ada harimau menerkam...teheee...



The show...Banyak lagi pic tapi x larat nak upload


Gaya apa la dia ni nak try buat?



After the show